in ,

Hamarosan visszakapjuk a városon áthaladó kerékpárút felét

A kerékpárút ligeti páyalejáró felőli vége felől kezdődött az aszfaltozás (Fotó: Babák Zoltán)

A “Kerékpáros közlekedés fejlesztése Szarvason és Békésszentandráson” TOP-os pályázat egyik részegysége a városon áthaladó kerékpárút kiszélesítése, korszerűsítése és aszfaltozása. Ennek jelenleg a szélesítése, szegélyezése, a ligeti résztől haladva már az aszfaltozása zajlik.

Ezzel párhuzamosan zajlik a Fahíd és a Hármas-Körös védgátja között egy új kerékpárút építése. Az Erzsébet ligetben már kivágták a tükröt, és elkészült az út alapja egészen a Ciprus ligetig. Onnan az Arborétum utcán a meglévő úttest Körös felőli oldalában fog haladni a nyomvonal, elvéve a kapubejárókat a Körös-parti oldal lakóitól, majd a korábban megépült vegyes használatú úton haladva az Aranyszarvas Panzió közelében ráfordul a komphoz vezető útra. E mellett – részben szentandrási területen – készül egy új aszfaltcsík a bringásoknak egészen a Körös-gátig.

A városon átvezető kerékpárutat, illetve a Szarvasi Arborétum sarkához eső közigazgatási határtól a Békésszentandrás területére eső szakasz kivitelezési munkálatait az Integrál Építő Zrt. végzi.

A szarvasiak számára leginkább az előző, a Ligeti sportpálya lejárója és a Szlovák Általános Iskola közötti szakasz az érdekesebb a mindennapi teendőik bonyolítása során.

A Szarvas belterületét érintő munkák szerződéses díja közel nettó 120 millió forint.

A Szabadság út városközponti részén a vasúti átjáró-sportpálya lejáró közötti kerékpárút hossza 2525,33 méter.

Mindig többnek gondoltam.

Bődi Péter, az INTEGRÁL Építő Zrt. ügyvezetője, illetve Sinka Imre, Békésszentandrás polgármestere aláírja a kivitelezési szerződést (Fotó: Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap)
Bődi Péter, az INTEGRÁL Építő Zrt. ügyvezetője, illetve Sinka Imre, Békésszentandrás polgármestere aláírja a kivitelezési szerződést (Fotó: Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap)

Bődi Pétert, az Integrál Építő Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük a fejlesztés részleteiről, illetve arról, hogy haladnak a munkálatokkal, mikor várható az, hogy levonulnak, és a kerékpárosok visszakapják útjukat.

Időarányosan hogy áll a szarvasi szakasz?

Jelenleg 50 százalékos készültségű, átadása július közepére várható.

Adódott valamilyen nehézség a most kiszélesítésre kerülő városi szakaszon?

A legjelentősebb nehézség, hogy meglévő, működő utat kell felújítani, különös figyelmet fordítva a folyamatos és balesetmentes kerékpárforgalom zavartalanságára, mely  – természetesen –  nem történhet zökkenőmentesen, és konfliktusok nélkül. Ezúton is köszönjük a kerékpáros közlekedők eddigi megértését.

Milyen munkálatok zajlanak most?

Jelenleg a belterületi szakasz előkészítése történik a május elejétől megkezdődő aszafaltburkolat építési munkákhoz. Ezen szakasz a liget sportpálya felőli végétől a Szlovák iskoláig terjed.

Mi van még hátra?

A Szlovák iskolától a Vágóhíd utcáig terjedő szakasz útpálya szélesítési, szegélyezési és aszfaltozási munkái, melyek a teljes szakasz 40 százalékát teszik ki.

Mikor várható, hogy a pályalejáró és a Rákóczi utca közötti szakasz kerékpározható lesz?

Terveink szerint a hétvégére megnyitjuk ezt a szakaszt a kerékpáros forgalom részére.

Zajlanak a munkálatok az Autóbusz állomás előtt
Zajlanak a munkálatok az Autóbusz állomás előtt (Fotó: Babák Zoltán)

Ahogy azt a napokban már tapasztalhattuk, ahogy haladnak a munkák, egy-egy szakaszon már megszűnt a lezárás, sőt, a munkák már átfolytak a Szlovák és a vasúti átjáró közötti félre is. Ezek befejezésének hivatalos határideje július vége, de Bődi Péter úgy gondolja, hogy ha nem jön közbe semmi akadályozó tényező, akkor azt a részt is hamarabb visszaadják a kerékpárosoknak.

Dr. Szalbot Balázs mindkét nap kivette részét a küzdelmekből

Vegyes hétvégi mérleg az OBII-ben

Hajóba szálltak a Körös Dragon sárkányai