Connect with us

Szarvas

Új kapuk nyíltak meg a roma lányok előtt

Fotó: Hagedűs Éva
Fotó: Hagedűs Éva

Lezárult a Bari Shej, azaz a nagylány névre keresztelt pályázat. A szarvasi Roma Nemzetiségi Önkormányzat nyertes pályázatának célja a roma lányok lemorzsolódásának csökkentése, továbbtanulásuk elősegítése volt. A 2018 áprilisában indult projekt számos alkalmat biztosított arra, hogy a bevont 10-18 éves korosztály megismerkedjen a képzési lehetőségekkel, erősödjön önbizalma, világnézete, valamint elinduljon az általa kitűzött célok megvalósításában.

Jónás Jánosné, a program szakmai vezetője elmondta, a pályázatban 20 roma, részben  HHH státusszal (halmozottan hátrányos helyzetű) lány vett részt. Lemorzsolódás ez idő alatt nem történt, az esetleges személyi változásokat költözés, illetőleg családból történő kiemelés indokolta.

Hangsúlyozta, az elmúlt két év rendkívül mozgalmas volt. A lányok tréningeken vettek részt (58 alkalom), amelyeket csoportfoglalkozásokkal kötöttek egybe. A témák között szó volt egyebek mellett a közösségfejlesztésről, az egészségfejlesztésről, a prevencióról, a családi és a női szerepekről, valamint az áldozattá válás megelőzéséről is. Emellett 24 db családi napot valósítottak meg, melyek során elmélyült a szülők, gyerekek és a mentorok közötti kapcsolat. Ezek között kézműves foglalkozások is szerepeltek, melyeket a Nagycsaládosok Egyesületével közösen bonyolítottak le. Noha eleinte azt gondolták, hogy a rendezvényekbe a szülőket nem sikerül bevonni, a tapasztalatok az ellenkezőjét bizonyították.

A program tartalmazott még példaadó roma női alkalmakat, ahol a lányok megismerkedhettek többek között Várnai Annával, a hazai második cigányétterem alapítójával és Sztojka Edina diplomás ápolóval, aki a 2019-es év Aranypánt díjazottja lett.

A szakmai vezető kifejtette, az egyik legnagyobb kihívást a kirándulások (8 alkalom) és a táborok (Tokaj, Balatonlelle) jelentették. A hagyományos roma kultúrát őrző családok ugyanis nem szívesen engedték el gyermekeiket ezekre az alkalmakra, éppen ezért az egyik legnagyobb sikernek az ilyen terén elért változást tekinti.

– A beszélgetések, a programok meggyőzték a szülőket, hogy elgondolkozzanak ezen a kérdésen. S bár a táborokban nem mindenki vehetett részt, eljutottunk odáig, hogy az egynapos kirándulásokra minden lány velünk jöhetett. Az is sikernek könyvelhető el, hogy a lányok máshová adták be a jelentkezésüket, mint a megszokott eladó szakma. Az egyéni mentorálás alkalmával a továbbtanulásról sokat beszélgettünk velük, a szülőkkel, az osztályfőnökökkel, aminek eredményeképp két nyolcadikos lány a pedagógiai asszisztensi szakot jelölte meg az eladói helyett. Ez nagymértékben a köztük kialakult bizalmi viszonynak köszönhető – részletezte a szemléletváltás terén elért legfőbb eredményeket.

– Először eladói szakot szerettem volna megjelölni. A program során sokat beszélgettem a mentorommal, aki szerint elég szorgalmas, alázatos vagyok, és elég jól értek a gyerekek nyelvén ahhoz, hogy elinduljak a pedagógiai pályán. Így végül a pedagógiai asszisztens szak került az első helyre, amit itt, Szarvason, a Székely Mihály Intézményben szeretnék kitanulni – árulta el terveiről Balogh Amanda, aki jelenleg a Fő téri Általános Iskola tanulója.

Mentora úgy látja, a tehetséges lány előtt komoly szakmai lehetőségek állnak, amennyiben kellő kitartással és elhivatottsággal rendelkezik.

Hozzátette, sajnálja, hogy a program véget ért, mivel nagyobb léptékű változást csak folyamatos mentorálással, kapcsolattartással lehetne elérni. Ezt segítenék elő a kormányzati tervek, melyek szerint a roma lányok felzárkóztatását egy kifejezetten erre a célra elkülönített normatíva segítené.

Népszerű

A gyerekek, akiknek hód volt a nagypapájuk

Zöld zóna

Sükösd Attila, Tóth Dominik és Szijjártó Mandel Sükösd Attila, Tóth Dominik és Szijjártó Mandel

Birkózófinish az országos bajnokságokon

Sport

Varga Viktor a Sógornők olvasópróbáján nyilatkozik a Körös TV riporterének, Szigeti Annának (Fotó: Babák Zoltán) Varga Viktor a Sógornők olvasópróbáján nyilatkozik a Körös TV riporterének, Szigeti Annának (Fotó: Babák Zoltán)

Varga Viktor és a Sógornők

Színház

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Könyvben dolgozták fel az Anna-liget történelmét

Zöld zóna

A rovatot támogatja:

Archívum

2020. április
h k s c p s v
« Már   máj »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect