in ,

Több nagy beruházás zajlik Békésszentandráson

A békésszentandrási víztorony
A békésszentandrási víztorony (Fotó: Babák Zoltán)

Régi, megoldásra váró feladat volt az ivóvízkérdés megoldása Békésszentandráson. Míg az egymilliárd körüli összegből megvalósuló beruházásból leginkább csak a dúrások látszanak a nyomvonalon, az eredményét lakosság is érzékeli már, ugyanis március elején megtörtént a rákötés a hálózatra. Azóta csak az új víz kerül a rendszerbe, ami lassan teljesen kicseréli a régit.

Békésszentandrás nagyközség ivóvízhálózata ettől kezdve a regionális hálózatra csatlakozik, egész más minőségű ivóvíz fog, illetve jut már el a településre. Április végére egy működőképes hálózat valósul meg,. Ennek az egyik legfontosabb része az, hogy a klórpumpákat le lehet kapcsolni, ami azt jelenti, hogy

a szentandrási víz klóros íze a múlté lesz”,

mondta Sinka Imre, a település polgármestere legutóbbi beszélgetésünkkor.

Sinka Imre polgármester
Sinka Imre polgármester (Fotó: Babák Zoltán)

Az elkövetkezendő egy-másfél hónapban még előfordulhat, hogy zavaros lesz a víz, esetleg üledék képződik, de ez a hálózat átmosatásából adódik.

Még egy nagyobb munkafázis van hátra, a glóbusz felújítása, belső szerkezeti elemek cseréje, illetve festése következik.

November folyamán indult egy másik nagy projekt, az 1,6 milliárdból megvalósuló szennyvíztelep felújítása.

“A település lakói ebből nem fognak túl sokat észlelni, mert azok a munkálatok, amik a belterületen zajlanak, a föld alatt történnek. A nagyobb rész a szennyvíztelep felújítása, illetve a tisztított szennyvíz kivezetése az élő Körösbe a külterületen folyik”, foglalta össze a munkálatokat a település első embere, aki hozzátette, reméli, hogy ez a beruházás lehetőséget biztosít majd az üdülősorok bekötésére is.

A projekt befejezése hivatalosan 2023 legvégére esik, de a koordinációk során arra jutottak, hogy van esély arra, hogy ennél hamarabb is realizálódhat a teljes projekt.

Az előző TOP-os projektekből a művelődési ház felújítása, illetve a belvizes projekt Sebestyén és Fáy utcák teljes csapadékvíz-hálózatát érintő második üteme maradt hátra. Az orvosi rendelő megújítása, idősek klubjának energetikai korszerűsítése a végéhez közeledik, valamint a kivitelezési szerződés megkötése alatt áll a polgármesteri hivatal, illetve a gondozási központ épületeinek napelemes pályázata.

Jelenleg a TOP Plusz tervezése folyik, amibe sok jó ötletet gyűjtöttek össze, és továbbítottak a megyei önkormányzat irányába. Ezek közé szabadidős játszótér a Föveny strand mellett ültetett platánokhoz, Furugy felé kerékpárút, járdák, utak belterületi kerékpárutak kerültek.

A hónap második felében elkezdődnek a belterületi kerékpárutak felújítása, illetve a benzinkútig, valamint a Gulyagyeptől a 44-esig tartó új szakaszok kivitelezése.

Újra kiírásra kerültek pályázatok a Magyar Falu Program keretében. Nem volt túl sikeres a település ebben a pályázati konstrukcióban, húsz beadottból egy felet sikerült megnyerniük, minden más tartalékba került. Sokat gondolkodtak rajta képviselőtársaikkal, érdemes-e nekifutni ismét, de úgy döntöttek, újra benyújtják a korábbi pályázataikat.

Amennyiben ezek realizálódnak, be fogunk számolni róluk.

Házi pulykamájas

Házi pulykamájas pofonegyszerűen

Információk a 22-24-e között Orosházán Pfizerrel és Sputnik V-tel oltakozóknak