in ,

Konferencia a jövőről a Tessedik Campuson: Kihívás vagy lehetőség?

Fotó: Babák Zoltán0
Fotó: Babák Zoltán

Elsőként dr. Futó Zoltán dékán köszöntötte a Szent István Egyetem Tessedik Campusán ma megrendezett III. Nemzetközi Vidékfejlesztési Konferencia résztvevőit, aminek a “Vidék digitalizálása – kihívás és/vagy lehetőség” volt a mottója.

Manapság a digitalizálás felgyorsítja a mezőgazdaság fejlődését. A gazdaságokban robotvezérelt traktorok, komputer vezérelte vetés, megtermékenyítés és öntözés van. Az egész világ felgyorsult – jelentette ki angol nyelvű megnyitójában. – Az elmúlt évben karunk elkezdett egy együttműködést a szomszédos országok egyetemeivel, vízgazdálkodási és mezőgazdasági kutatások témájában. Digitalizált és precíziós gazdálkodás a jövő kutatási területei lesznek.

Dr. Rákóczi Attila, a szarvasi mezőgazdasági kar korábbi hallgatója, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója deklarálta, hogy a kormányhivatalban hiszik, hogy országunk, és benne Békés megye felemelkedését ugyanúgy mint ezer évvel ezelőtt, az agrárium és a vidékfejlesztés jelenti.

– Ennek tükrében minden tevékenységünket erre fűztük fel, hiszzük és látjuk, hogy megyénk páratlan természeti adottságokkal bír, hiszen egyszerre jellemző Békés megyére a magas ökológiai jelentőséggel bíró Kis-Sárrét és Nagy-Sárrét, de ugyanakkor egyszerre van jelen Európa talán legjobb termőtalajának számító békési-háti területek is a megye déli részén. Mégis azt gondoljuk, hogy a termelőeszközökön túl a legjelentősebb termelőeszköz mégis csak az optimista, területeit megművelő vidéki táj képét megformáló, megújulni képes gazdaember – mondta.

Ezt felismerve dr. Takács Árpád kormánymegbízott kezdeményezésére a megyében működő kamarák és felsőoktatási intézményekkel együttműködési megállapodást kötöttek.

– Azért is egyedülálló a konferencia, mert a megszervezése évről évre egy újabb szerződéskötés, egy újabb kinyilatkoztatás a szervezők és a résztvevők részéről, hogy egy és közös az akarat, ami a vidék érdekében felülír mindent – fogalmazott, majd reményét fejezte ki, hogy a negyedik vidékfejlesztési konferenciát is ugyanígy, ugyanitt, ugyanebben a körben tudják megrendezni.

Őt a szentesi illetőségű Farkas Sándor, a Agrárminisztérium rminiszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkára emelkedett szólásra, aki 1975-ben a Debreceni Agrártudományi Egyetem Szarvasi Főiskolai Karán szerzett agrár üzemmérnöki diplomát.

– A magyar agrárium sikerét a tradícióink megóvása kiemelkedő szakmai tudás, és az innovatív megoldások alkalmazása biztosítja – jelentette ki a szarvasi kar korábbi hallgatója.

Véleménye szerint ezek azért is nélkülözhetetlenek, mert “a Föld népessége folyamatosan növekszik, világszerte egyre több élelmiszerre van szükségünk, és egyre többet kell előállítanunk, ugyanakkor a termeléshez szükséges erőforrások végesek, ami pedig kihat az agrárium minden ágazatára. A 21. század mezőgazdasága a termeléstől a feldolgozáson áthagy mértékben a tudományok és a technológiák fejlődésén, azok alkalmazásán múlik”.

A nap további részében a határon innen és túlról érkezők osztották meg egymással tapasztalataikat, terveiket.

Fotó: Hegedűs Éva0

Visszaköltözött a múzeumba a családi délután

Dósa Zsuzsa

Dósa Zsuzsa: Próbálom nőként megérteni a férfi lelket…