in , ,

A Cervinus egyik arca Nádházy Péter

Nádházy Péter Az ibolya direktoraként a CMF2020-on (Fotó: Babák Zoltán)
Nádházy Péter Az ibolya direktoraként a CMF2020-on (Fotó: Babák Zoltán)

Nádházy Péter 2015 nyarán érkezett Szarvasra a Csodaszarvas Nimród király szerepére, a Vízi Színház színpadán állt először közönség elé a Cervinus Művészeti Fesztivál keretében. Ősszel pedig a Lili bárónő Malomszegi báró szerepe várt rá, amelyben a jó kedélyű báróként elnyerte a szarvasi nézők szeretetét. Azóta szinte minden előadás aktív résztvevője, derűje, szinte átragad a közönségre. 2020-ban a Cervinus Művészeti Fesztiválon Korcsmáros György távollétében Molnár Ferenc Az ibolya című egyfelvonásos mű Igazgató szerepébe ugrik be. A fesztiválon hét este volt színpadon, mert a nyolcadik a felolvasószínház elmaradt, de az évadban rendezett felolvasóestéknek is sokat szereplő színművésze.

Még a Cervinus Művészeti Fesztivál kezdetén kérdeztem a színművészt, a karantén időszakáról, a fesztiválról és az elkövetkezendő évadról, kérdéseimre a művész örökös derűjével, mosolygósan válaszolt.

– G.E.: Március 8-án a felolvasószínházban voltál utoljára színpadon, ami fantasztikus siker volt, illetve itt voltál a Vízi Színház nyitó gáláján egy dal erejéig. Mivel töltötted az elmúlt négy hónapot?

– Nádházy Péter: Még volt Renivel (Rigler Renáta) egy március 15-i műsorunk, a karantén kihirdetése előtt. Ennyi szabadságom oviban volt (nevet). Nem szerettem, hogy reggel nem mehettem boltba, nem szerettem ezt „zabos zsákot” a számon. De ez ezzel járt, nem lázadoztam, betartottam, csak nem szerettem.

– Hogy mit csináltam? Tanultam, sokat olvastam, zenét hallgattam és képzeld, megtanultam főzni. Eddig erre nem volt szükségem. Most volt időm rá, és enni kell. Kinéztem a netten a recepteket, bevásároltam és elkészítettem. Magam is meglepődtem, mert jól sikerültek, jó érzés volt főzni is, enni is.

– G.E.: Gratulálok ez is alkotómunka! A fesztiválon beugrasz az Igazgató szerepébe Az ibolya című Molnár Ferenc darabban, ahol végig színpadon vagy, sok szöveggel. Sok jelenetben…

– Nádházy Péter: Nem a szöveg a probléma, hanem az, hogy az Igazgató irányít, végig színpadon van, neki kell vinni az előadást, vagyis ott kell lenni fejben, nem ronthatok. Valószínű nem ez lesz éltem alakítása, de működni fog. A Felolvasószínházban már „játszottam” a szerepet, akkor Gergő (Boronyák Gergely) volt a Zeneszerző, és akkor is Betti (Szemerédi Bernadett) volt Ilonka. Jó játszani Molnár Ferencet. A Játék a kastélyban Turai szerepét játszottam már. Az is sok szöveg volt, de nagyon jó volt játszani, szerettem. (Ha valaki látta az 1984-es Madách Színházi felvételt, abban Márkus László játszotta Turait.)

– G.E.: Nyolc este leszel színpadon, ebben benne van, a Kövesd a Szarvast a Gála és a Felolvasószínház is. Hogy tudtok felkészülni estéről estére?

– Nádházy Péter: Mindent régen játszottunk, mindent próbálni kell, mindenre készülök. A próbák már korábban elkezdődtek, hiszen a Hotel Mentholban is új főszereplő lesz, de mi is régen játszottuk. Nagyon örülök, hogy Zsuzsáéktól (Dósa Zsuzsa művészei igazgató) feladatot kapok, hogy szükségük van rám. Jó érzés, hogy számítanak rám. És érzem a közönség szeretetét is…

– G.E.: Péter, hiszen az egyik arca vagy a színháznak…

– Nádházy Péter: Igen (derűs mosoly), és jól is érzem magam! Most éppen az Imádok férjhez menni-t próbáljuk, és a Kabaré következik majd, ahol lesz új jelenetem. A Valaholt játszottuk, de azt is próbáltuk, most úgy érzem, nem tudom a szöveget, de, ha bemegyek a színpadra, azonnal előjönnek a szavak, mondatok.

– G.E.: Tudom, hogy merénylet ilyet kérdezni, de van kedvenced?

– Nádházy Péter: Mindegyiket szeretem, mindegyik a kedvencem valamiért. Az „imádok” nagyon édes darab, és ez független a szerepemtől. Gergő nagyon jó benne, jók a számok, van hangulata az előadásnak. A „valahol” tartalmas darab, van mondanivalója, attól függetlenül, hogy nem váltjuk meg a világot vele, a gyerekek nagyon édesek.

– G.E.: A következő évad mit tartogat számodra?

– Nádházy Péter: Egy apró szerep a Sógornőkben. De szerepet kaptam a Twist Olivérben és a Sors bolondjaiban is.

– G.E.: Péter, nagyon szépen köszönöm a beszélgetést, sok sikert a következő évadhoz is!

Galambos Edit

Fotó: Babák Zoltán

Repcét aratnak a Nagyrét Farm kombájnjai július 9-én (Fotó: Babák Zoltán)0

Befejezték az aratást Békés megyében

Dr. Polyák József Zsolt megyei rendőrfőkapitány és Zalai Mihály Békés Megyei Önkormányzat elnöke (Fotó: Zentai Péter)

Informatikai eszközöket kapott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság a megyei önkormányzattól