in ,

A könyvtár zárva, de “mi itt vagyunk!”

A Körös Művelődési Ház és Könyvtár munkatársai zárt kapun keresztül szolgálják ki a látogatókat (Fotó: Babák Zoltán)

Úgy vették észre, hogy a bezárás a lakosok egy részének azt jelentette, hogy a könyvtár megszűnt működni. “De mi itt vagyunk”, mondta Balla Edit, a Körös Művelődési Ház és Könyvtár munkatársa a tegnapi sajtóeseményen.

Szerették volna a lakosság tudtára adni, hogy továbbra is segítenek, ha szükség van rájuk. A kaput ugyan nem nyithatják ki, de mellette ott a csengő, arra kérik a falubelieket, használják bátran. Ők ugyanúgy kiszolgálják a szentandrásiakat, ha az ügyintézéshez fénymásolat kell, ha az idősebbeknek olvasnivalóra van szükségük, mint korábban, a vírus előtt.

A kapu zárva, de mi itt vagyunk!

Arról, hogy a könyvtárban mi zajlik a zárt kapuk mögött, elmondta, hogy mindig van munkájuk, van mit csinálniuk.

Programjaik eddig a személyes találkozásra épültek. Ez most szünetel, de addig is, amíg ennek a rendkívüli helyzetnek vége nem lesz, új platformon nyitottak a település lakói felé. Igyekeznek feltalálni magukat az online térben, amire jó példa volt az adventi gyertyagyújtások sora.

De a kreativitás nem ismeri a bezárt kaput, ők sem kényelmesedtek bele az online tér velejárójába, a karosszékbe, kitalálták, ha csak pillanatokra is, de hogyan lehet visszatérni az offline világba.

Maszk öntőformát, arany, ezüst, bronz flittereket, glittereket, csillámragasztókat vásároltak. A festékeket kis fiolákba öntötték, és egységcsomagokat állítottak össze. Mikor ezzel elkészültek, online farsangi játszóházat hirdettek a lakosság körében. A gipszalapból és a díszítésére szolgáló kiegészítőkből álló csomagokat fel lehet venni és el lehet vinni, hogy otthon mindenki a saját ízlése szerint el tudja készíteni a karneváli maszkot.

Karneváli maszkot, mert a könyvtár dolgozói a velencei karnevál csillogását szerették volna megidézni ezekben a COVID által agyonnyomott hangulatú időkben. Arra kérik a kreatívokat, hogy a kész munkát fotózzák le és küldjék el számukra. Ezekből majd készítenek egy montázst, amit megosztanak a közösséggel, mondta Balla Edit.

Fotó: Melega Krisztián/Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet, Orosháza

Kardiológia: fogadjuk a szarvasi betegeket is

Vasárnapra a duplájára emelkedik a beoltottak száma Békés megyében