Menu
in ,

Szarvasról a megyei főügyészhelyettesi székbe – beszélgetés dr. Havrán Ákossal

Dr. Havrán Ákos, Dr. Havrán Ákos, mb. főügyészhelyettes, helyettes sajtószóvivő

Dr. Havrán Ákos, Dr. Havrán Ákos, mb. főügyészhelyettes, helyettes sajtószóvivő

Havrán Ákossal személyesen nem ismerjük egymást. Rendszeresen kapunk hírleveleket, amikben  a feladónál ez áll: “Dr. Havrán Ákos, mb. főügyészhelyettes, helyettes sajtószóvivő”. A Newjságon is ritkán találkozhatunk az általa küldött hírekkel, mert amellett, hogy igyekszünk pozitív hírekről beszámolni, szerencsére ritkán érintett a térségünk a hírleveleiben.

Közös barátainkkal folytatott beszélgetések során is rendre felmerült a neve. Az egyik ilyen sztori a több elbeszélésből is ismert, a Skót-felföldön tett Nagy Hegylakó-túra, amiről már annyit hallottam, és kiderült, hogy ő szervezte, de most nem erről szeretnénk írni, hanem az ügyészről. A Hegylakó-túráról majd később.

Felvettük a kapcsolatot Havrán Ákossal, és kikérdeztük 🙂 Azt gondoltuk, hogy egy ilyen pozícióban – ha nem is kötelező, de minimum – illik nyársat nyelni, azonban tévedtünk, személyében egy nagyon kellemes beszélgetőpartnert, interjúalanyt ismertünk meg. Elvégre sajtószóvivő.

Ákost a 2. Számú Általános Iskolában a Newjság családias szerkesztőségének egyik tagja tanította, aki kötelességtudó, szorgalmas diákként emlékszik rá. A Vajda Péter Gimnáziumban érettségizett, majd a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán 2005-ben szerzett jogász diplomát, amit 2009-ben a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán jogász-közgazdász szakirányú szakképzettséggel egészített ki. Ugyanebben az évben tette le jogi szakvizsgáját is.

Miért választottad a jogi pályát?

Alapvetően a humán tárgyak álltak közel hozzám általános és középiskolában. Ezek közül a történelemmel és a magyarral foglalkoztam a legszívesebben, szabadidőmben is szívesen olvastam. Szerencsére olyan tanáraim voltak – általános iskolában Fest Attiláné és Szabó Istvánné, gimnáziumban a Kutas házaspár -, akik ezeket a tárgyakat megszerettették velem. Emellett mindig is érdekeltek a közéleti témák. Így a továbbtanulás során a jogi pálya kézenfekvő választás volt.  

A jogi pályán miért pont az ügyészséget választottad?

A büntetőjogot – ahogyan a legtöbb joghallgató – én is érdekesnek találtam. Sokáig ügyvéd szerettem volna lenni, és bár szüleim sosem befolyásoltak döntéseimben, hanem mindig támogatták azokat, mégis édesanyám ösztönzésére választottam nyári gyakorlati helynek egy „hivatalt”, a Szarvasi Járási Ügyészséget. Jó választásnak bizonyult, mert sok évfolyamtársam tapasztalatával ellentétben nem a postára kellett járnom. Dr. Molitorisz Pál vezető ügyész úr ugyanis azt az álláspontot képviselte, hogy a gyakorlat csak úgy érheti el a célját, ha érdemi munkát is végzek. Hálás lehetek neki, hiszen ha csak 4 hétig is, de beleláthattam az ügyészség tevékenységébe, amit nagyon sokrétűnek és érdekesnek tartottam. Ennyi idő alatt el is dőlt, hogy ügyész szeretnék lenni. Szerencsémre, a következő évben, 2005-ben kiírtak egy ügyészségi fogalmazói pályázatot a Békéscsabai Járási Ügyészségre, ahová felvételt is nyertem, nem utolsósorban a nyári gyakorlatra tekintettel.

Milyen ügyekben jár el az ügyészség?

Az ügyészség elsősorban büntetőügyekkel foglalkozik, a nyomozások elrendelésétől a jogerős ítélet megszületéséig részt vesz az igazságszolgáltatásban. 

Az ügyészség felügyeli a nyomozó hatóság felderítési tevékenységének a jogszerűségét, majd miután megtörténik a gyanúsított kihallgatása, irányítja a nyomozás vizsgálati szakaszát, előírja az elvégzendő nyomozati cselekményeket. 

A nyomozás végén az ügyész dönt az eljárás megszüntetéséről, a vádemelésről, vagy az eljárás egyéb módon történő befejezéséről, így például megrovást alkalmaz vagy az ügyet közvetítői eljárásra utalja. 

Ha vádemelésre kerül sor, az ügyész képviseli a vádat a bíróság előtt.

A büntetőeljárás során az ügyészség kiemelt feladata a sértettek érdekeinek a képviselete.

Az ügyészség a büntetőjogi feladatain túl közjogi tevékenységet is ellát, ehhez a közérdekvédelem és a büntetés-végrehajtás törvényességi felügyelete tartozik.

Én kizárólag büntetőügyekkel foglalkozom.

Dr. Havrán Ákos, Dr. Havrán Ákos, mb. főügyészhelyettes, helyettes sajtószóvivő

Hogyan lettél a megyei főügyész helyettese?

A Békéscsabai Járási Ügyészségen dolgoztam 2005 és 2014 között, először fogalmazóként, majd titkárként, 2010-ben neveztek ki ügyésznek. A Békés Megyei Főügyészségre 2014-ben kerültem, főügyészségi ügyészi feladatokat láttam el, ami a kiemelt, így jellemzően a 15 évnél hosszabb tartamú szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekményekben történő eljárást jelenti. Ide tartoznak például az élet elleni, a kábítószerrel kapcsolatos, a nemi élet szabadsága elleni és a vagyon elleni bűncselekmények súlyosabban minősülő esetei. A legfőbb ügyész 2019-ben bízott meg a Békés Megyei Főügyészség főügyészhelyettesi feladatainak ellátásával.

Milyen feladatokkal jár az, hogy mb. főügyészhelyettesként helyettes sajtószóvivő is lettél?

Előbb lettem helyettes szóvivő, 2016 óta foglalkozom a Békés megyei ügyészi szervek kommunikációjával. Az ügyészség számára is fontos a tevékenységünk bemutatása, így a nagyobb horderejű ügyekben – sok esetben fényképekkel, videóval – sajtóközleményeket adunk ki, amelyeket az országos médiumok számára is eljuttatunk. Ezek mellett a megyei sajtónak heti rendszerességgel beszámolunk a főügyészség és a járási ügyészségek egyes ügyekben hozott döntéseiről, jellemzően a vádemelésekről és a letartóztatásokról. Újságírói megkeresésekre írásban, telefonon válaszolunk, televízióknak nyilatkozunk. Vezetőként szélesebb körben látok rá a megyében folyamatban lévő ügyekre, ami segíti, hogy kiválasszuk a kommunikációra érdemes ügyeket. A főügyészségen azonban alapvetően a sajtószóvivő kolléganőm látja el ezeket a feladatokat, leginkább távollétében vagy hivatali elfoglaltsága esetén segítem a munkáját. 

Gondolom, hosszabb lefolyásúak az ügyek, de lehet arról valamit tudni, hogy hogyan változott, változott-e ezek összetétele az elmúlt egy évben, mióta a koronavírus felbukkant?

– Az ügyészség és így a Békés Megyei Főügyészség 2020. évi tevékenységét is érintette a koronavírus-járvány. A munkavállalók egészségének védelme érdekében bevezetésre került az online munkavégzés, a bírósági tárgyalások száma csökkent, azonban amikor megtartásra kerültek, akkor egyre nagyobb számban zajlottak telekommunikációs eszköz útján. 

Békés megyében 8 %-kal csökkent az elrendelt nyomozások száma 2020-ban, azonban ez a korábbi évek csökkenő tendenciájának megfelelt. Az ügyek összetételére a járvány nem volt hatással, a tavalyi évben, ahogyan a korábbi években is, a vagyon elleni bűncselekmények fordultak elő a legnagyobb számban a megyében, a regisztrált bűncselekmények harmadát a lopások és a csalások tették ki. Ezeket követte Békés megyében az ittas járművezetés, ami a bűncselekmények közel 10 %-át jelentette.

A járvány hatására tapasztalható elhúzódás az eljárások hosszát illetően?

A járvány nem vezetett a büntetőeljárások elhúzódásához. Ennek egyik oka az volt, hogy az online munkavégzés rendkívül sikeres, az ügyek feldolgozását otthonról ugyanolyan hatékonyan elvégezték a munkatársak, mintha bent lettek volna a munkahelyükön. Másrészt, 2020 márciusának végétől a jogalkotó kibővítette azoknak az ügyeknek a körét, amelyekben lehetővé vált, hogy a bíróság tárgyalás nélkül, iratok alapján hozzon döntést a vádlottak bűnösségéről. A megye ügyészségei az ügyek 64,1%-ában tettek – szakkifejezéssel élve – tárgyalás mellőzésével büntetővégzés meghozatalára indítványt, ami 15 %-os növekedés a 2019-es adathoz képest. Ezek mellett az ügyek közel 30 %-ában a vádiratban a vádlott elé tártuk a mértékes indítványt, azt, hogy az ügyészség a vádlott tárgyaláson történő beismerése esetén milyen mértékű büntetést tart indokoltnak. Ez a vádlottak számára egyfajta garancia arra, hogy ha beismerik a bűncselekményt a tárgyaláson, akkor a bíróság a mértékes indítványnál nem szabhat ki súlyosabb büntetést. Ezek a jogintézmények nagyban hozzájárultak az eljárások gyors befejezéséhez.

Utolsóként egy kérdés a “Nagy Hegylakó-túráról”. Mi volt az apropója, hogy pont ennek a filmnek a helyszíneit jártátok be?

Őszinte leszek, nekem nem kötődik Skócia körbeutazása a Hegylakóhoz, sőt zavarba hoznál, ha a filmről kérdeznél. Az csak a véletlen műve, hogy a túra szervezőjeként éppen úgy választottam helyszíneket, hogy közöttük volt olyan is, mint az Eilean Donan kastély, ahol a film több jelenetét is forgatták. Az utazás apropója inkább a baráti összetartás volt, és mivel korábban jártam már Edinburgh-ban, ami csodálatos város, így kissé önző módon javasoltam Skóciát. Jó választás volt, egyikünk sem volt csalódott a túra végén.

Exit mobile version