Menu
in , , ,

A CoVID-19 frontvonalának mindkét oldaláról jelentkezik Bódis Bendegúz

Bódis Bendegúz mintát vesz

Bódis Bendegúz mintát vesz

Ahogy azt a sajtó is megírta, decemberben orvostanhallgatók, köztük több szarvasi is jelentkezett mintavevő egységekhez. Közülük egy Bódis Bendegúz, aki a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának ötödéves hallgatója. Az egyetemen működik a legnagyobb önkéntes hallgatói szervezet az országban, az Instruktor Öntevékeny Csoport (IÖCS), aminek ő az elnöke. Ennek kapcsán szinte napi kapcsolatban van dr. Merkely Bélával, aki a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának igazgatója, a Semmelweis Egyetem rektora, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, és aki számtalanszor hallatja véleményét a koronavírus-járvánnyal, illetve a vakcinákkal kapcsolatban.

Egy baráti körben történt megbetegedés kapcsán kerültünk vele kapcsolatba, és ennyi csillag együttállása esetén nem tudtunk elmenni a lehetőség mellett, hogy ne kérdezzünk meg egy fiatal orvostanhallgatót, aki a tűzvonalban is szolgált, akinek a környezetében a legfrissebb információk keringenek a járványról és a vakcinálásról, hogy ő mit gondol arról, ami ma körülöttünk zajlik, na meg arról, hogy a 81 éves édesanyámat holnap reggel a kínai vakcinával oltanák be.

A COVID-járvány alatt merre voltál mintavevőként beosztva?

Szinte a kezdetektől, már az első hullám alatt részt vettem a vírus elleni védekezésben. Az IÖCS keretei között még az első hullám alatt több száz önkéntest tanítottunk meg a helyes PCR mintavételi technikára, és több ezer tesztet végeztünk, amiért később az egyetem rektora ki is tüntette a csoportot. Ezenkívül kétszer is kirendeltek, egyszer itt Budapesten az Országos Mentőszolgálatnál kellett mintavételezésben segíteni, egy másik alkalommal pedig az Orosházi Kórház CoViD-osztályán segítettem az ott dolgozó orvosok, nővérek munkáját.

Bódis Bendegúz

Átestél a CoVID-on. Milyen tüneteid voltak?

Igen, még december elején lett pozitív a koronavírus tesztem, ami miatt akkor karanténba is kerültem. Szerencsére csak a betegség legenyhébb tünetei jelentkeztek, úgymint fáradékonyság, izomfájdalom, valamint elveszítettem az ízérzékelést és a szaglásomat. Körülbelül tíz napig tartott a betegség, de a fáradékonyság, rossz közérzet utána is megmaradt közel egy hónapig. Ugyan nekem és a családnak szerencsém volt, de sajnos sok esetet láttam, elsősorban idős, több alapbetegséggel rendelkező betegeknél, akiknél súlyos lefolyása volt a fertőzésnek, kétoldali tüdőgyulladás, szívizomgyulladás, de akár többszervi elégtelenség is kialakult.

Miért ilyen nehéz kezelni ezeket a betegeket vagy megjósolni egy fertőzés kimenetelét?

BB: A koronavírus, vagy hivatalos nevén SARS CoV-2, egy nagyon alattomos, agresszív vírus, könnyen átadhatják egymásnak az emberek cseppfertőzéssel (pl.köhögés, tüsszentés), és sok esetben mindenféle tünet nélkül is hordozhatjuk. A vírusfertőzésnek szinte minden betegnél más a lefolyása. Ennek több oka is van, amik közül számos még máig sem teljesen tisztázott. Én személy szerint úgy gondolom, hogy az egyik legfontosabb befolyásoló tényező az egyén immunrendszere, de közre játszhat az is, hogy mekkora vírus expozíciónak van kitéve az illető a megfertőződés pillanatában.

Mivel a vírusok ellen igazán hatásos oki terápia, mint a baktériumok esetén az antibiotikumok még nem állnak rendelkezésünkre, ezért az egyetlen megoldás a fertőzés megelőzése a vakcina lehet, addig is pedig a járványügyi szabályok, óvintézkedések betartása. 

Bódis Bendegúz, dr. Alpár Alán rektorhelyettes, dr. Merkely Béla rektor

Milyen kórházban, milyen professzorokkal dolgoztál?

A különböző programok, önkéntes munkák, hallgatói ügyek miatt rendszeresen konzultálok dr. Merkely Béla rektor úrral, akinek a véleménye rengeteget számít nekem, mert az egyik legjobb szakembernek, orvosnak tartom. Legtöbbet az egyetemen belül önkénteskedtem, ahol rengeteget tanultam dr. Varga Pétertől a Semmelweis Egyetem Klinikai Központjának Igazgatójától. Igazgató úrral állítottuk össze például a tavalyi gólyatábor CoViD intézkedési tervét, ami sikeresen kiállta a próbát, hiszen két turnusban lezajlott a Semmelweis Gólyatábor a nyáron, ahol szigorú óvintézkedések mellett senki nem betegedett meg, vagy lett pozitív a tábort követően. Az orosházi kórházban dr. Köpe Andrea adjunktus mellett dolgoztam, aki napi szinten ember feleletti munkával és leírhatatlan odaadással, alázattal gyógyította a betegeket. Tőle is életre szóló tapasztalatokat szereztem. Szintén az egyik legjobb orvosnak tartom dr. Berkesi Erika főorvosnőt, bár a járvány alatt nem dolgoztunk együtt, de a korábbi években leírhatatlanul sokat tanultam tőle.

Mi az orvosi berkekben kialakult vélemény a különböző vakcinákról?

Alapvetően az orvosok is csak emberek és ők se egyformák, sokan sokfélét gondolnak, kicsit másban hisznek. Ez azért van így, mert a sok bizonyítékon alapuló tapasztalati tényen túl, mindig van az emberi test felépítésében, működésében egy kis rejtelem, egy kis meg nem értett csoda. Így nem ismerjük máig sem az emberi elme vagy immunrendszer működését 100 százalékosan. Nem segít ebben a kérdésben az sem, hogy a különböző médiumokban teljesen ellentétes információkat lehet olvasni vagy hallani, és a végére már az ember maga sem tudja, hogy kiben bízzon. Szerintem a legfontosabb azt mérlegelni, hogy a vírusnak számos esetben fatális kimenetele van, azt sem lehet biztosra tudni, hogy nem lesz-e egy átvészelt fertőzésnek hosszútávú szövődménye. Német kutatások például több CoViD-ból felgyógyult beteg esetében találtak szívet érintő valamilyen eltérést, vagy folyamatban levő szívizomgyulladást függetlenül attól, hogy milyen volt a betegség súlyossága, lefolyása. De olvasni lehetett fiatalokról is, akiket a koronavírus miatt bekövetkező, fertőzést követő többszervi elégtelenség miatt hetekig kezeltek az orvosok. Én függetlenül attól, hogy a Pfizer, a Moderna, vagy az AstraZeneca, az orosz Szputnyik V. vagy a kínai Sinopharm vakcinával, de az oltást javaslom. Ezek a készítmények mind szigorú ellenőrzési és engedélyeztetési protokollokon estek át, és valamennyit jóváhagyták a magyar hatóságok, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Szerintem felelőtlenség egy bevizsgált vakcina vélt mellékhatásaitól tartva megtagadni az oltást, mikor a vírusfertőzésnek, ami a vakcinával elkerülhető lenne, bizonyítottan sokkal rosszabb kimenetele lehet. Válaszolva az eredeti kérdésre a 81 éves szülőknek, nagyszülőknek is bátran ajánlom az oltást. Az én nagyszüleimet is a héten fogják beoltani a kínai vakcinával. Alig várom már, hogy megkapják az oltást és végre megint maszk nélkül megölelhessem őket lassan közel másfél év óvatos távolságtartás után.

Exit mobile version