in ,

Mától osztálytermen kívüli tanulás kezdődik, ami a bizalomra épül

Molnár IStvánné, Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója
Molnár IStvánné, Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója

A fenti gondolatra hívta fel a figyelmet Molnár Istvánné. A Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatónője március 15-én a Szarvasi Kábeltelevízió műsorában beszélt arról, hogy az elmúlt napokban a közösségi portálon keresztül igyekeztek minden információt eljuttatni a hozzájuk járó gyerekekhez és szülőkhöz. Továbbá akadtak olyan kollégák is, akik az újfajta tananyagról osztottak meg részleteket a családoknak.

Rámutatott, a kialakult helyzet újfajta kompetenciát vár el a pedagógusoktól, ill. a tanulókba vetett bizalomra épül. A hetet értekezlettel kezdik, ahol a részletekről egyeztetnek, és azt is megvitatják, milyen felületeken – ppt, videótanár vagy internetes oldalak segítségével – juttatják el a tananyagot a diákokhoz. Kérte a szülőket, a taneszközöket mielőbb vigyék haza, mert nagytakarításra készülnek.

– Sokkal felelősségteljesebben kell gondolkodnotok, mint az iskolában, ahol vigyázó szemeinket rajtatok tartjuk. De biztos vagyok benne, hogy képesek vagytok rá – üzente a képernyőn keresztül a benkásoknak.

A fenntartásuk alatt lévő óvodákról szólva elmondta, azokat is bezárják, de indokolt esetben a Bacsó utcai óvodában felügyeletet biztosítanak a gyermekek számára. Emellett a gyermekélelmezést is igénybe lehet venni, az egyéni megoldásokról hétfőn tájékoztatják a szülőket.

Tóth Tímea, Szarvas város Óvodájának és Bölcsődéjének vezetője az élő műsorban arról adott tájékoztatást, hogy az óvodák és a bölcsődék működése önkormányzati hatáskörbe tartozik. Erre vonatkozóan arról született döntés, hogy ügyeletet biztosítanak azok számára, akik nem tudják megoldani az otthoni felügyeletet. A napokban mindenkit telefonon, e-mailben megkeresnek, és megkérdeznek erről a kérdésről.

Hangsúlyozta, a kialakult helyzetre feladatként és nem problémaként tekintenek. A szülőket kérik, hogy a mai napon nyitvatartási időben vigyék el a gyerekek ruhadarabjait, eszközeit. Ezzel párhuzamosan az önkormányzat felméri, hogyan tudják biztosítani az óvodásoknak az ingyenes étkeztetést.

Bővebb tájékoztatást adnak a 06-66400/456-os, 06-66313/720 vezetékes vagy a 0620/9597562-es mobilszámon, esetlegesen keressék őket a Facebook oldalon, valamint a jatekvar@szarvasnet.hu e-mail címen keresztül.

Nyemcsok Mátyásné, a Szlovák Általános Iskola igazgatónője arról beszélt, hogy március 16-tól kezdődően a tanítás távoktatásban zajlik. Mind az óvodában, mind az iskolában kiscsoportos felügyeletet biztosítanak, amelynek részleteiről a mai napon egyeztetnek. A kollégium átmenetileg bezár.

A szülőkkel az e-naplón keresztül tartják a kapcsolatot, ezért ha valaki elfelejtette a jelszavát, küldjön e-mailt az iroda@szlovak-szarvas.sulinet.hu címre, vagy keresse őket a 06- 66/312104-es telefonszámon keresztül. Türelmet kért a szülőktől hétfő délutánig, amikor már konkrétumokról tud beszámolni. A cél, hogy a nyári szünetben ne kelljen iskolába járni, a 2019-/20-as tanév pedig érvényes legyen.

Úgy véli, az eredményesség ezúttal nem csak a pedagógusokon és a gyerekeken múlik, hanem a szülőkre is számítanak.

Szólt arról is, hogy akinek nincs okos telefonja vagy számítógépe, azoknak korlátozott számban segítséget tudnak biztosítani. Emellett igyekeznek visszanézhető, könnyen kezelhető tananyagot biztosítani diákjaiknak.

Bíró Gyula, Gál Ferenc Főiskola Gyakorlóintézményének igazgatója elmondta, március 16-tól rendkívüli működési rendre állnak át.

A Gál Ferenc Főiskola rektora úgy rendelkezett, hogy bezárják az óvoda kapuit is, indokolt esetben ügyeleti rendet biztosítanak. Arra kérte a szülőket, hogy az ügyintézést lehetőleg elektronikusan bonyolítsák, egyéb kérdésekben a nap bármely szakaszában telefonon őt is elérhetik.

– Most lesz a puding próbája – húzta alá, utalva az előző években megkezdett digitalizációra.

Mint mondta, a gyerekek hétfőn még elektronikus üzenetben kapják az értesítéseket, de azt követően alkalmazzák a bevezetett digitális módszertant.

Amikor a lélek elhagyja a testet – Kepenyes Pál alkotása az Ótemetőben (Fotó: Babák Zoltán)

Március 15-a alkalmából Kepenyes Pál Kossuth-díjat kapott

Csasztvan András (középen) (Fotó: Babák Zoltán)

Csasztvan András a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést vehet át