in

Országos tisztifőorvos: a járvány egyértelműen lecsengőben van

Forrás: koronavirus.gov.hu
Forrás: koronavirus.gov.hu

Egyértelműen lecsengőben van Magyarországon a koronavírus-járvány, a járványgörbe 10. napja lefelé megy – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília ismertette: az elmúlt 24 órában 29 új fertőzöttet regisztráltak, és 5 ember halt meg. Az aktív fertőzöttek száma 1229, 427 beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

A tisztifőorvos szólt arról, hogy a járványügyi adatokat miden nap elemzik, hogy egy esetleges gócpont kialakulásánál azonnal cselekedni tudjanak.

Elmondta: a heti járványügyi adatokat elemezve kirajzolódik a magyarországi járványgörbe. Eszerint a március 4-i első megbetegedések után fokozatosan emelkedett a görbe. A 10. héten 9, a 11. héten 30 megbetegedést, majd az ezt követő hetekben 100, 200, 300 körüli új fertőzést regisztráltak, a csúcs pedig a 15. héten volt, ekkor 712 ember fertőződött meg. A 16. héttől folyamatos csökkenés látható.

Az első haláleset a 11. héten történt, a legtöbb, 91 haláleset a 16. héten volt.

Elmondta: számos környezeti és szociális tényező határozza meg egy járvány mértékét és lefolyását. Ezeket annak érdekében elemzik, hogy egy esetleges második hullám esetén még a jelenleginél is hatékonyabb intézkedések legyenek bevezethetőek. Az adatokból kitűnik, hogy a fertőzöttek 58 százaléka nő és 42 százalékuk férfi. A leginkább érintett a 65-79 éves korosztály. Közülük kerül ki a fertőzöttek 25 százaléka. Húsz százalékuk 80 évnél idősebb, illetve 15 százalékuk 50-59 éves.

Százezer lakosra 40 regisztrált fertőzés, illetve 5 haláleset jutott Magyarországon. A leginkább a fővárosban terjedt a vírus, ahol 100 ezer lakosra 106 pozitív eset jutott, míg Békés megyében csupán 3 – tette hozzá.

Érdekességként említette, hogy leteszteltek ezer olyan mintát, amelyek vírus megjelenését megelőzően, az influenzaszezon miatt végzett, úgynevezett légúti panelvizsgálatok után maradtak meg.

Az ezer minta közül egy, március 12-i mintában, találtak koronavírust, a korábban levett mintákban nem. Ebből pedig az következik, hogy valóban március 4. körül jelent meg a vírus Magyarországon, vagyis akkor, amikor deklarálták a járványhelyzetet – ismertette.

Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy számos idősotthonban végeztek fertőtlenítést. Az eljárás pedig bármikor megismételhető, ha szükséges.

Ugyancsak kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a hatóságok folyamatosan végzik a fürdők és a strandok ellenőrzését. Ez nem csak az idei nyárra érvényes, mert a strandszezonban fokozott a népegészségügyi kontroll.

Arról is szólt, hogy a klór elpusztítja a koronavírust, vagyis az ivóvíz sehol nem lehet fertőző.

Egyébként az egészségügyi szolgáltatások csak akkor kötöttek teszthez, ha felmerül a fertőzés gyanúja, egyébként csak lázmérés és kérdőív előzi meg ezek igénylését – mondta Müller Cecília.

MTI 2020. június 2., kedd 13:11 Egészség-járvány / bták \ bdó \ kvs

A Szarvasi Vízi Színház (Fotó: Babák Zoltán)

Szivárognak a hírek a Vízi Színház idei műsoráról

Fotó: Police.hu

Letartóztatásba került a gyulai emberölés gyanúsítottja