in

Olaszországból okulásul – helyesbítve

Fotó: Hódsági Ferenc
Fotó: Hódsági Ferenc

Helyesbítés: a cikkben Kondoros lett említve példaként, ami jelen esetben szerencsétlen értelmezést nyert. A szövegrész arról szól, hogy nem nyilvános a területi eloszlás, ami feltételezésekhez vezet. Természetesen mind Szarvas, mind Szolnok, mind Terézváros mind pedig Kondoros csak példa volt a posztban – nincs tudomásom egyetlen magyarországi fertőzöttről sem.

Hódsági Feri Nápolyban él. Nem arrafelé zajlik a legnagyobb csata, de már ők is túl vannak egy s máson. Rutinná válva a mindennapi életbe is beépültek azok az óvintézkedések, amikkel a vírus terjedését próbálják akadályozni.

Hétvégi figyelemfelhívó posztja körbement az online médiában és a közösségi oldalakon. Feri vállalta, hogy mintegy kihelyezett tudósítóként továbbiakban is küld a Newjság számára helyzetjelentést az ottani életről, nem utolsó sorban a tapasztalatokról, amiben van pár hétnyi előnyük, “első kézből kapsz olasz híreket, amíg fel nem jelentenek,illetve utána is, amíg el nem ítélnek”, írta.

Második posztjának “az öregek otthonában ötven (50) lakó halt meg eddig a koronavírusban” címet adta:

Nem elég, amit tegnap írtam. Nem hagyom abba. Alapvetően nagyon féltem apámékat, rokonaimat, barátaimat, szarvasiakat, magyarokat, ezért írtam ki a tegnapiakat a szarvasi fórumra. A tizenhatezer szarvasiból negyvenezren nézték meg. Azt írják rengetegen NEKEM: “kitartás, vigyázzatok magatokra!” Hagyjuk már ezt tényleg! Még mindig nem világos az üzenet? Mi itt rendben vagyunk, elzárva, szinte sterilen – otthon van a baj: bolhapiac ma is Szegeden, promenád, Balaton, mittudomén, veszélyérzet néhol alig, hát nem néztek tévét, az isten szerelmére? – ez a szar meg jön, már ott van, kerülget titeket, mondta az operatív törzs is… Mi ebben élünk, hozzá lehet szokni, védekezünk. De otthon?!

Folytatom akkor:

A posztom óta meghalt 793 + 651 = 1444 ember, két nap alatt. Mára (itt, Nápolyban) szigorítottak: nem hagyhatod el annak az önkormányzatnak a területét, ahol éppen tartózkodsz. Sajnos, a belső bevándorlás miatt északon lévő déliek haza menekültek a szülői házba, sokukat kórházba juttatva, ezt próbálják megakadályozni most ezzel az intézkedéssel.

Gyerekek, idősek, nagyon öregek, fertőznek, nem fertőznek, semmi bajuk nem lesz, hallgatom a magyar tévében az elemzéseket… Hagyjuk ezt is. Nálunk a minap meghalt egy ötvenes nő a szomszédos kórházban (Pozzuoli) – mindent tudunk róla, nem volt más betegsége, merre járt, hogy hívták(!) meg a salernoi katolikus pap, Alessandro Brignone negyvenhat évesen, meg még hétszázkilencvenhárman tegnap… meghalt az egyik vezető ápoló Beneventoban, ötvenhét éves volt, a sürgősségin dolgozott, abban a városban ő (volt) az első áldozat, átültetése volt, MINDENT megírtak róla.

Az Il mattino ( https://www.ilmattino.it ) című újságban nyilatkozott egy súlyos állapotban lévő 29 éves srác, egy bizonyos Mattia arról, hogy mit érez (“mintha kövek lennének a tüdőmben, nem kapok levegőt, szörnyű, vigyázzatok magatokra” ezt mondta); a hozzánk közeli Avellino-ban ketten haltak meg ma (a negyvenegyedik és a negyvenkettedik áldozat a tartományban), 69 es 60 évesek.

Más: a nápolyi orvos, aki ma halt meg, a huszadik orvos áldozat. Garlascoban négyórás különbséggel halt meg egy ápolónő (64) és a gazdálkodó férje (66), ami romantikus: elbúcsúzni nem tudtak egymástól és a fiuk sem tőlük, aki 28 éves, és több száz kilométerre tőlük egy toszkán kórházban fekszik, mivel koronavírusos. Családban marad, mint a szintén ma elhunyt nagynéni (75) és unokahúg (46) esetében (Torre del Greco).

Hallom, hogy Mohácson nincs gócpont. Ez állati jó hír, szuper! Mombretto di Mediglia – így hívják azt a kisvárost, ahol az öregek otthonában ötven (50) lakó halt meg eddig a koronavírusban. Ötvenen, hölgyeim és uraim, kedves barátaim, de vannak meg nyolcvanan az otthonban (ha az összes többi túléli, akkor a mortalitás 39 % lesz, gondolom a Kenkei doktorprofesszornak is annyi jönne ki). Lehet, hogy valaki bevitt a mamának egy almát. Közben a Zala megye online szerint “az Élhetőbb Zalaszentivánért Közhasznú Egyesület idén a naptári tavasz érkezésével egy időben szervezte meg a helyi idősek köszöntését az IKSZT nagytermében. Helyi óvodások versekkel és saját készítésű „villa-tulipánokkal” kedveskedtek a vendégeknek, majd Dormán Miklós polgármester mondott köszönetet az utánuk jövő generációk érdekében végzett önzetlen nevelő munkáért. Ezt követően Kató néni, azaz Ihos József szórakoztatta a jelenlévőket, majd Sömenek István nyugdíjas érseki tanácsos, a község díszpolgára a szeretet és a tisztelet fontosságáról beszélt.” Fasza, tényleg kurvajó, de nekem nem könnyű Sömenek es Kató néni urakat tisztelni.

Magyarországon nem mondják meg (egyszer de jó lenne tudni, kik döntöttek így, és miért) a fertőzöttek területi elosztását: ez szerintem – és a világ Magyarországon kívüli része szerint – rossz döntés, hiszen, ha például nyilvános lenne az az információ, hogy egy településen van három pozitív eset, akkor nyilvánvalóan legalább ott bezárkóznának az emberek és betartanák az óvintézkedéseket. Olaszországban pedig: az ilsole24 nevű gazdasági újság (de mindegyik egyébként) honlapján ott van egy interaktív adatbázis, MINDEN rohadt tartomány, MINDEN kurva provincia (megye) városra lebontva, mennyi pozitív, mennyi intenzíven, mennyi halt meg, napra lebontva. Nézzétek meg, európai térkép is van, lehet böngészni…

Szerintem a szarvasiaknak/szolnokiaknak/terézvárosiaknak jó volna tudni, hogy Békés megyében, Szarvason, mittudoménhol van-e eset, milyen súlyos, honnan ered, és így tovább; mellesleg a városok vezetésének, képviselő testületének is joga van tudni, hogy intézkedhessenek a megelőzésre – különben HAMIS BIZTONSÁGÉRZETE alakulhat ki az embereknek… és mennek a Sparba, a Tescoba, a piacra meg a mittudoménhova, (meg engem is elküldenek a francba). Hibát követnek el! Nyugodtan mondjátok el mindenkinek, szemtanú vagyok, tessék pánikolni és vigyázni nagyon. Nem oldja meg helyettetek senki, kormány, operatív törzs, senki. MARADJATOK OTTHON!

A képek ma készültek, arról szerettem volna beszélni, hogy jó az ellátás, nem kell felvásárolni mindent, meg tekintettel vagyunk a többiekre, de elment a kedvem. MARADJATOK OTTHON! A HELYZET NAGYON KOMOLY.

Hódsági Ferenc / FB

Monspart Sarolta (Fotó: Hegedűs Éva)0

Monspart Sarolta üzenete az időseknek: Semmiképp se írjátok le magatokat!

Figyeljen, ne váljon csalók áldozatává!