in

Minden eddigi csúcsot megdöntött a Máltai Szeretetszolgálat gyűjtőakciója

Fotó: Hegedűs Éva0
Fotó: Hegedűs Éva

Lezárult a Máltai Szeretetszolgálat Adni öröm! elnevezésű élelmiszeradomány-gyűjtő akciója. A karitatív szervezet idén már 23. alkalommal hirdette meg a Spar és Interspar áruházlánccal közös kezdeményezését, amihez országosan 172 üzlet és mindegy 3500 önkéntes csatlakozott. Köztük a szarvasi csoport tagjai is várták december 12-17. között a felajánlásokat, elsősorban tartós élelmiszerek formájában.

A bejáratnál délutánonként fiatal önkéntesek hívták fel a vásárlók figyelmét a lehetőségre. A szolgálatból Vajda Péter Evangélikus Gimnázium és a GYSZC Székely Mihály Intézményénék diákjai is kivették a részüket, köztük Ozsváth Zsuzsanna igazgatónő, aki maga is példát mutatott a felnövekvő generáció számára. A legfiatalabb segítő egy kilencéves kisfiú volt, aki testvérével ugyancsak jócselekedetre buzdította a vevőket. A másik oldalon, a pénztár melletti standnál a helyi csoport tagjaival lehetett találkozni, akik stílszerűen egy bevásárlókosárba gyűjtötték a felajánlásokat.

– Kozma Imre atya, a szeretetszolgálat alapító elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az akció lehetőséget ad arra, hogy találkozzanak azok, akik segíteni tudnak azokkal, akiknek segítségre van szükségük. Azt tapasztaltuk, hogy idén nagyobb az adakozókedv, mint az előző években, amit az összegyűjtött mennyiség is megerősít. Eddig 1422 kg adomány érkezett, ami több mint száz kilogrammal haladja meg a tavalyi eredményt – vont mérleget Körmendi Erzsébet, a szarvasi csoport vezetője.

Mint elmondta az emberek kortól, társadalmi helyzettől függetlenül adakoztak. A legszembetűnőbb változás a mennyiségekben mutatkozott meg, vagyis a korábbi egy-egy tartós élelmiszer helyett idén a vásárlók nagyobb hányada adott legalább két-háromféle adományt. A legtöbb felajánlás lisztből és cukorból érkezett, de sok száraztészta és édesség is került a kosarukba.

Körmendi Erzsébet véleménye szerint a siker egyik oka abban rejlik, az emberek az eltelt évek során már megismerték az akciót, és tudják, hogy jó helyre kerül a segítségük. Másrészt úgy véli, a lakosság empatikusabb a nehéz sorsú emberekkel szemben, mint korábban, és egyre szívesen nyújtanak segítő kezet a bajban. Különösen igaz ez advent időszakára, amikor még inkább megnyílnak a szívek.

– Adtam egy kiló lisztet – válaszolt szerényen egy neve elhallgatását kérő férfi. – Ha hasonló országos gyűjtés látok egy jó ügy érdekében, ha csak tehetem, segítek. Azt csak nehezen tudnám megfogalmazni, miért. Talán egyszerűen csak azért, mert adni jó – fogalmazta meg némi gondolkodást követően.

A legfrissebb információnk szerint az adakozókedv még az utolsó napon sem csökkent, így végül Szarvason 1701 kg-nyi felajánlással zárták a gyűjtést. A csoport tagjai már a múlt héten megkezdték a csomagok összeállítását és házhoz szállítását. A napokban 150 család örülhetett az élelmiszercsomagnak, és további 50-60-hoz jut el az ünnepek előtt a Máltai Szeretetszolgálat Jézuskája.

Frankó Anna és Zalai Mihály (Fotó: Zentai Péter)0

Frankó Anna és Jónás Jánosné megyei Nemzetiségi díjban részesült

Fotó: Hegedűs Éva0

A jótékonysági vásár fizetsége az öröm és a mosoly