in , ,

Tegnap megnyitott a Körösvölgyi Állatpark

Fotó: Babák Zoltán0
Fotó: Babák Zoltán

Két hónap kényszerű szünet után ismételten megnyitja kapuit a Körösvölgyi Állatpark. Mire számíthatnak, akik ellátogatnak, tettük fel a kérdést Körömi Krisztinának, a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark vezetőjének.

– A csodálatos, madárdaltól hangos Anna-liget újra várja a szabad természetbe kirándulni vágyókat. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjában ismét testközelből találkozhatnak a vendégek a Kárpát-medence lenyűgöző állatfajaival. Megtekinthetik a vörös mókusokat, rókákat, borzokat, őzeket, fakó keselyűket, dámszarvasokat és a sok egyéb állatfajt. A két hónap folyamán számos érdekesség történt az állatparkban, melyet most érdemes lesz személyesen felfedezni. A gímszarvas tekintélyes agancsot növesztett, több állatfajnál kicsinyek jöttek a világra, vagy éppen érkezni készülnek, virágoznak a lösznövény kert különleges növény ritkaságai, zöld pompában tündökölnek az Anna-liget tölgyei, kőrisei, hársai és óriás platán fája. A természetes és mesterséges madárodúkban már fiókáikat etetik a liget énekesmadarai.

Mivel telt a kényszerű szünet időszaka az állatparkban?

– Az átmenetileg megcsendesedett Anna-ligetet birtokba vette a természet. A megszokottnál is több őz, mezei nyúl, mókus és énekesmadár mozgást lehetett észlelni a területen. Az állatpark tavát szürke gémek, nagy kócsagok kezdték látogatni. Pákót, az állatpark hollóját pedig vadon élő hollók keresték fel rendszeresen. A növényzet is nagyobb burjánzásnak indult. E vadregényes hangulatban reméljük, hogy látogatóinknak is része lesz. A munkálatok mindeközben a háttérben folyamatosak voltak. Az állatpark munkatársai ugyanolyan szorgalommal látták el az állatok gondozását, mint nyitvatartási időben.

Milyen az érdeklődés az újranyitással kapcsolatban?

– Számos érdeklődést kaptunk, nagyon sok visszatérő látogatónknak hiányzik a Körösvölgyi Állatpark hangulata. Mások pedig újonann szeretnék felkeresni a szünetet követően.

Mi lesz a sorsa a Körösvölgyi Állatpark ez évre tervezett programjainak?

– Az idei évre tervezett izgalmas és népszerű programjainkat egyelőre elhalasztottuk és bízunk benne, hogy alkalmas időpontban meg tudjuk tartani azokat.

Mit lehet tudni, most, a korlátozások idején, hogyan látogatható az Állatpark? Mi lesz az Állatpark nyitvatartási rendje?

– Néhány, az egészség védelmét célzó, általános intézkedéssel élt a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. A látogatóközpont zárt tereiben kötelező a maszk, illetve egyéb eszköz, sál, kendő használata a száj és az orr eltakarására. Nálunk is érvényes a másfél méteres védőtávolság tartására, illetve arra kérjük a látogatóinkat, hogy készpénzmentes fizetéssel váltsák meg belépőiket. Egyelőre arra kérjük a 65 év felettieket, hogy a saját egészségük érdekében tartózkodjanak intézményeink látogatásától.

A Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitvatartása a következőképpen érvényes:

2020.05.15-06.15. között: Hétfő kivételével 9-18 óráig, jegypénztár, büfé 17 óráig

2020.06.16-08.30. között: Minden nap 9-19 óráig, jegypénztár, büfé 18 óráig

2020.09.01-11.08. között: Hétfő kivételével 9-18 óráig, jegypénztár, büfé 17 óráig

2020. november és december hétvégéin 10-15 óráig

A látogatással kapcsolatos bővebb és pontos információkat a Körös-Maros Nemzeti Park honlapján találnak.

Érettségizők a Vajdában (Fotó: Bencsik Ernő)

Infoérettségi: Kányádi Sándortól az adatbáziskezelésig

0

Gyakorló „Digi-Ovi-Suli 2.0-20”