in , ,

Napfoltok – az emberi lélek rejtelmei

Harcsa Boglárka és Boronyák Gergely (Fotó: Babák Zoltán)0
Harcsa Boglárka és Boronyák Gergely (Fotó: Babák Zoltán)

Vasárnap a Cervinus Teátrum Felolvasószínházában Leopold Lahola Napfoltok című drámáját láthatta a közönség.

Dr. Dósa Zsuzsa művészeti igazgató, a darab rendezője mutatta be Leopold Lahola szlovák író, dramaturg, forgatókönyvíró, filmrendező, operatőrt, aki a Napfoltok című drámát 1967-ben írta. Leopold Lahola Leopold Arije Friedmannként 1918-ban született Eperjesen, és 1968-ban hunyt el Pozsonyban. Kalandos élete – és a politikai viszonyok – miatt Izraelben, majd hosszú ideig Németországban alkotott, ahol forgatókönyveket írt és rendezett, valamint színházi és televíziós színdarabokat. Az 1960-as években tért vissza szülőföldjére.

A színdarab érdekessége, hogy a Cervinus Teátrum 2011-ben egy előadás erejéig színpadra vitte a művet, amely női főszerepét Tereza alakját Dósa Zsuzsa formálta meg, és aki a darabot magyarra fordította. Vasárnap este ismét egy alkalommal – ezúttal felolvasószínház keretében –, de láthatta a közönség ezt a lélekbemarkoló négyszereplős előadást, amelynek minden szerepe lehetőséget ad a színészeknek igazi karakterüktől nagyon távolálló szereplő lelkét megmutatni, mindezt két-három próba után. Ezúttal Dósa Zsuzsa a rendezést választotta, amit ezúttal is az ő fordításában hallhatunk vasárnap este.

Hihetetlen energiák áradtak a színpadról, a színészek egymást inspirálták alakításukkal, aminek következtében játékuk ezer fokon égett, és a döbbenetes végkifejlet felé vitte a néma csendben ülő nézőket, azt nem lehetett sejteni sem, hogy a három szereplőnek hogyan ér véget a dráma.

A darab kezdetekor Tomy (Boronyák Gergely) új lakásában aludni próbál, amikor álkulccsal bejön a szobába Gogo (Timkó János), aki hosszú keresgetés után megtalálta Tomyt, ahogyan ő ismeri Robert urat, aki új életet akar kezdeni Gogo nélkül. Gogo két bőröndöt hoz, amit magától lopott ajándékba, mert Robert urat szeretné lenyűgözni. Tomy hihetetlen bosszút áll szülei feljelentőjén. Fiukat, Gregort, akit átnevez Gogonak, lelkileg függővé teszi, aki csak neki engedelmeskedik. Tomy mestertolvajt nevelt a lelkileg sérült, látszólag akaratgyenge férfiből, mert „.. egy szülőnek nincs nagyobb büntetés, mint amikor…”. Gogo-nak hívja a fiút, aki gyermekként tiszteli Robert urat. Tomy az agressziót, a bosszúját simulékony álarc alá rejti, látszólag szenvtelen, de időnként lehull az álarc. Gogo hűségesen teljesíti „mestere” minden kívánságát. Tomy azt parancsolja, tüntesse el a bőröndöket a lakásból, mert vendéget vár holnap. A fiú azt mondja, visszajön értük hamarosan, de engedelmeskedik Tomynak, mert Gogo semmitől, senkitől nem fél, csak Robert úrtól, pedig Gogo erős férfi, ami a későbbiekben ki is derül, mint ahogyan Tomy hitvallása is: „Mindenkinek megvannak a maga foltjai. Még a nap sincs folt nélkül. Együtt élünk velük… lelkifurdalás nélkül… mint a szeplőkkel.”

Tereza (Harcsa Boglárka) megjelenése viszi a végkifejlet felé a történetet. A lány szereti Tomyt, a felesége akar lenni, nagyon őszinte tisztaszívű lány, aki Tomy jó oldalát ismeri. Hamarabb érkezik a férfihoz, és közli, hogy ellopták a bőröndjét, feljelentést tett, és megadta a telefonszámot és a címet is, amitől Tomy ideges lesz. Tereza Gregorral szemben mindig emberként viselkedik, őszintén, tisztán beszél hozzá, ami a férfinek nagyon jólesik. A Rendőr (Varga Viktor) több alkalommal jelenik meg a lakásban, aki az a típusú férfi, aki a dolgok végére jár, még akkor is, ha csak egy bőröndlopásról van szó. Tomyból egyre többször tör elő agresszív énje Terezával szemben, amit Gregor nem visel jól, a lelki nyomorítás ellenére Tomy nem tudta kiirtani belőle az emberséget. Az események persze még többször kuszálódnak.

Annyira erős drámát láttunk, hogy a nézők számára idő kellett, mire tapsolni kezdtek, de az előadás alatti néma csönd is azt jelentette, hogy a teltházas nézőket magával ragadta a történet és a bravúros színészi játék.

Többször elhangzott már, hogy ezek a darabok egy alkalommal láthatóak, de mindig benne van, hogy esetleg…

Dósa Zsuzsa most is olyan drámát választott és rendezett, ami kiváltotta a nézők érdeklődését. Természetesen vasárnap felolvasószínházat láttunk, minden eszköz nélkül, de a színészi játék olyan mesteri volt, hogy feledtetett mindent, mert teljes értékű előadást láttunk!

Legközelebbi Felolvasószínház március 8-a.

Galambos Edit

P.S.

„A napfolt környezeténél sötétebb terület a Nap fotoszférájában. A napfolt alacsonyabb hőmérséklete a mágneses tér hatásával magyarázható.”

Forrás: www.wikipedia.org

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Fotó: Babák Zoltán0

Hihetetlen, de feltámadt a Hihető

Szegedi megmérettetésen U10-es jégkorongozóink