in

Teltházas nézőtérrel mutatták meg a Mennyei oltalom című musicalt

0

Ötödik közös darabját láthatta a közönség a Turcsányi-Tóth szerzőpárosnak november 22-24. között a Körös Művelődési Házban. A Mennyei oltalom című musical az ötvenes évek viszontagságos éveibe vezeti a nézőt, és egy család sorsán keresztül mutatja be az államosítás folyamatát. Az előtérben mindvégig az emberei érzelmek és gondolkodásmód sokszínűsége áll, s az alkotók nagy hangsúlyt fektettek a látható és láthatatlan világ közti összefüggések bemutatására is.

– Az ötvenes években játszódnak az események, amikor az embereknek egy súlyos történelmi időszakot kellett megélniük. Az igaz történet családi érintettségű, ami azért érdekes, mert a magyar országgyűlés 2012 júliusában nemzeti emléknappá nyilvánította Péter, Pál napát. Ez a paraszti emberek emléknapja, amire ma is fel kell hívnunk a figyelmet. A történet középpontjában egy apa áll, aki kitagadja a fiát. Ez a pillanat történésék láncolatát indítja el, melyek közül némelyik tragédiával, néhány pedig feloldozással zárul – mondta el a Körös Televízió stúdiójában a darab szerzője.

A musical különlegessége, hogy az alkotók az érzelmeket is megszemélyesítették, és emberi alakot öltve jelenítették meg őket a színpadon. A Földre a Gonoszság, az Irigység és a Büszkeség érkezik, akik beférkőznek egy család életébe, felkavarják az érzéseket, és a cselekedeteiket is befolyásolják. Ellenpólusként a Szeretet áll, aki dacol a veszélyekkel, és bár rövid időre a problémák felülkerekednek, végül az erős családi kötelékek feloldják a nehézségeket.

– Az édesapa karaktere nagyon a szívemhez nőtt. Talán azért is, mert kicsit korosabb vagyok, mint a többiek, és még emlékszem ezekre az időkre. Igaz, akkoriban még csak gyerek voltam, de sokat hallottam, olvastam róla, és filmeket is láttam. Elég sötét idők voltak, bár visszanézve inkább érdekesnek tűnik – mesélt Komár János első alakításáról a Villa Martini Színkörben. – Több idő kellett, amíg fel tudtam dolgozni a figurát, de most már úgy érzem, hogy át tudom adni magam a szerepnek – tette hozzá a második teltházas előadás sikerét követően.

A darabot 19 dal kíséri végig, amelyek Turcsányi Lajos szerzeményei. Ahogyan a korábbi előadásokban, ezúttal is műfaji sokszínűség váltakozik bennük: a lírai dallamok mellett a pop, a blues és a rock is helyet kap közöttük.

– Az alkotó művészemberek olyanok, mint a gyerekek. Amit nem élünk meg a valóságban, azt megpróbáljuk egy vizionált világba áthelyezni, és munkánkon keresztül mondjuk el a véleményünket egyes témákról. A hétköznapokban benne vagyunk egy darálógépezetben, és kezdenek a személyiségek elveszni. Mi nem szeretnénk ennek részei lenni, hanem egy olyan egységet képviselni, aki próbálja megmutatni a világnak a lelkületét – beszélt hitvallásáról.

A musicalnek 41 szereplője van, köztük felnőttek és gyerekek egyaránt megtalálhatók. A Villa Martini Színkör egyre népesebb csapata ma már öt települést, Szarvast, Mezőtúrt, Tiszaföldvárt, Békésszentandrást és Kunszentmártont öleli fel, így a próbahelyszínek is váltakoznak. A dalok és a szöveg mellett a díszlet és a jelmezek is saját ötletik alapján készültek el, így november végén egy ízig-vérig saját produkciót láthatott tőlük a közönség.

– Azt valljuk, hogy mindent jóvá lehet tenni, és amit lehet, azt jóvá is kell tenni. Vagy úgy, hogy beszélünk róla, vagy úgy, hogy tudatjuk másokkal, hogy azok az emberek is értékesek voltak, akik annak idején elveszítették a földjeinket, a vagyonukat, ami számukra a mindennapi betevőt jelentette – összegezte Tóth Marianna a történet mondanivalóját.

A kétfelvonásos darabot eddig három alkalommal láthatták az érdeklődők, sikerét pedig jelzi, hogy valamennyi jegy elkelt.

(forrás: Körös Televízió)

Fotó: Hegedűs Éva0

Roma családi nap: Apró lépésekkel a szemléletváltás felé

Fényszarvas