in ,

Ráróra cserélte Rudolfot a Mikulás

Az igazi Mikulás és Krampusza szaloncukrot szór gyerekeknek (Fotó: Babák Zoltán)0
Az igazi Mikulás és Krampusza szaloncukrot szór gyerekeknek (Fotó: Babák Zoltán)

Ismét megérkezett Szarvasra az igazi Mikulás… bár egy kicsit elbizonytalanodtunk, hogy ez az igazi Mikulás, az az igazi Mikulás, akit legutóbb láttunk.

Utánajártunk.

Felvettük a kapcsolatot az igazi Mikulás titkárságvezetőjével, aki a Fiatal Mikulások Szakszervezete elnökéhez irányítottak. Dr. Joulupukki Kekkonen elmondta, hogy ők átadták a gyeplőt és a zsákot a Mégfiatalabb Mikulások Szakszervezetének.

Indokláskép hozzátette, hogy több dolog játszott szerepet döntésükben. A következőképp nyilatkozott:

Yksi syy siihen, että nivelten kipu on, emme voi sietää niin lämpimiä talvia tällä tavalla pukeutuneena“, ami magyarul valahogy így hangzik: Az egyik ok, hogy sajognak az ízületeink, nem bírjuk az ilyen meleg teleket így, beöltözve.

Toistaiseksi tunnettu ruumiinrakenne on ollut meille vaatimus. Nykyään perinteisiä lahden savupiippuja, turbo-kaasukattiloita on kuitenkin yhä vähemmän kaikkialla, joten meidän on pakko etsiä vaihtoehtoisia reittejä. On olemassa vaara, että kaatumme, kuten tapahtui yhdelle rehellisesti mustapartaiselle kollegallemme, joka suoritti vuotuisen pakollisen kiipeilyharjoituksensa.

Szabad fordításban: Nálunk eddig követelmény volt a jól ismert testalkat. Mára azonban egyre kevesebb a hagyományos öblös kémény, mindenhol turbó gázkazán van, ezért kénytelenek vagyunk alternatív útvonalakat keresni. Ennek megvan a veszélye, hogy lebukunk, ahogy történt az az egyik tisztességben megfeketedett szakállú kollégánkkal, aki az éves kötelező mászógyakorlatát teljesítette.

Csasztvan András egyezteti az útvonalat Ráróval
Csasztvan András egyezteti az útvonalat Ráróval

Miután a telek is melegebbek, a Rain Force One típusú szánkóik már többnyire használhatatlanok, tette hozzá. Hiába szeretnék ők a hagyományokat őrizni, ha Holle anyó nem partner ebben. Másrészt Rudolfék sem győzik az aszfalton húzgálni a hóra tervezett szánokat, így lecserélték őt Ráróra.

Túl sok újdonság ez már nekik, ezért legutóbbi évzáró közgyűlésükön elsöprő többséggel úgy döntöttek, jöjjenek a fiatalok… meg a gumikerekű szánok. Ennek álcafestésű prototípusát két napja láthatjuk is Szarvason, benne az igazi Mikulással és szemrevaló Krampuszával.

Aki még nem találkozott volna velük az elmúlt két napban, összefuthat velük ma 15 órától a főutcán, illetve a Kossuth és a Jókai utcákon, ahol folytatják a gumikerekű szánok tesztjét, miközben szaloncukrokat szórnak a gyerekeknek, tudtuk meg Csasztvan Andrástól, a Mindenkori Mikulások Egyesületének szarvasi kapcsolattartójától.

Varga Viktor (Fotó: Babák Zoltán)

Még várni kell a pillanatra, a nevetésre, a könnycseppre

Gyakorlónál pattog a labda…