in ,

Babák Mihály: A szabadságvágy ünnepe volt 56

A Kossuth-téren felvonják az 56-os lobogót (Fotó: Babák Zoltán)0
A Kossuth-téren felvonják az 56-os lobogót (Fotó: Babák Zoltán)

“A huszadik század fényes pillanata volt az 1956-os magyar forradalom, mely kiemelte a magyar népet a rabbá vált nemzetek közül”, köszöntötte a Cervinus Teátrum színésze, Dósa Zsuzsa azokat, akik kimentek tegnap a templomkertbe, hogy az 56-os forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelegve fejet hajtsanak.

“Van egy korosztály, ami beleszületett a diktatúrába, akik azt sem tudták, mi a szabadság, mert mindjárt a diktatúrát kapták ajándékba a második világháború gyilkos harcai után. akik abban éltek, nem tudhatták, hogy mi a szabadság”, fogalmazott Babák Mihály polgármester.

Vasfüggöny, gulág, kitelepítés és szegénység… a fiatalok megmozdultak, mert a fiatalok érezték, hogy a magyar vérben benne van a szabadság ígérete…. géppisztoly, hazaárulás, tankok, megtorlás, Recsk… vezette végig röviden gondolatait e kulcsszavak mentén az 56-os eseményeken.

Ezt követően átadásra került a történelmi zászlósor 56-os zászlajának másolata, amit az adományozó, a szarvasi lokálpatrióta, Forschner Rudolf, az 56-os Vitézi Lovagrend budai törzskapitánya nyújtott át Babák Mihálynak és Szenes Jánosnak, a Szarvasi Történelmi Emlékút Közalapítvány elnökének.

– Kevés település mondhatja el magáról mint Szarvas, hogy az év 365 napján főterén az 56-os forradalom és szabadságharc lyukas lobogója lobog – jelentette ki Szenes János, majd visszaemlékezett arra, hogy Klenk József és Hetényi István kezdeményezték a zászlóállítást.

A meghirdetett ünnepi program szerint Szarvas város díszpolgára, Dankó Béla országgyűlési képviselő beszéde következett volna, de ő nem tudott jelen lenni. Távollétében Boross Bence foglalta össze, hogy “a történelem tanulságaiból mi az, ami ma is megszívlelelendő, mit üzennek a mártírok és a forradalmárok a ma emberének”.

Történelemtanárként kronológiai sorrendben idézte fel az 56-os eseményeket, majd annak megválaszolása után, hogy az ő generációja számára mit is jelent 1956. október 23-a, beszédét a magában felmerülő kérdések megválaszolására fűzte fel.

Az ünnepi eseményt a Cervinus Teátrum művészei, Timkó János, Nádházy Péter és Boronyák Gergely műsora, koszorúzás és az új zászló felvonása zárta.

0

Csendes megemlékezés Szentandráson

Az Oktatási Hivatal elismerő címe a GFE Gyakorlóintézményének