Babák Mihály polgármester a 2021. április 22-i polgármesteri döntések felvételén
Babák Mihály polgármester a 2021. április 22-i polgármesteri döntések felvételén (Forrás Szarvasi Televízió / Youtube)
in ,

46 centiméter: Centiméterenként 100 ezer forintba került az ezüstszőlői tűzszünet a szarvasi gazdákkal

Április elején a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesülete kérelmet nyújtott be a polgármesterhez egy 2010-es pályázattal kapcsolatos, és azóta fennálló 4.643.323 forintos tartozásának az egyesület tulajdonát képező eszközökkel való kompenzálására.

“A szocialista-liberális kormány idején sikerült egy pályázatot nyernie a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesületének. A pályázat utófinanszírozott volt, így a szükséges anyagiakat a projekthez Szarvas Város Önkormányzata biztosította”, mondta Babák Mihály polgármester.

Az “Integrált közösségi szolgáltató tér kialakítása Szarvason” projekt megvalósítása 2010-ben kezdődött, és az ezüstszőlői közösségi ház felújítását, és abba berendezések vásárlását jelentette. A teljes pályázatra 41 milliónyit nyertek, amit az önkormányzat számukra előfinanszírozott. A munkák elvégeztettek, majd jött az ellenőrző hatóság, és nem fogadta el azt az elemet, aminek a fent említett összeg lett volna az ellentételezése.

“Mint minden pályázatnál, itt is akadnak félreértések. A pályázatból egy 4.643.323 forintos összeg elszámolása nem sikerült”, állapította meg dr. Melis János, Szarvas város címzetes főjegyzője.

“Az volt a reménye az egyesületnek, hogy egyéb pályázatokból meg tud takarítani annyi pénzt, hogy visszafizesse Szarvas Város Önkormányzatának a tartozását… 11 év azért volt szükséges, mert az egyesületet ezzel a beruházással minden jogi fórumon megrángatták, azaz a kivitelező pénzt kért”, magyarázta a hosszúra nyúlt időt a kamera előtt a polgármester.

Ismereteink szerint a kivitelező igényével tényleg elment a legfelsőbb bírói fórumig, de az első és a másodfok után a Kúria sem adott neki igazat, sőt a perköltség megtérítésére is őt utasította.

“A kivitelező sajnos nem kapta meg azt a pénzt, amire azt mondja a legfelsőbb bírói fórum is, hogy körültekintőbben kellett volna elvállalnia a munkát. Ebben a beruházásban nemcsak az egyesület nem kapta meg a teljes beruházási költséget, hanem a kivitelező is vesztett”, kommentálta a kőműves vállalkozó “felelőtlenségét” a polgármester, aki korábban a Graffiti elnevezésű kocsma üzemeltetése során megmérette magát vállalkozóként is.

“Ebben a beruházásban a támogatás és a tényleges költség között ennyi szakadék volt”, állapította meg széttárt kezeivel körülbelül 46 centinyit, azaz centiméterenként 100 ezer forintnyit mutatva.

“Felvetődik a kérdés, fontos-e a városnak ez az egyesület, ami a magyarok kenyere rendezvényt, aratónapot szervez, meg mindenféle eseményen a szarvasi gazdák hagyományőrzését képviseli. Jó ez nekünk? Hagy ne én mondjak róla véleményt! Fontos ez ennek az alföldi vidéknek? Hagy ne én mondjam meg, hogy igen vagy sem! Ezt mondják meg önök! Csak azért, mert – úgy gondoljuk – valaki utálja Závoda Ferencet, azért nem illik szubjektív döntést hozni!”, jelentette ki polgármesterünk.

Hogy objektív döntés születhessen, kikérte a képviselők véleményét is, amire 7 igen, 2 NACSE-s tartózkodás, valamint dr. Pecsenye Erzsébet és Samu Tamás Gergő nemje érkezett válaszul.

Ketten véleményüket is csatolták döntésükhöz. Csanádi László az eszközök szükségességét kérdőjelezte meg, illetve azt kifogásolta, hogy ezek jelenlegi értéken szerepelnek a felsorolásban, amik az amortizációjuk során gyorsan értéküket veszítik. Ezért ő azt javasolta, hogy az eredeti megállapodás mellett maradjon a testület, majd véleményét nyomatékosította egy tartózkodással.

Pecsenye Erzsébet már markánsabban fejezte ki véleményét. Ő is a berendezések értékét vitatta. Kétségbe vonta, hogy a 2010-es 10-11 millió körüli eszközök berendezések mai értéke valóban 5,6 millió. “Ez egy jó könyvelő kérdése”, jelezte, majd felsorolja az általa megkérdőjelezett értékű eszközöket, köztük kávéfőző, konyhaszekrény, pingpongasztal, játszószőnyeg, fogas, függöny, poroltó, számítógép és szoftverek és fedett kerékpártároló.

“Amennyiben ilyen döntés születik, azt meg fogom támadni minden lehetséges fórumon, hiszen az önkormányzatnak ilyen felesleges, sehol fel nem használható dolgokra nincs szüksége. Az adófizetők pénzére nem ilyen helyen volna szükség”, olvasta fel véleményét dr. Melis János.

“Részemről a döntés megszületett”, zárta a napirendi pontot polgármesterünk, aki azzal a kiegészítéssel hagyta jóvá a gazdák kérését, hogy az eszközök önkormányzati tulajdonba kerülnek, de azokat visszaadják az egyesületnek ingyenes használatra.

Dr. Karikó Katalin a Nők szerepe az orvostudomány élén című online konferencián

Karikó Katalin is elfogadta Uhljar Lucáék felkérését

Sült feta vérvörös VAS-ágyon

Sült feta vérvörös VAS-ágyon – azaz így ‘muszáj’ kipróbálnod a spenótot