in , ,

Egy behurcolt az őshonos parklakók között: a nyestkutya

Nyestkutya a Körösvölgyi Állatparkban (Fotó: Babák Zoltán)0
Nyestkutya a Körösvölgyi Állatparkban (Fotó: Babák Zoltán)

Minden szombatra és vasárnapra kiterjesztették a szünidei állatmustra című, nagyon népszerűvé vált programjukat, mondta Körömi Krisztina, a Körösvölgyi Állatpark vetetője szombaton, amikor a nyestkutya következett a bemutatók sorában. Ezeken a napokon pontban 10 órakor az állatpark munkatársai várják a látogatókat az éppen soros állatparki lakó ketrecénél, kifutójánál.

A nyestkutya kicsit kilóg a Körösvölgyi Állatpark azon missziójából, miszerint a Kárpát-medence őshonos fajait szeretnék megmutatni az érdeklődőknek. Ez a kutyaféle Ázsiából érkezett hozzánk, de van létjogosultsága a parkban, ugyanis Európa nagy részén, így nálunk is megvetette a lábát. Behurcolt állatfaj, és mint ilyen, 15-20 éve az Alföldön is előfordulnak egyedei, sőt, azon túl, hogy előfordulnak, a nemzeti park túzokvédelmi programjának is gondot okoznak.

Eredeti otthonában, Ázsiában, ugyanazt a szerepet tölti be, mint Észak-Amerikában a mosómedve. Hasonlítanak is egymásra. Eredeti élőhelyén uszuri mosómedve néven ismerik. Mindkettő kutyaalkatú ragadozó, annyi különbség van, hogy míg a mosómedve a fák lombkoronájában is, addig, a nyestkutya a talajon keresi táplálékát, a földön fészkelő madarakra, azok tojásaira és fiókáikra is veszélyt jelent. Jól halászik, telente lékhalászik, szinte mindent elfogyaszt, a gyümölcsöket, növényi hajtásokat is. Igazi túlélő, sommázta röviden a nyestkutya alkalmazkodóképességét Körömi Krisztina.

Behurcolásáról annyit lehet sejteni, hogy a tömött bundája, prémje miatt farmokon tenyésztették Európa szerte. Az onnan elszökdöső egyedek, illetve a megunt és kitett házikedvencek alkothattak szaporodóképes populációkat.

Ráadásul – a vadászfegyveres emberen kívül – nincsenek természetes ellenségei a Kárpát-medencében, ezért korlátlanul képes szaporodni. Egész évben lőhető. Rejtőzködő életet él. Jelenlétét az éjszakai vadászatokon terítékre kerülő egyedek mutatják.

A vendégeknek szánt állatbemutatójában arra kívánta felhívni a látogatók figyelmét a nyestkutya példáján keresztül, hogy mennyire káros lehet az, ha az ember belenyúl a természet rendjébe. Egy-egy ilyennel egész táplálékláncot fel tud borítani.

Következő hétvégén, azaz augusztus 22-én és 23-án egy őshonos ragadozója a Kárpát-medencének, a borz lesz a főszereplő. Egész évben vadászható, kártételei miatt dúvadnak számít. Ettől eltekintve egy nagyon fontos tagja az itteni táplálékláncnak… de bővebben róla szombaton és vasárnap hallhatnak az érdeklődők a Körösvölgyi Állatpark soron következő állatmustráján.

Augusztus 28-án, pénteken, az állatkertek éjszakájára várják a látogatókat a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark munkatársai, majd szombaton és vasárnap (29-30-án) a bölények bemutatása fog megtörténni.

Dobri Dániel zeneszerző és Jókai Ágnes színésznő közös estje (Fotó: Kepenyes Balázs)0

Zene és vers a víz fölött

0

Strandröplabda: Háromból két hazai arany és egy ezüst