in ,

Bagi László Lángoló Csillag-ködje a Zselicben

Bagi László képe a Zselici Csillagdában
Bagi László képe a Zselici Csillagdában (Fotó: Ruzsinszki György)

Néhány hete Kaposvár mellé Szennára vezetett utam. Egy szerencsés véletlen folytán szereztem tudomást erről a helyről úgy három éve, azóta minden nyáron visszajárok. Egy barátom megunva Budapest zaját keresett egy nyugodt környéket magának, és itt, a Zselicben lelt rá. Már első ittjártamkor éreztem, hogy miért esett ide a választása. A helyet végtelen nyugalom járja át, az idő mintha megszűnne, a ház teraszáról látszik a domboldal, amely Rippl-Rónai meseszerű festményeit ihlette és kiválóan alkalmas egy kis változó magasságú, de még éppen élvezhető kerékpározásra. A közöttük lévő erdő másról is nevezetes: esténként itt van az országban a legkisebb fényszennyezés, felhő nélküli éjszakákon ennek köszönhető, hogy otthont adhatott a Zselici Csillagparknak, amely az egyik legjelentősebb csillagászati létesítménye hazánknak. Már a megjelenése is impozáns. A tető akár egy űrkutatási központé, kupolája hatalmas távcsövet sejtet, fa burkolata azonban mégis összhangba helyezi az erdei környezettel. Az épület körül rönkökből kirakott fura alakzatok, amelyek a kilátóból nézve csillagképekké állnak össze.

Belül ismeretterjesztő leírásokon és filmeken keresztül lehet megismerkedni a csillagászat rejtelmeivel, amelyet az asztrofotósok állandó tárlata tesz teljessé.

Büszkeséggel töltött el szarvasiként, hogy barátom, a National Geographic és a NASA képversenyeiben többször első helyen végzett Bagi László képe is a kiállítás részét képezi, személyének és módszerének rövid bemutatásával, melyről a tárlatvezető engedélyével fotókat is készítettem, meg ha csak a kéznél lévő telefonnal is, nem a legjobb minőségben.

A Föld ezekben a hetekben halad át a Perseidák felhőjén, ami a leglátványosabb csillaghullást okozza évről évre. Ennek holnap lesz a maximuma, de ma és 13-án este is látványos fényjelenségekre lehet számítani.

Számomra e hely kapcsolódási pont lett, a természettel és a természet feletti ellenőrzést, barátokkal,emlékekkel. Itt tanultam meg igazán értékelni a pillanatok csodáját.

Ajánlom mindazoknak aki egy hosszú hétvégére nyugalmas és tartalmas bekapcsolódást keresnek a szabadban, miközben jobban megismerkedhetnek a fejünk fölötti égbolt csodájával közben egy csipetnyi Szarvasra bukkanva. És ha már Szarvas, akkor szarvas: a csillagparktól tovább utazva gyorsan elérhető bőszénfai rezervátum, ahol városunk névadóit nagy számban, egész csordában megcsodálhatjuk.

Bakró Géza

Búcsúzott a Magyar Kupától a Szarvasi FC 1905

A farmerek 8-0-ra nyerték a második félidőt

Két elmaradt találkozóval folytatódott a Nyári Kupa 2021