in

Mediterrán városlátogatás – itthon

Pécs, Király utca (Fotó: Babák Zoltán)0
Pécs, Király utca (Fotó: Babák Zoltán)

Ahogy azt a hírekből egy ideje sejteni lehet, a járvány miatt szeptembertől jelentősen szigorodnak a határátlépés szabályai. Úgy néz ki, a határon túli városlátogatásokat, hosszú hétvégéket egy ideig el kell napolnunk, de olyan szép helyek, városok biztos itthon is vannak, ahol még nem jártunk.

A külföldi nyaralásról – látva a COVID-19 miatt változó „színeket” az országokon – mi már korábban lemondtunk, nem akartunk egy esetleges karanténnal, illetve a szülőkhöz történő behurcolást kockáztatni. Végül egy régi városlátogatásunk terve mellett döntöttünk, Pécs lett az útirány.

Pécs 1998-ban megkapta az UNESCO Városok a békéért-díját, 2007-ben és 2008-ban is dobogós helyen végzett az „Élhető Települések” nemzetközi versenyén. 2010-ben Essen és Isztambul mellett Európa kulturális fővárosa volt. A pályázatot 2005-ben nyerte el, így már 2006-tól megkezdődtek a projekt beruházásai. A fejlesztések természetesen kiterjedtek a szálláshelyek, az éttermek bővítésére is.

Mi fér bele Pécsett és környékén 4 napba?

Szarvastól kb. 250 kilométerre lévő város felé tartva útba ejthető a Soltvadkerti fagyizó és a hajósi pincesor is, ami egy nyári délelőtt csak látványosság, a borkóstolás nem egyszerű.

Pécsi szállásunk a város sétálóutcáján egy nagyon igényes apartman volt, amit a Bookingon foglaltunk… nem balatoni árakon. Igaz a parkolás nem volt egyszerű (és olcsó), de megoldottuk egy kis plusz gyaloglással.

Első nap feltérképeztük a belvárost: a Széchenyi tér épületei, a Városháza, a Megyeháza gyönyörűen felújítva, a teret díszíti még a Zsolnay-kút, a Szentháromság-szobor és Hunyadi János lovasszobra is. A Király utcán található a Pécsi Nemzeti Színház. A sétáló utcán és a téren éttermek és kávézók várják a turistákat.

Turistaként a Zsolnay Kulturális Negyed és a Múzeumok utcája kihagyhatatlan, így a második nap a Zsolnay Negyedbe vettük az irányt, ahol akár egy egész nap eltölthető. Pécs ékköveként emlegeti az útleírás a Zsolnay család itt működő világhírű kerámiagyárának örökségét. A szecessziós épületek között sétálva megtekinthető a Zsolnay Mauzóleum, a Család- és Gyártörténeti kiállítás, egy látványmanufaktúra, és a rózsaszín porcelán használati tárgyakat bemutató kiállítás. A gyerekekről sem feledkeztek meg, Zsolnay porcelánnal díszített játszótéren játszhatnak..

Az időjárás nem kedvezett, így délutáni pihenőt iktattunk be, majd az eső elállta után még nyitva találtuk a Vasarely Múzeumot. A pécsi származású művész alkotásain keresztül végig kísérhető az op-art irányzat alakulása.

Kötelezően megtekintendő látványosság a legjelentősebb ókeresztény temetőegyüttes, mely a római korból maradt ránk. 2007-től Cella Septichora Látogatóközpont mutatja be az emlékeket, ami már 2000-ben felkerült az UNESCO világörökségi helyszínei közé.

A harmadik napot Gázi Kászim pasa dzsámijában kezdtünk. Hivatalos nevén Gyertyaszentelő Boldogasszony templom, mely a középkori katolikus templom köveit felhasználva lett dzsámi, majd évszázadok során folyamatosan és megdöbbentően változott a külseje és „belseje” is, amin egy interaktív kiállítás nagyon jól végig vezet. A dzsámi a város egy ikonikus épülete, a különböző vallások találkozásának helyszíne.

A délelőtt folyamán maradtunk a vallásnál, és átsétáltunk a Pécsi Székesegyházba, ami Szent Péter és Szent Pál Székesegyház néven is ismert. Nekem nagyon tetszett, hogy a felújítások után is megőrizte a középkori katedrális jellegét. A délkeleti tornyot megnyitották a látogatók előtt, ahonnan csodálatos a panoráma, tiszta időben a Villányi-hegység is jól látható, ami most nekünk nem adatott meg.

Elautóztunk a villányi pincesort is megnézni, de ha már arra vettük az irányt, útba ejtettük a siklósi várat is. Gyerekkoromban jártam itt, de már csak halvány emlékeim voltak róla. Ahogy sok magyarországi várat, ezt is felújították. Szerencsénk volt, éppen indult egy vezetett túra, amibe be tudtunk kapcsolódni. A történelmi eseményeken kívül olyan dolgokat is megtudhattunk a vezetőtől, amit  az internet nem említ, mint például azt, hogy a vár rendszeres látogatói a Benyovszky dédunokák, ükunokák.

A siklósi várból is nagyszerű volt a kilátás, a távolban felfedeztünk egy monumentális építményt, ami egy űrbázisként magasodott ki a tájból. A beremendi cementgyár volt.

Nem szabad kihagyni Pécs retrolátványosságát, a Misina-tetőn található Tv-tornyot, ami 197 méteres magasságával még mindig Magyarország legmagasabb építménye. Az éttermének felújítása idén februárban fejeződött be, de a torony többi részére is nagyon ráférne a megújulás.

A mi pécsi kirándulásunk erre a nyárra itt ért véget. Hagytunk még látnivalót (Csontváry Múzeum, Zsolnay Múzeum, Harkány), hogy legyen miért visszamennünk.

Felhívás mesemondó vetélkedőre

Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva)

Remélhetőleg mindhárom szarvasi érintettségű egység ott lesz a szegedi világkupán