in

Két személy van karanténban Békésszentandráson

Sinka Imre, Békésszentandrás polgármestere (Fotó: Szarvasi Kábeltelevízió)
Sinka Imre, Békésszentandrás polgármestere (Fotó: Szarvasi Kábeltelevízió)

A kistérség polgármesterei is tájékoztatást adtak a koronavírus miatt tett intézkedéseinkről. Sinka Imre, Békésszentandrás polgármestere a Szóbanforgó máricus 16-i, rendkívüli adásában elmondta, hétfőn délelőtt a testület meghozta az intézkedési tervet, és az intézményvezetőkkel is egyeztetett. Március 17-től az óvoda és a bölcsőde is bezárja a kapuit. Azok a családok, akik nem tudják megoldani a gyermekfelügyeletet, a fent nevezett intézményekben korlátozott létszámban, kiscsoportos formában ügyeletet kérhetnek.

Az étkeztetés ugyancsak megoldott. Csoportos megőrzés esetében napi háromszori étkezést kapnak a gyermekek, egyéb esetben az ilyen jellegű igényt az intézményvezetők irányába kell jelezni.

Kitért arra is, hogy a Körös Művelődési Ház és Könyvtár nem fogad ügyfeleket, ellenben a munka nem áll le. A kollégák átütemezik a nyárra tervezett leltárt, és a napokban megkezdik a munkát. Az ide tervezett rendezvényeket, civil programokat és a sportfoglalkozásokat ugyancsak elhalasztják.

A közétkeztetésre vonatkozóan időbeli korlátozást vezettek be, ezt 11 és 12 óra között lehet igénybe venni.

A Polgármesteri Hivatalban ugyancsak korlátozott ügyfélfogadás lépett életbe. Kérik a lakosságot, csak a halaszthatatlan ügyeket intézzék személyesen, egyéb esetben telefonon vagy e-mailben keressék munkatársaikat.

Az egészségügyre vonatkozóan elhangzott, a fogorvosok csak a legszükségesebb kezeléseket látják el, a háziorvosok pedig azt kérik, hogy a páciensek a vényigényeket a falra kihelyezett postaládába dobják be.

Hangsúlyozta, az állami előírásokat helyi szinten igyekeznek leképezni, és nem keresnek kibúvót. A legfontosabb céljuk, hogy minél hamarabb túl legyenek ezen az időszakon. Ennek tükrében kérték a kajakosokat és a focistákat, hogy az edzéseket, illetve az évzáró rendezvényt halasszák el.

– Nálunk két személyt érint a karantén, akik külföldről tértek haza. Ők fizikailag Szentandráson tartózkodnak. Vállalták azt is, hogy elkülönülten, az üdülőjükben töltik ezt az időszakot, a szüleiktől elszeparálva – beszélt a települést érintő járványhelyzetről.

Hozzátette, várható, hogy a létszám nő, mivel sokan dolgoznak külföldön, főként Ausztriában és Németországban. Mindazonáltal úgy látja, sokan még nem fogták fel a helyzet súlyát, és nem értik az elmúlt napok intézkedéseit.

– Mindig a legrosszabbat kell feltételezni, és bízni a legjobban – summázta személyes véleményét.

Mint elhangzott, folyamatos a kapcsolattartás a Szarvasi Járási Hivatallal, a Helyi Védelmi Bizottsággal és a szomszédos települések vezetőivel. Emellett megkezdődött a központi pandémiás terv Békésszentandrásra való átalakítása is. A legnagyobb problémát jelenleg az jelenti, hogy nem tudnak maszkokat, kesztyűket beszerezni.

A helyi események kapcsán elmondta, a fáklyás felvonulás és a babafaültetés elmarad. Az utóbbi esetben az intézmény dolgozói elültetik a fát, az ajándékot pedig eljuttatják a családokhoz.

Dr. Czinkoczky Mihály (Fotó: Valló Zoltán)

Dr. Czinkoczky Mihály a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült

Molnár József, Csabacsűd polgármestere (Fotó: Szarvasi Kábeltelevízió)

Megértést, összefogást, önfegyelmet kér mindenkitől Molnár József