in ,

Van A, B, C, sőt D terv is

Dósa Zsuzsa és Varga Viktor (Fotó: Varga Viktor)
Dósa Zsuzsa és Varga Viktor (Fotó: Varga Viktor)

Hetvenöt nap után találkoztam újra a Cervinus Teátrum két meghatározó művészével, alkotójával Dr. Dósa Zsuzsa művészeti igazgatóval és Varga Viktor főrendezővel. A téma mi más is lenne, mint a színház, amely már a március 15-i rendezvényt sem tarthatta meg. Az eltelt több mint két hónapban személyesen nem voltak jelen életünkben, de a képernyőernyőn keresztül igyekeztek kapcsolatot tartani a nézőkkel. Bár telefonon kapcsolatban voltunk, a személyes találkozásnak nagyon örültem.

– G.E.: Március 8-án egy nagyon sikeres, káprázatos, és teltházas Felolvasószínházban találkoztunk utoljára, azóta eltelt 75 nap. Sok előadás elmaradt, amit talán nem is lehet pótolni. Hogy vannak a színészeitek, és hogy vagytok ti?

– Varga Viktor: Azóta megfiatalodtunk, felfrissültünk – mondja nevetve.

– Dósa Zsuzsa: Jól vagyunk! A helyzethez képest mindenki jól van, hiszen a színészekkel is tartjuk a kapcsolatot, ők is rendben vannak – reméljük, hamarosan találkozunk, hiszen a próbákat lassan elindítjuk. Néhányukkal a héten találkozunk, mert az összetartozás napjára készítünk egy kisfilmet, egy ünnepi műsort, amit kedden (26-án) veszünk fel.

– Viktor már előkészítette a következő bemutató szövegkönyvét, otthon mindenki készülhet rá. Persze az, hogy kinek milyen nehézséget okozott az élmúlt időszak – hiszen a mi színészeink vállalkozásba dolgoznak – az más kérdés, de akivel beszélek, az jókedvű, alig várják, hogy találkozzunk, mert ez azt jelentené, hogy végre a megszokott módon dolgozhatnak. Persze addig is sokan videókat készítenek, melyek Viktor grafikájával és gondozásában kerülnek fel a facebook oldalunkra.

– G.E.: Március végén indítottátok útjára a Verslánc című meghívásos projektet, amit a színészeitek kezdtek el, és hívtak meg három verset szerető embert. Hogy indult, most mit gondoltok róla? Örömömre sok fiatal is részt vett és felvételt készített… Számoltátok mennyien vettek rész benne?

– Varga Viktor: Szándékosan nem az utolsó pillanatban, hanem időben indítottuk el a Versláncot, amit a színészeink március utolsó vasárnapján egyszerre indítottak el, tették fel a saját oldalukra, és hívtak meg kollégákat, ismerősöket. 250 videót archiváltunk, de több ezer lehet, mert sokan név nélkül küldték el, sokan nem jelölték meg a Cervinust. Kárpát-aljától Szerbián, Újvidéken keresztül egészen Szlovákiáig csatlakoztak hozzánk. Jó nevű művészek – Lux Ádám, Kubik Anna, Balogh Erika, Pozsgai Zsolt, Őze Áron, Balázs Andrea, de Barnák László a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója is felvételt küldött nekünk. Csak néhány ismert név, akik verset mondtak.

– Dósa Zsuzsa: Rábíztuk a színészeinkre, hogy ki az a három ember, akit meghívnak-kihívnak, de számba vettük azt is, hogy kinek vannak határon túli kapcsolatai, illetve a társadalmi csoportokra és generációkra is ügyeltünk az első meghívottaknál.

– Varga Viktor: Szerettük volna, ha nem csak színészek vesznek rész benne, szóval az indítás szerkesztett volt, a többi pedig kialakult. Sok fiatal szállt be, aminek nagyon örültünk. A kultúrát csak így tudjuk terjeszteni…

– Dósa Zsuzsa: Nagyon jó érzés volt, hogy a fiatalok versmondásán érezhető volt, hogy nem először találkoztak költészettel. Jó játék volt! Persze Viktornak volt munkája bőven, de örömöt okozott minden újabb felvétel.

– G.E.: A verslánc után elindultak a kisfilmek következő projektkén a Kövesd a szarvast… Az anyagok grafikai munkáját te készítetted Viktor. Ennek hátteréről hallhatnánk?

– Varga Viktor: Március 15. volt az első Szemerédi Bettivel és Széplaky Gézával, de Betti és Géza több kisfilmet készített és Betti napi videói is elérhetőek. Eva Javorská szlovák meséi, Rigler Reni magyar meséi, Nádházy Péter színházi anekdotái, Jónás Gabi Kosztolányiról, Adyról, Örkényről irodalmi órákat tartott, Boronyák Gergő Tersánszky Józsi Jenőről mesélt, Nagy Robi több hangulatot idéző videókkal tarkította online programunkat. Készült film Húsvétra, Anyák napjára, A madarak és fák világnapjára, gyermeknapra is. Szóval dolgoznak a színészek. Ezek az anyagok elérhetőek facebook oldalunkon.

– G.E.: Félbeszakadt a Lázár Ervin program 4-5 előadás maradt el, ezt be tudjátok fejezni valamikor? Várható újabb program?

– Dósa Zsuzsa: Igen, a program félbeszakadt. Négy Valahol Európában és egy Holle anyó maradt el, ezeket ősszel pótoljuk. Sőt, az új évadra is kaptunk felkérést öt „Holle”, és öt „Valahol” előadásra. Bekapcsolódtunk az új Déryné programba is öt produkcióval, ezek választhatók-meghívhatók lesznek a művelődési házak számára az egész országban. Amit sajnálok, azok az elmaradt külföldi előadásaink, mert azokat az idén nem tudjuk pótolni.

– Varga Viktor: Meghívásunk volt Nemeshodosra a Csodaszarvas című előadással. 700 éves a település, ez lett volna a díszelőadás. Nyárasdon hosszú évek óta játszunk nyáron, ez is elmarad. Ahogyan az Újpesti Színházban a Szigorúan Tilos! is.

– G.E.: Elmaradt a Macska a forró bádogtetőn két előadása Szarvason és Békéscsabán… (Ezt nagyon sajnálom.) A Sógornők című előadás próbai sem valósultak meg, ezzel hogy álltok? Mikor tudtok évadot hirdetni? Milyen előadásokat terveztek a 2020/2021 évadra?

– Dósa Zsuzsa: Az elmaradt bérletes előadásokat pótolni kell, de a többit is szeretnénk. Terveinkről előzetesben annyi elmondható hogy az első új bemutató a Sógornők lesz szeptemberben. Tervezünk Kamara termi előadásokat magyarul és szlovákul is. A szlovák darabbal már ismerkednek színészeink, a címe: Kis házassági rémségek. Új nagyszínpadi zenés bemutatónk pedig a Twist Olivér lesz. A következő évad részletes programját júniusban hirdetjük meg.

– Varga Viktor: Ahogy Zsuzsa mondta a Sógornők című darab szövegkönyve készen van. Nagyon örülök, hogy sok színésznővel dolgozhatok együtt. Örömömre elfogadta felkérésemet többek között Sztárek Andrea. A többieket majd a sajtótájékoztatón mutatom be, legyen meglepetés.

– G.E.: Két Felolvasószínház nem valósulhatott meg, ezt nyilván nem lehet pótolni, de nem gondoltatok egy online felolvasóra? Ez is egyszeri és megismételhetetlen…

– Dósa Zsuzsa: Gondoltam rá, és azután elvetettem a gondolatot. A felolvasó ereje és varázsa az élő jelenlét, ahol a színész minden rezdülése látható, érezhető. Ezt nem lehet kamerán keresztül megmutatni. A felolvasókon annyira erősek az érzelmek a színpadon, hogy a közönség megfeledkezik arról, hogy a színész kezében szövegkönyv van. Az a hatás nem jönne létre, amit az élő előadások nyújtanak. De most már, ha lassan is, eljön a személyes színházi találkozások ideje… nagyon várjuk.

– G.E.: Zsuzsa, Viktor köszönöm a beszélgetést, a meghívást napsütötte kertetekbe, jó volt beszélgetni hosszú idő után. Remélem, hamarosan újra éled a színház élete, mert elértétek, hogy hiányoztok a közönségnek és nektek is a közönség.

Fotó: Varga Viktor

P.S.

A beszélgetést követően érkezett a hír, hogy feltételekhez kötve bár, de elindulhat a nyári színházi szezon a Vízi Színházban. Erről hamarosan részletes tájékoztatást adunk a kedves nézőknek és olvasóknak.

Mustáros pulykamáj (Fotó: Gallicoop.hu)

Mustáros pulykamáj

A Szarvasvadászok csapata

Fakupa: a Szarvasvadász mindent vitt