in , ,

Elkezdődött a barnakőszén kiszállítása Csabacsűdön

Az önkormányzati dolgozók lepakolják a barnakőszenet egy csabacsűdi családi ház udvarán (Fotó: Babák Zoltán)
Az önkormányzati dolgozók lepakolják a barnakőszenet egy csabacsűdi családi ház udvarán (Fotó: Babák Zoltán)

2011-ben 800 milliós kerettel indult a szociális tűzifa program. Az idei évben már 5 milliárd forint áll a rászoruló családok megsegítésére, idézte fel az előzményeket Dankó Béla országgyűlési képviselő Csabacsűdön, amikor személyesen is részt vett az önkormányzat kiszállításában.

Az országban 2329, választókerületében tizenegy ötezer fő alatti – köztük Csabacsűd és Békésszentandrás – település önkormányzata pályázhatott rászorultsági alapon a téli tüzelőre. A minisztérium döntése alapján a legkisebb települések amennyiben megfeleltek a kiírásoknak, teljes egészében megkapták az általuk igényelt támogatási összeget. Csabacsűdön közel egymillió áll rendelkezésre ebből a keretből. Az önkormányzat dönthet arról, hogy a tél folyamán mikor osztja ki a lakosoknak a tüzelőt, mondta Dankó Béla.

Dankó Béla segít lepakolni a barnakőszenet egy csabacsűdi családi ház udvarán (Fotó: Babák Zoltán)
Dankó Béla segít lepakolni a barnakőszenet egy csabacsűdi családi ház udvarán (Fotó: Babák Zoltán)

 

Nyolcadik alkalommal pályázott Csabacsűd Nagyközség Önkormányzata a Belügyminisztérium által kiírt programban. Míg korábban hatvan és a fölötti pályázó volt a településen, az idén negyvennyolcan adták be kérelmüket. Megsegítésükre 288 mázsa barnakőszenet nyert Csabacsűd, foglalta össze Molnár József, Csabacsűd polgármestere.

Ebből húsz családhoz, illetve huszonnyolc egyedül élőhöz tudtak barnakőszenet eljuttatni. A legkisebb kijuttatott mennyiség 475, a legnagyobb 875 kilogramm volt.

A egyedül élők esetében 90, a családban élőknél az egy főre vetített 70 ezres jövedelem volt a határ. “Az idén senkit nem kellett elutasítani”, fejezte ki örömét a település vezetője.

“Tisztában vagyunk azzal, hogy ez nem oldja meg az egész téli fűtés, de mégis egy kis segítség a csabacsűdieknek”, tette hozzá Molnár József.

0

Pedagógusképzés – gyermeki, tanulói kompetenciafejlesztés

Varga Viktor (Fotó: Babák Zoltán)

Még várni kell a pillanatra, a nevetésre, a könnycseppre