in ,

Igazi különlegességek a ma nyílt kiállításon

Fotó: Babák Zoltán0
Fotó: Babák Zoltán

Az utóbbi években kétszer, 2016 és 2018 januárjában volt nagy nemzeti baromfi és prémesállat kiállítás Szarvason, a Petőfi utcai csarnokban, emlékezett vissza Kondacs György, a V-62 Galamb és Kisállattenyésztők Egyesülete elnöke a közelmúltra, ma reggel még a megnyitó előtt. Megint eltelt két év, ám ezúttal fiatal nemzeti kiállításra pályáztak a Magyar Galamb- és Kisállat Tenyésztők Szövetségénél, és nyerték meg a rendezés a jogát, ami azt jelenti, hogy idei születésű, illetve kelésű jószágok kerültek a voilerekbe.

Az eseményre nem csak Magyarország egész területéről, hanem Szlovákiából és Romániából is érkeztek nevezések, összesen 168 kiállítótól 1200 kisállattal, ami 820 galambból, 250 baromfiból, és 150 nyúlból tevődik össze.

A kiállítás egyik különlegességét Magyarországon még csak most kezdik elfogadni. Ezek a grübbik, ami tulajdonképpen az antwerpeni farok nélküli törpetyúkok egy génmódosulásaként születtek, amit egy belga tenyésztőnek sikerült stabilizálni még az 1800-as évek végén.

– Tulajdonképpen ezek is antwerpeniek, de farktoll nélküliek – magyarázza Kondacs Erika, aki az országban először kezdett el foglalkozni a grübbikkel. – Nem fejlődött ki az utolsó csigolya, ami azt eredményezi, hogy sem a kakasnak, sem a tyúknak nincs szép farktolla, hanem a tollazat rábukik a farára.

Belgiumban és Németországban rengeteg van, Magyarországon elsőként ő kezdett velük foglalkozni. A kiállításon más név alatt futó egyedek is az ő tenyészetéből származnak.

A kiállítás ma és holnap tekinthető meg a Petőfi utcai sportcsarnokban.

0

Kárpát-medencei Pedagógiai Konferencia és Módszertani Napok

Fotó: Bődi Eti0

A szociális munka napját ünnepelték Szarvason