in

Tegnap zajlottak a koronavírus tesztek Szarvason

A koronavírusra történő országos szintű vizsgálatokat május 1-től végzi a négy hazai orvosképző intézmény. A KSH statisztikusai az ország teljes területéről a 14 év feletti lakosság köréből összesen 17778 főt választottak ki a tesztre. Ezek közül mintegy háromezret Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyék területén a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja szervezésében a Szegedi Tudományegyetem munkatársai végeznek.

Szarvason tegnap zajlott a mintavétel. Pontos számot nem lehet tudni arról, hogy a 17778-ból hány meghívó érkezett Szarvasra. A részvétel önkéntes és ingyenes, mindenkinek joga volt élni vele vagy elutasítani.

A Szegedi Tudományegyetem honlapja szerint “az átfogó keresztmetszeti vizsgálatot legalább két alkalommal a járvány lefolyása során megismétlik, melyek között legalább egy hónapnak kell eltelnie”.

Ismeretségi körünkben ketten – akiket cikkünkben X és Y-ként nevezzünk – kaptak meghívót a vizsgálatra. Őket kérdeztük, hogy zajlott a procedúra.

Milyen módon ért a megkeresés, hogy kiválasztottak?

X: Meglepődtem, nagyon. A mindennapi teendők, a “home office”, a monotonitás mellett meg különösen. Az első pillanatban hirtelen nem is értettem, miért keresnek, pláne személyesen a Szarvasi Járási Hivataltól hétfőn, május 4-én. Másnap postai úton is küldték a “meghívót”, a Központi Statisztikai Hivataltól biztosra mentek. Illetve telefonon egyeztettek velem az utána következő napokban a KSH-tól: megkaptam-e a levelet, regisztráltam-e a szűrésben való részvételre; illetve a Szegedi Tudományegyetemről is érdeklődtek ugyanezekről. Szóval valóban komoly a kutatás.

Y: Egy KSH által írott levélben érkezett az értesítés, amiben egy telefonszám állt. Azon kellett bejelenteni, hogy vállalod-e, majd kaptam egy értesítést, hogy mikor és hova kell mennem.

Hogy fogadtad?

X: Igazából örültem. Jó dolog tisztán látni, ezen a téren is, hisz hónapok óta ez foglalkoztat szinte mindenkit.

Y: Számomra nyilvánvaló volt, hogy ha kiválasztottak, el fogok menni, tartottam kötelességemnek.

Volt-e olyan eset a családban, ami olyan vagy hasonló tünetekkel járt, mint amiket olvasni lehetett a koronavírusról?

X: Volt, de mivel influenzaszezonban történt a megbetegedés, így nem tulajdonítunk nagyobb jelentőséget az esetnek, senki más nem betegedett meg az illető környezetében, sem a családban, sem a munkahelyen. A COVID19 nagyon gyors terjedése pedig köztudott.

Y: A családunkban nem volt ilyen eset.

Hogyan történt a vizsgálat?

X: A vizsgálatot megfelelő higiénés szabályok között végezték a Cervinus Teátrum nagy aulájában, egymástól jól elkülönítve a Szegedi Tudományegyetem szakképzett kollégái, teljes védőfelszerelésben. A vizsgálathoz szükséges volt egy előzetes internetes regisztráció, majd a helyszínen több nyilatkozatot kellett kitölteni, ezek: Betegtájékoztató, Beteg-beleegyező nyilatkozat, Vizsgálatkérő nyilatkozat, mindet 2 példányban. Ez vett igazából több időt igénybe. Maga a vizsgálat rövid volt, mintát vettek először az orrból és szájból, majd a vérvétel következett. Összesen 2 cső, azaz 20 ml vér levételére került sor. Egyik vizsgálat sem volt kellemetlen.

Y: Az adminisztráció több időt vett igénybe mint maga a vizsgálat. A személyes azonosítás után orr- és garatváladék mintavétel történt, majd a végén a szerológiai vizsgálathoz vénából vettek vért.

Mikorra ígérték az eredményt?

X: Az eredmény pár napon belül lesz elérhető, a háziorvosnál.

Y: Azt mondták, hogy két nap múlva az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben a háziorvosunk láthatja már és elmondhatja az eredményt. Ha a vizsgálat alapján az derülne ki, hogy fertőzött vagyok, akkor 24 órán belül tájékoztatnak róla, akkor választhatok, hogy milyen kezelési módot választok. Ők vállalják, hogy az ő egyetemi körülményei között vehetem fel a kezelést, de az egészségügyi állapotomtól függően dönthetek úgy is, hogy ez otthon történjen.

Mindketten azt mondták, elárulják majd az eredményt. Remélhetőleg cikkünknek nem lesz folytatása.

Virágzik a közönséges júdásfa a Szarvasi Arborétumban (Fotó: Babák Zoltán)0

Ahol a közönséges júdásfa virágzik

Zvara József (Korona) és Patay István (Negyrétfarm) csatája az újraindult bajnokság első játéknapján (Fotó: Babák Zoltán)0

Újraindult a teremfoci: A Korona már bajnok