in

Újabb díjköteles autópálya-szakaszok január 1-től

A kép forrása: utdij.hu

A közelmúlt Pest túlsó feléről terveztettem utat Szarvasra. A navigáció az M5-ön levő baleset miatt mindenképpen Szolnok felé szeretett volna haza hozni. Az M0-ig mindketten ragaszkodtunk a saját verziónkhoz, de miután még ott is kitartóan Szolnok felé terelt volna – meg már kíváncsi is lettem, hogy milyen utat szánt nekem –, engedtem, és úgy voltam vele, jöjjön amit a navi akar.

Nagyon meglepődtem, hogy az M0-ától egy M44-es minőségű út vezet majdnem Szolnokig, ami ráadásul nagyobb részében még csak díjköteles sem volt. Forgalom is alig volt rajta. Szolnok előtt van egy 10 kilométeres szakasz, amin át kell verekedni magad, majd Szandaszőlősnél dobni egy jobbos Martfű felé.

Az M5-ös zsúfoltsága miatt meg is jegyeztem magamnak ezt az alternatív útvonalat, aminek tegnaptól az Abonyt elkerülő 17,6 kilométeres szakasza is immár díjköteles lett. A matricák január 31-ig érvényesek.

A díjköteles szakaszok térképe itt található, de fenntartással kell kezelni, mert úgy néz ki, hogy a térképet átszínezni tovább tart, mint utat építeni. Az Abonyt elkerülő szakasz még mindig díjmentesnek van feltüntetve.

Az M44-esért egyelőre nem kell fizetnünk.

Az ITM tájékoztatása alapján Magyarország fizetős útszakaszainak hossza a következő szakaszokkal bővül tovább 2021. január 1-től:

M25 – M3 és Eger összeköttetése – 15 km új szakasz
M4 – Pest megyei összeköttetése az M0-ás körgyűrűtől Cegléd és Abony között – 17,6 km új szakasz
M4 – Berettyóújfalu és Nagykereki között, a román határig – 29,5 km új szakasz
M85 – folytatása Sopron, kelet csomópontig – 51 km hosszú új szakasz,
M76 – Balatonszentgyörgyig az M7-től – mintegy 6 km hosszú új szakasz
A 2020. december végéig díjköteles úthálózatot itt tudod megnézni.

Pótdíjfizetési amnesztia, és egyéb változások:

A pótdíjmaximalizálás a jelenlegi háromhoz képest már két eset után is megengedetté válik.
Új pótdíjamnesztia: 180 napos ügyintézéssel, hat pótdíjnak megfelelő összeg ellenében mentesít a felhalmozódott, akár több százezer forintos követelés megfizetése alól.

A jövőben jogosulatlan úthasználat miatt kiküldött felszólítás kézhezvétele után az éves matrica utólagos megváltásával elkerülhető a pótdíjfizetés.

Továbbra is érvényes szabály, hogy az autópályára való felhajtást követő 60 percen belül lehetőség van a matrica megvásárlására.

Jászkeszeg (Fotó: Wikimedia)

A jászkeszeg lett az év hala

Az Oroszlán-köd Bagi László fotóján

Az Oroszlán-köd Bagi László képén a hónap fotója decemberben