in

Eseménymentes napot kívánunk a mentőseinknek!

Bevetésre várnak a Szarvasi Mentőállomás esetkocsijai tegnap (Fotó: Babák Zoltán)
Bevetésre várnak a Szarvasi Mentőállomás esetkocsijai tegnap (Fotó: Babák Zoltán)

Május 10-e a mentők napja. 1887-ben ezen a napon Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére alakult meg az Önkéntes Mentőegyesület, ami 1948-ig társadalmi egyesület maradt. Az Országos Mentőszolgálat ettől a naptól kezdve látja el a mentést állami feladatként.

1926-ban Budapesti székhellyel létrehozták a Vármegyék és Városok Országos Mentő Egyesületét (VVOME). Ennek 1928. márciusi ülésén felhatalmazták Urbanics Kálmán országgyűlési képviselőt, hogy szervezze meg a szarvasi mentőállomást. Nagy támogatója volt a kezdeményezésnek dr. Tóth Pál orvos, Szarvas országgyűlési képviselője. Kettejük összefogásának eredményeként június 2-án a a megyében, sőt a Tiszántúlon is elsőként a városba érkezett egy zöld színű Magosix mentőautó, ami a VVOME 11. ilyen járműve volt, és a szarvasi és gyomai járás lakosait szolgálta.

Érdekesség, hogy a mentőautó a legközelebbi kórházig ingyen szállította a betegeket, de a távolabbi kórházakba már meg kellett téríteni a szállítás költségeit.

Ezen a június eleji napon alakult meg Szarvason az Önkéntes Mentő Egyesület 35 alapítótag részvételével, köztük “az összes orvos, gyógyszerészek, szikvízgyárosok, fakereskedők, cséplőgéptulajdonosok, egy malomtulajdonos és egy mészáros-földbirtokos.”

A szarvasi mentők történetét harminc éve Szőnyi Sándor tanár úr dolgozta fel a Szarvasi Krónika számára, ami (a könyv számozása szerint 33. oldaltól) itt olvasható.

Fotó: Babák Zoltán0

A madarak és a funky napja a Szarvasi Arborétumban

Virágzik a közönséges júdásfa a Szarvasi Arborétumban (Fotó: Babák Zoltán)0

Ahol a közönséges júdásfa virágzik