in , ,

A My Fair Lady ismét teltházas

Fotó: Kepenyes Balázs0
Fotó: Kepenyes Balázs

A Magyar Teátrum nyári programjának utolsó két napján George Bernard Shaw Pygmalion című drámájának zenés változata a My Fair Lady került színpadra, a Békéscsabai Jókai Színház előadásában Radó Denise Jászai Mari-díjas színművész rendezésében. A zenét Frederick Loewe komponálta, a szövegkönyvet és a verseket Alan Jay Lerner írta. Mészöly Dezső a szövegkönyvet, G Dénes György Kossuth-díjas a verseket fordította magyarra.

Harmadik évben is teltházzal játszották a My Fair Lady című musicalt Szarvason, a Vízi Színház színpadán.

Henry Higgins nyelvészprofesszor (Kautzky Armand) és Pickering ezredes (Bartus Gyula) találkoznak, egy operaelőadás után. A professzor egy virágáruslány Eliza Doolittle (Papp Barbara) kiejtését jegyzeteli. A két tudós ismeri egymás tudományos munkáit, ezért örülnek a találkozásnak. Higgins Pickeringet a saját házába költözteteti, hogy kedvükre beszélgethessenek. Másnap Eliza felkeresi Higginst, hogy tanítsa meg beszélni, mert boltos kisasszony szeretne lenni. Higgins úgy gondolja, hogy hat hónap alatt igazi hölggyé varázsolja Elizát a fonetika segítségével, megtanítja szépen beszélni. A két férfi nem éppen úri emberhez méltó fogadást köt Elizára. Pickering elfogadja a fogadást, és vállalja a költségeket. Megkezdődik a gyötrelmes tanítás, ami nagyon megerőltető elsősorban Elizának. Az első próba sikerül, hiszen Eliza apja Alfred P. Doolittle (Katkó Ferenc) sem ismeri meg lányát, amikor egy kis pénzért felkeresi a professzort. A derbin, annyira jól sikerül Eliza megjelenése, hogy Freddy (Balázs Csongor) beleszeret a lányba. De eljön a végső megmérettetés, a bál, ahol Eliza hercegnőként viselkedik. Hazatérve a két férfi egymás szavába vágva meséli a sikerüket, Mrs. Pearce-nek (Kovács Edit) a házvezetőnőnek, mintha Eliza ott sem lenne, mintha semmi köze nem lett volna a dicsőséghez. Eliza becsomagol, és elmegy Higgins édesanyjához (Nagy Éva). Higgins rájön, beleszeretett Elizába.

Harmadik nyár, két-két előadással, igaz szereplőváltásokkal, de kell az álomvilág, kell, hogy átéljük, a mesét, hogy a rút kiskacsából lehet hattyú. Papp Barbara csodálatos alakítással élte szerepét, tűzzel, hittel, optimizmussal mutatta meg, hogy igazi nő, aki nem eladó, akinek érzései vannak, és miért baj, ha kicsit többre vágyik. Barbara Eliza szerepében hatalmas változás mutatott meg, mert Eliza mind lelkileg, mind tudásban, de külsőleg is megváltozott. A koszos virágárus lány, igazi hercegnő lett, annak minden kellékével együtt. Papp Barbara péntek este is elvarázsolt alakításával.

Henry Higgins szerepét Kautzky Armand Szomor Györgytől vette át, az elmúlt nyáron. Játéka, hangja nagyon meggyőző, elbűvöli a nézőket. Higgins is változik, bár ez csak később derül ki, amikor Eliza elmegy, ő mondja, milyen a szeme színe, milyen a haja színe. Ő emlékszik rá. Kautzky Armad ragyogó Higgins volt.

Bartus Gyula Pickering ezredese, egy kimértebb férfi, igazi katona, de ő is ellágyul Eliza közelében, bár ő inkább a lányát látja benne, mint a nőt. Bartus Gyula is bármit játszik, azzá válik.

Katkó Ferenc Alfred P. Doolittle szerepében láthatóan lubickol, jól érzi magát a színpadon. (Bár ezt láttam előző este is, pedig ott egy nagyon más karaktert alakított.) Úgy érezni, a „kisujjából kirázza a szerepet”, ami csak a látszat. De remek színész, az biztos. Doolittle sakktudása „nagy húzás” volt!

Mrs. Pearce alakját mindhárom évben más színésznő alakította (Fodor Zsóka, Németh Gabriella) ám mind a hárman más-más karaktert mutattak meg házvezetőként. Kovács Edit először játszotta a szerepet, de mint minden szerepében, amikor színpadon van a színésznő, csodákra képes, ahogyan ez péntek este is megtörtént. Játéka mindig lenyűgöző!

Balázs Csongor Freddy alakjába bújt, aki jeleneteiben emlékezetes tudott maradni a lóversenyen is, az utcán is – hason fekve, kalapban, forogva énekelni, a mai napig nem tudom, hogyan lehet. De Csongornak ez sikerült. Játékával mindig elkápráztat.

Láthattuk még Puskás Dánielt és Szász Boriszt Doolittle barátaiként. Nagy Erikát Freddy anyukájaként. De a színlapon kisebb szerepekben Hodu József, Galambos Hajnalka, Bartus Botond, Szabó Zoltán, Gábor Anita, Lévai Attila és Nyúl Zoltán Bence is szerepelt.

A háttérben még nagyon sok fiatal művészt láthattunk a színpadon, nélkülük nem lett volna ilyen mozgalmas az előadás.

Az élőzenekart Rázga Áron vezényelte.

Pénteken este ismét meghódította a nézőket a Békéscsabai Jókai Színház előadása. Radó Denise nagyon érzékenyen, mutatta meg az agglegény és kis virágáruslány történetét. A nézők nagyon kellemes érzésekkel távoztak a hosszú taps után.

Szombaton este 19 órától kerül sor a fesztivál díjainak átadására, 20.30-tól ismét My Fair Lady ezúttal jelelve és narrálva is.

Galambos Edit

A képeket Kepenyes Balázs készítette.

Fotó: Babák Zoltán0

Harminc évnyi úszás után megújulás

Fotó: Babák Zoltán0

Jól tartotta magát Szentandrás idegenben