Menu
in ,

Szentandrás a szentandrásiaké

A Gödény-halmi pihenő (Fotó: Babák Zoltán)

A Gödény-halmi pihenő (Fotó: Babák Zoltán)

A napokban Békésszentandrás visszakapta a Szarvas által – hacsak közlekedési táblán is – annektált Vatikánnyi területét.

Nem egy rövid történet, de tavaly szeptemberben happy enddel ért véget az M44-es bennünket érintő szakaszáról szóló epizód. Igaz, az autópályából autóút lett, a szentandrási leágazásból meg semmi. Egy 2010-es határozatában az akkori testület ennek meg nem valósulásáért cserében azt kérte, hogy a Szentesi út, valamint a Rácz út kapjon szilárd burkolatot, egészen a szarvasi csomópontig. Ez sem valósult meg.

Az már viszont Szentandrás megcsúfolása volt, hogy a légvonalban Gödény-halom és Furugy közé eső megálló a “Szarvasi pihenőhely” nevet kapta, holott az még csak Szarvassal nem is határos területen van.

Aztán pár napja névtáblát cseréltek mindkét parkoló előtt, igaz, nem Szentandrási pihenő lett belőle, hanem Gödény-halmi.

Megkérdeztük Sinka Imre polgármestert, hogy sikerült ezt elérni.

– Egy nagyon komoly harc eredménye, ami ezzel a kompromisszummal zárult – jelentette ki Békésszentandrás, Furugy és Gödény-halom polgármestere.

Már az M44-es terveinek bemutatásánál Fabó István alpolgármesterrel szóvá tették, hogy hiba csúszott a projektbe, mert szentandrási helyrajzi számon levő parkolóra “Szarvasi” felirat került. Az észrevétel lejegyzésre, majd a fiókba került. A következő meglepetés az átadás-átvételhez közeledve a tulajdonosi és kivitelezői egyeztetéseken érte a településvezetőket, amikor mindez nyilvánvalóvá vált.

– Ez a településen is nagy visszhangot keltett, hiszen többeknek a szülői földjét sajátították ki ahhoz, hogy ott pihenőhely jöhessen létre. Alpolgármester úrral beleálltunk a vitába, és kijelentettük, addig nem írjuk alá a hozzájáruló nyilatkozatokat, amíg ezen nem változtatnak. Amikor látták, hogy hajthatatlanok vagyunk, azt mondták, keressünk valami kompromisszumot.

Arra a kérdésünkre, hogy miért kellett kompromisszumot keresni ahhoz, hogy a hely neve “Békésszentandrási pihenő” legyen, elmondta, hogy a Gödény-halmi elnevezés öt karakterrel rövidebb, és így nem kellett terveket módosítani a betűméret miatt.

Egyelőre a navigációs rendszereken még nem futott át az elcsatolt terület visszafoglalása.

Exit mobile version