in , ,

Twist Olivér ősbemutóra készül a Cervinus

Fotó: Babák Zoltán0
Fotó: Babák Zoltán

Hétfőn délután sajtónyilvános olvasópróbára hívta a sajtó képviselőit a Cervinus Teátrum. Charles Dickens-Belinszki Zotán-Gulyás Levente-Tatár Bianka-Varga Viktor Twist Olivér című musicaljét Varga Viktor főrendező viszi színpadra. A Belinszki Zotán, Gulyás Levente, Varga Viktor trió a Cervinus Teátrum negyedik ősbemutatóját készítették el. (Tatár Bianka a másodikat.) Olivér szerepében Laurinyecz Szilvesztert és Szemenyei Kevint láthatják a nézők, akik Kuksi szerepét alakították a Valaholban, vagyis kedves ismerősök a Cervinusban.

A közel negyven szereplős darab olvasópróbáján a sajtósok a színpadon, a szereplők a nézőtéren ültek. Sok új művész és gyermek is szerepel a darabban, akik felkérés vagy meghallgatás után játszanak először a Cervinusban, de sok ismerős színművész is szerepet kapott, akik már kötődnek a Teátrumhoz.

Dr. Dósa Zsuzsa művészeti igazgató köszöntötte az alkotókat, a színészeket, gyerekeket és a sajtó képviselőit. Majd Csasztvan András a Cervinus Teátrum ügyvezetője elmondta, hogy pályázatban vállalták a megvalósítást, ezért is fontos, hogy létrejöjjön az előadás. De együtt a csapat, a stáb, így minden készen áll arra, hogy megvalósuljon. Reméli, hogy ugyanannyi előadást él meg, mint a Valahol Európában. Ehhez kívánt mindenkinek nagyon jó munkát, jó próbafolyamatot.

Dr. Dósa Zsuzsa hozzátette: mindig öröm új darabot bemutatni, öröm gyermekekkel, új kollégákkal dolgozni. Az is jó érzés, hogy a Cervinus Teátrum alkotta meg ezt a darabot, vagyis „Az eredeti klasszikus műből csak nekünk íródott.” – fejezte be a művészeti igazgató.

Varga Viktor a Cervinus Teátrum főrendezője a szereplők bemutatása előtt elmondta miért ezt a darabot választotta. „Igaz történet, a sajtóban is megjelen pár éve egy gyermekotthonban élő fiatalt azzal büntettek, hogy nem engedték dolgozni. Akkor lepergett előttem kétszáz év. Ott tartunk, hogy valaki, aki megteheti úgy büntet, hogy nem enged valakit dolgozni? Egyfolytában a Twist Olivér története járt a fejemben, hogy mi változott kétszáz éve? Jobbak vagyunk? Újra olvasva a könyvet rájöttem, hogy nem sokat változtunk. Valószínű jobb körülmények között élünk, de nem biztos, hogy jobbak lettünk. Tudunk jobban, okosabban szeretni? Tudunk hinni, reménykedni? Ami ezt a történetet életre kelti, az a remény. Hiszem, hogy van remény, hogy hisszük, hogy lehet jobb, lehet szebb és talán elhisszük, hogy lehet másképp. Ezt próbáljuk felkutatni ebben a filmszerűen megvalósuló darabban. Egy kicsit modernizálva, pörgősebbé téve. A lelkünket szeretném megmutatni. Most nem az agyunkat szeretném megdolgoztatni, nem elgondolkodtatni szeretnék, azt szeretném, hogy érezzék, mert néha elfelejtjük, hogy az ember lélekből és szívből áll. Kicsit filmszerűen, kicsit pörgősen, kicsit modernizálva képzelem el, hogy a mai fiatalok is megértsék, eljusson hozzájuk.”

Varga Viktor ezután bemutatta alkotótársait Belinszki Zoltán dramaturgot, aki jelen volt. Gulyás Leventét és Tatár Biankát, akik csak netten keresztül voltak részesei a sajtótájékoztatónak. Elmondta, hogy a gyors jelenetek váltják egymást. Ez egy szomorú történet, ennek a kontrasztját a zene oldja fel, a jókedvet a borzalmak között a zene lágyít.

Majd egyenként bemutatta a szereplőket. A jól ismertek, akik már játszottak a Cervinusban Laurinyecz Szilveszteren és Szemenyei Kevinen kívül, láthatjuk Dósa Zsuzsát, Nádházy Pétert, Jónás Gabriellát, Maróti Attilát, H. Varga Tamást, Ragány Misát, Dorogi Pétert, Tatár Biankát, Eva Javoskát, Boronyák Gergelyt, Magyari Lászlót, Balázs Henriettát, sőt Salgó Balázs és Budai Károly is szerepet kapott. Új színészek, akik eddig nem játszottak a Cervinusban, akik felkérés vagy meghallgatás után játszanak a darabban: Stadler Zoltán, Szemán Béla, Budai Márton Zoltán, Lakatos Viktória, Gyenis Erika, Pljesovszky Milán, Boza Bence, Vály Boldizsár, Horváth Károly, Szente Árpád Csaba, Bíró Gyula, Papp Csaba, Nyári Dia, Szász Borisz és a gyermekszereplők: Bracsok Balázs, Tímár Nándor, Kozák Regő, Hódos Zsolt, Brachna Vanda, Kepenyes Darida Zóra, Pozsgai Boglárka, Tiba Hanna és Gulyás-Dobó Szofi.

A jelmeztervező ezúttal Gadus Erika, a díszletet Varga Viktor, Salgó Balázs és Budai Károly állítja össze.  A koreográfus most is Magyari László. Hang: Ottlakán Renátó és Kis László, a fényeket Valach Vendel, a videokat Molnár Ábel készíti. Korrepetitor Kertes Anna. Balázs Henrietta asszisztens, öltöztető, kellékes „szerepben” is teszi, amit éppen kell. Jó volt látni az alkotók a színművészek és a gyermekek lelkesedését. Varga Viktort ismerve, nem fogunk csalódni.

Bemutató december 3-án és 4-én.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Fotó: Babák Zoltán0

Ködben ébred a város

Lipták András és Liszkai János az idei trófeákkal (Fotó: Babák Zoltán)

Sikeres szezont zártak a pergetés szerelmesei