Connect with us

Színház

Embernek maradni

Vidovenyecz Edina, Lénárt László, Nagy Erika és Tomanek Gábor (Fotó: Babák Zoltán)
Vidovenyecz Edina, Lénárt László, Nagy Erika és Tomanek Gábor (Fotó: Babák Zoltán)

Csütörtökön este a Vízi Színház színpadán Szőke István Attila műveiből Tomanek Gábor állított össze irodalmi estet. Tomanek Gábor a Vízi Színházban minden évben irodalomtörténeti előadásokat tart, amelyekkel közelebb hoz egy-egy költőt a közönséghez. Irodalomszeretete, a versek iránti tisztelete minden esetben érződik.

Csütörtökön este Szőke István Attila költeményeit mutatta be a közönségnek Embernek maradni címmel. Az estet blokkokban dolgozta fel. Az elsőben bemutatta a költőt az adatokon túl egy ballada tolmácsolásával, a másodikban a magyarságról írott verseit, hitét Magyarországban, a magyarokban, a magyarságban. A harmadikban szerelmes kötészetét, a kortalan, a kiismerhetetlen érzést hallhattuk. A negyedikben az anyanyelv szépségeit, amely az egyik legszebb a világon. A versek között nyelvtörők is voltak. Az ötödik blokkban a „bolondos versek” kerültek sorra a közönségnek derültséget okozva. Az utolsó, a hatodik blokkban a költő legújabb kötetéből az Időkortyolóból szemezgetett Tomanek Gábor. Akik segítségére voltak a versek tolmácsolásában Nagy Erika művésznő, aki szokásához hűen sok verset nem csak elmondott, hanem előadott zseniálisan, és Lénárt László színművész. Vidovenyecz Edina nem verseket, hanem a blokkok között gyönyörű hangján népdalokat énekelt zene nélkül.

„Szőke István Atilla versíró, aki verseiben, dalszövegeiben a magyar múlt tiszteletét, a műveltség, a lélek, a megmaradás fontosságát, a nemzettudat építését, ősi örökségünk megóvását és a magyar nyelv kiapadhatatlan forrásának tisztaságát hirdeti.” – olvasható a költő weboldalán, ahogyan a vers is.

Szívemben nagy érzülettel,
Ősi szittya szeretettel,
Kezemben a tollam tartom,
Eképpen vívám a harcom

Igazam égig kiáltoz,
Sorsomban vajon ki átkoz?
Törvényem magyarul élni,
Véreimnek ne kelljen félni,
Álmom fényes úton járjon,
Nemzetem fölötte szálljon,

Arany Nap reánk ragyogjon,
Turulmadár hitet adjon,
Igazságunk kiderüljön,
Lóra millió magyar üljön,
Lábnyom szép szarvast idézzen,
Aki hisz, szemembe nézzen!

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Népszerű

Pedagógusképzés – gyermeki, tanulói kompetenciafejlesztés

Oktatás

A békésszentandrási szennyvíztisztító telep jelenleg (Fotó: Babák Zoltán) A békésszentandrási szennyvíztisztító telep jelenleg (Fotó: Babák Zoltán)

Nyáron indulhat a szentandrási szennyvízkezelő fejlesztése

Beruházás

Őszi módszertani szakmai nap a GFE Gyakorlóintézményében

Oktatás

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Állítsd meg a (motoros) Mikulást!

Közösség

A rovatot támogatja:

Hirdetés

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect