in ,

Miénk a bábszínpad!

Önfeledt játéktól, nevetéstől volt hangos a Gyakorló óvodások és iskolások bábos nyári tábora.

A tehetségfejlesztő „gazdagító program” a bábozásról, és mindenféle játékról szólt.
Hétfő reggel nagy várakozással jöttek a gyerekek: Mit csinálunk majd egész héten? Azt tudták, hogy a Süni bábosok csodás meséket szoktak előadni, a bábszínház is érdekes szórakozás, a nyári táborokban sokat játszanak, fürdenek, fagyiznak… De mitől lesz egy tábor „bábos”? Mi van egyáltalán a campus „B” oktatási épületében, ahol a felsős iskolások szoktak tanulni?

Egy nagy terem, szokatlan módon berendezve: az asztalon rajzeszközök, izgalmas tárgyak: habgömbök, zoknik, csipeszek…, és sok-sok báb: kesztyűsök, botosok, óriásbáb, paravánok mindenütt! Középen pedig játéktér.

„Bemelegítésként” vidám játékok vártak rájuk: párválasztós, mesefűzés, királylány rablós, gubancolós…, na meg a gyerekek nagy kedvence, a ”Szegény cica” – nevettetős játék. A mesefűzés után, a „A három kismalac” mesénél kötöttünk ki, ahol a malacokat elzavarja az apja otthonról, mert „Elég nagy disznók vagytok már!…”. A végén megcsavartuk a mesét, és folytattuk a Kismalac és a farkasokkal, ahol „Forró vizet a kopaszra!” – nade minden jó, ha a vége jó!

Már alig várták a gyerekek, hogy bábozhassanak! Nem is akármivel: párna marionett bábokkal, melyekkel már a Süni bábcsoport számos díjat nyert! A játékban természetesen bárki lehetett bármelyik szereplő, és nem is kellett a szöveget jól tudni. Elég volt, hogy ismerték a mesét, hisz csak játszottunk! Ugyanígy a „Kiskakas gyémánt félkrajcárja” mesét is feldolgoztuk, de ezt nem a székeken, hanem már paraván mögött fakanalakból készült bábukkal, és igazi bábszínházi zenével.

Most a táborozó gyerekeké lett a „nagy bábszínpad”! A „Süni bábosok”, meghatóan gondoskodtak a kicsikről. Bármelyik szerepet szívesen átengedték nekik, türelmesen meghallgatták, segítették őket belülről a mesében. Legújabb bábdarabjukat: a székely asszonyost is bemutatták a táborozóknak.

A bábkészítésnél pedig (öröm volt látni!), képesek voltak lemondani arról is, hogy maguknak legyen elsőként kész a bábjuk: inkább a társaiknak, a kisebbeknek segédkeztek a bábkészítésben! Kondacs Timea óvónő segítségével és az én közreműködésemmel készültek mackók, csipesz-sárkányok, királylányok, zoknilovak, cicák, nyuszik, még pillangó is! A tábor végén pedig remek kis bábkiállítást rendeztünk az ott készült bábokból, és persze mindet hazavihették a gyerekek. A heti programban színházlátogatás, és mindennapos fagyizás is szerepelt, de az igazán izgalmas a „bábszínházasdi” volt, ahol egyre jobban tudtak a gyerekek egymásra figyelni, mesét játszani! Többen el is határozták, hogy szeptembertől a Süni bábcsoportban folytatják majd ezt a remek játékot.

A héten készült képeken, videókon keresztül, a szülőknek, testvéreknek is lehetőségük lesz bekukkantani a bábszínpad rejtelmeibe, amely a Süni bábos táborban megbabonázta a gyerkőcöket. „Mert a bábjátékot nem csak nézni, művelni is jó!”

Gyekiczki István Győzőné szakvezető óvodapedagógus, bábcsoport vezető

Irány a Szarvasi Mozi! A nézőkön múlik, fennmarad-e A MOZI

A Cervinus Teátrum nívódíjasa 2021-ben Balázs Henrietta

Beindult a CervinusFest kereke, Balázs Heni 2021 nívódíjasa