in , ,

E-kerékpárokkal is bejárható a Körösök vidéke

A kompra várva ismerkedés az e-bike-okkal (Fotó: Babák Zoltán)0
A kompra várva ismerkedés az e-bike-okkal (Fotó: Babák Zoltán)

Aktív napnak szánták a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai tegnapi sajtótájékoztatójukat, amiken az igazgatósághoz érkezett 15 e-kerékpárt mutatták be a média munkatársainak, akik a végén ki is próbálhatták azokat… egy 20 kilométeres túra keretében, de erről majd a végén.

Dr. Tirják László, a nemzeti park igazgatója kifejtette, hogy a Körösök által behálózott környezet remek lehetőséget nyújt azok természeti örökségének felfedezésére. Példaként felvázolt egy olyan túraútvonalat, ami a Körös-Maros Nemzeti Park telephelyein vezetett keresztül e-kerékpárra szabva. Nyugat-európai példát hozva kijelentette, hogy az e-bike egy új korosztálynak, a hajlottabb korúaknak hozta meg a kerékpártúrák lehetőségét.

Petényi Mirkó, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ kommunikációs igazgatója elmondta, hogy 211 e-bike került szétosztásra a nemzeti parkokban. Ezekkel indítják útjára az E-biciklizd be Magyarország nemzeti parkjait! programját.

– Ez egy szolgáltatásfejlesztés, aminek az a célja, hogy olyan embereket vonjunk be az aktív turizmusba, akiket korábban nem tudtunk elérni, vagy ódzkodtak attól, hogy komolyabb biciklitúrákra induljanak a nemzeti parkokban – mondta Petényi Mirkó.

Nagyon jó partnerekre találtak a nemzeti parkokban, mindegyik kialakította már a saját útvonalait, amik már most ősszel bejárhatók lesznek, ígérte.

– Azt gondoljuk, hogy csak akkor lehet természetvédelemről, a természet megismeréséről, annak szeretetéről beszélni, hogyha az emberek egészen közvetlenül találkoznak a természettel, elmenjenek oda és megtapasztalják – fogalmazott. – Ehhez rá kell vennünk az embereket, hogy álljanak fel a tévéjük, a Netflix elől, tegyék le a telefonjukat, és menjenek ki az erdőbe és fedezzék fel azt, nézzenek madarakat, kerekezzék be a Körösök vidékét. Ami nagyon jó ezeknél a kerékpároknál, hogy eltünteti az emberek fizikai felkészültsége közötti különbségeket, olyan családok, csoportok tudnak együtt biciklizni, akik egyébként nem tudnának, akár három generáció is együtt. Mi azt reméljük ettől a programtól, hogy sok olyan ember rá fog ülni ezekre a biciklikre, akik korábban ezt nem tették meg, akikből passzív turistából aktív turista lesz.

Tirják László tájékoztatta a sajtó munkatársait, hogy szombaton lesz az első ilyen szervezésük, majd még két meghirdetett túrájuk lesz az októberi hétvégéken, amin szakvezetés kíséretében bárki részt vehet.

Bár most hihetetlen, de hétvégére 27 fokot mondanak, így aki kipróbálná ezt az új lehetőséget, ne szalassza el!

És akkor a túráról. Húsz kilométert tekertünk úgy, hogy közben beszélgettünk, már amennyire lehetett 25 kilométer per órás sebességnél a menetszél zajától egymás szavát érteni. A nyolcsebességes kerékpáron az elektromos rásegítés erőssége állítható, de 25 felett kikapcsol, ott már csak a reggeli kiadóssága határozza meg a sebességet. Ez alá érve ismét besegít az elektromotor. A kerékpárok önmagukban is nagyon jó minőségűek, de így, ezzel az e-plusszal egészen különleges élmény felmenni vele a Körös-gátra. Kár, hogy felénk a legmagasabb tereppont a Gödény-halom, de oda meg nem illik kerékpárral felmenni!

A Körös-Maros Nemzeti Park e-bike-programjai:

E-Kerékpáros madármegfigyelés a Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén
Találkozó: 2020. október 3.(szombat) 09:30- Körösvölgyi Állatpark (Szarvas, Anna-liget 1., GPS koordináták: É 46° 51’29.39” K 20° 31’ 31.57”)
Túra hossza: 35 km, 5 óra
Túra leírása: Cserebökény megközelítése kerékpárral Bikazugon keresztül, majd a területen távcsöves madármegfigyelés a terület bizonyos pontjain madarak napi előfordulásától függően
Túravezető: Ezer Ádám ökoturisztikai ügyintéző (Tel.:+36-30-475-1772)
Részvételi díj: Felnőtt: bruttó 6.300Ft/fő, Diák, nyugdíjas: bruttó 6.000 Ft/fő

E-Kerékpártúra a Körös-Maros Nemzeti Park Körös-ártér részterületén a Békésszentandrási Duzzasztóhoz
Találkozó: 2020. október 10.(szombat) 09:30- Körösvölgyi Állatpark (Szarvas, Anna-liget 1., GPS koordináták: É 46° 51’29.39” K 20° 31’ 31.57”)
Túra hossza: 18 km, 2 óra
Túra leírása: A Szarvasi Arborétum előtt elhaladva a Hármas-Körös gátjának megközelítése, majd a gáton Békésszentandrás irányába folytatva a túrát, jobb kéz felől a Körös-ártérrel a Békésszentandrási Duzzasztóhoz. A visszatérés a Szarvas-Békésszentandrás kerékpár úton a Körösvölgyi Állatparkba.
Túravezető: Körömi Krisztina látogatóközpont-vezető (Tel.:+36-30-475-1783)
Részvételi díj: Felnőtt: bruttó 3.300Ft/fő, Diák, nyugdíjas: bruttó 3.000 Ft/fő

E-Kerékpártúra a Körös-Maros Nemzeti Park Körös-ártér részterületén az Aranyosi- és a Borza-holtághoz
Találkozó: 2020. október 17.(szombat) 09:30- Körösvölgyi Állatpark (Szarvas, Anna-liget 1., GPS koordináták: É 46° 51’29.39” K 20° 31’ 31.57”)
Túra hossza: 25 km, 3 óra
Túra leírása: A Szarvasi Arborétum előtt elhaladva a Hármas-Körös gátjának megközelítése, majd a gáton Gyomaendrőd irányába folytatva a túrát bal kéz felől a Körös-ártérrel a két különösen szép ún. szentély típusú holtághoz, az Aranyosi- és a Borza-holtágakhoz. A visszatérés során az út a Nagyfoki-holtág mellett kerekezve vezet a Körösvölgyi Állatparkba.
Túravezető: Tóth Tamás József természetvédelmi területfelügyelő (Tel.:+36-30-475-1780)
Részvételi díj: Felnőtt: bruttó 4.300Ft/fő, Diák, nyugdíjas: bruttó 4.000 Ft/fő

0

Közgyűlés maszkban

Frankó János, Varga Mihályné Bagosi Erzsébet és Molnár József polgármester (Fotó: Babák Zoltán)0

Két új díszpolgára van Csabacsűdnek