in ,

Slajchó Attila: Nem a kutyaképzésnek, hanem a gazdiképzésnek vagyok a híve

Slajchó Attila képzés közben (Fotó: Babák Zoltán)
Slajchó Attila képzés közben (Fotó: Babák Zoltán)

Egy rosszemlékű kutyás kalandja okán kereste fel a Körös TV stábjával Slajchó Attilát, a Szarvasi Kutyaiskola oktatóját Szigeti Netti. Történt, hogy kistermetű kutyáira rátámadt egy német juhász Szarvason. A szerencsétlenül járt négylábún szerencsére kabát volt, ami felfogta a harapás jelentős részét, de így is sebészeti beavatkozás kellett a sérülés rendbetételéhez.

Ati elsőként elmondta, hogy rendelet szerint közterületen nem szabad kutyát póráz nélkül sétáltatni. A póráz egyébként egy szükséges dolog, jelentette ki, mert mint mondta, amellett, hogy szükség esetén az állat visszatartására is jó, jelzést is lehet közvetíteni a négylábú felé sétálás közben.

10-12 éves tapasztalata alapján ő már sokszor hamarabb észrevesz helyzeteket, mint maga a kutya, mikor sétálnak. Ilyen lehet egy másik négylábú, egy gyerek, egy idős ember, aki másképp mozog, akik mind lehetséges zsákmány képét idézik fel a kutyában. Nagyon fontos, hogy ezeket a jeleket hamarabb észrevegyük mint a kutyák.

Elmondta, hogy a kölyök gazdához kerülésekor egyből el kell kezdeni az életre szóló tanulást, pozitív megerősítéssel a pórázhoz szoktatást. A póráz a gazdának egy segítség, de az iskolában megtanítják a gazdákat arra is, nem a póráz az, ami mellette tartja a kutyát, hanem a négylábú barátjával való kapcsolata. “Azt szeretnénk megmutatni, hogyan legyen megfelelő gazdája, megfelelő vezetője kutyájának”, jelentette ki. Mindenképpen a napi sétáltatást javasolja, ha nem is a mozgás, hanem a gazdával eltöltött minőségi idő miatt, amit a kutya nagyon meghálál.

“Ez egy párkapcsolat”,

fogalmazott Ati.

A divatos hámokat inkább sportra, őrző-védő feladatokhoz, húzósportokhoz ajánlja. Hétköznapi sétáltatásra ő mindenképpen a nyakörvet javasolja, mert sokkal könnyebb irányítani vele a kutyát, abból viszont olyat, ami megfelel a kutya súlyának, habitusának.

Arra a kérdésére, hogy ha olyan kutya jön szembe, amin nincs póráz, így válaszolt: “Azt mindig a szembe jövő kutya mérete, habitusa dönti el. A felénk szaladó kutya az esetek majd mindegyikében a kutyánkkal szeretne pozitív vagy negatív kapcsolatot teremteni. Én ilyenkor a kutyát mindig magam mögé teszem. Ezzel megpróbálom a támadás fokát csökkenteni, hiszen valószínűleg nem engem akar megharapni, így elkezd gondolkodni azon, hogy most mi történjen. Fontos, hogy mindig szembe álljunk a felénk jövő kutyával. Akár látjuk az agresszió jelét, akár nem, nyugodtan zavarjuk el hanggal. Keressük a gazdáját és jelezzük neki, hogy hívja vissza.”

Szalagtűzés az Útmutató istentiszteleten

Útmutató Istentisztelet – szalagtűzéssel

Látványos videón a tiszaugi híd építése