in ,

Ilyen az élet

Fotó: Kepenyes Balázs
Fotó: Kepenyes Balázs

A Békéscsabai Jókai Színház mutatta be a 2021. év utolsó nyári színpadi előadását a Vízi Színház színpadán a díjátadó gála előtti napon, szombaton este. Neil Simon – Cy Coleman – Dorothy Fields: Sweet Charity című musicalt láthatták az érdeklődő nézők Radó Denise rendezésében.

A szövegkönyvet Neil Simon, a zenét Cy Coleman, a dalszövegeket Dorothy Fields írta. Az előadás Federico Fellini, Tullio Pinelli és Ennio Flaiano forgatókönyve alapján készült, az eredeti Broadway-előadás Fryer, Carr és Harris produkciója alapján íródott, amely ötletét, rendezését és koreográfiáját Bob Fosse készítette, vagyis nem kis nevek szerepelnek az eredeti alkotók között.

Magyarra Zöldi Gergely fordította. A Jókai Színház előadásában a koreográfus Sebestyén Csaba, asszisztense Lehoczki Orsolya. A díszlet- és jelmezterveket Húros Annamária készítette. A korrepetitor Rázga Áron és Galambos Hajnalka. Zenei vezető, karmester Rázga Áron. A rendező asszisztense Szojka Cinthia Daniella volt.

„A nagy olasz filmmágus, Federico Fellini álmodta meg alakját először a Cabiria éjszakáiban, aztán Bob Fosse költöztette át a hatvanas évek New Yorkjába, mint Sweet Charity-t, Neil Simon segítségével. Neve annyit jelent: SZÍVJÓSÁG. Istenien énekel és táncol, jobbnál jobb dalokat, és elképesztő alakok veszik körül. És tényleg nagyon lehet őt szeretni. Hogy mégis miért talál olyan nehezen a párjára?

A Sweet Charity egy lány története, aki semmi mást nem akart, mint hogy szeressék. Ehhez képest köt ki a Central Park tavában, egy híres filmsztár szekrényében, egy elakadt liftben egy pánikbeteggel, fa tetején egy ejtőernyővel, meg még ki tudja, hány helyen? Hogy pontosan mit akar és hová tart, ő sem nagyon tudja, ha pedig nincs válasza a kérdésekre, csak annyit mond, hogy szelaví.” – olvasható a szinopszisban. Ez maga a történet.

Nagyszabású musicalt láttunk, ahol a rendező Radó Denise mesterien mozgatta a nagylétszámú szereplőket, a táncosokat, akiket élőzenekar kísért. Az előadás alatt végig érezni lehetett a színpadról áradó simogatást, a szeretetet, átjárta a közönség szívét, lelkét. Szokásoktól eltérően, nem happy end lett az előadás vége…

A monumentális díszlet a színpad közepén mozgatható lépcsős elemek adták a helyszíneket, némi kisebb díszletelemmel, és persze a ma már elmaradhatatlan háttérvetítéssel.
A szereplők közül kiemelkedett a főszerepet, címszerepet, Charityt alakító Csonka Dóra. Végig színpadon volt, csak az átöltözések perceire ment ki. Vagányan, mosolygósan, szeretetet sugárzó, optimizmussal megáldott lányt alakított a színpadon, aki talpra tud állni, bárki bántja, bármi bánat éri. Igen, szelaví – ez van! De menni kell tovább. Dóri alakítása bravúros!

Nagyon jól játszott Nagy Erika, Vidovenyecz Edina, Sánta László, Nagy Róbert, Csurulya Csongor, Lakatos Viktória, Lévai Attila és Veselényi Orsolya is, mind játékban, mind hangban. A felsoroltakon kívül még sok színész, a Viharsarok Táncszínház táncosai és élőzenekar színesítette az előadást.

A nézők igazi nagy produkciót láthattak, annak minden kellékével, de legfőképpen tökéletes színészi játékkal, profi tánccal, tűzzel, hittel, szeretettel előadva. Ezért volt tökéletes produkció!

A Szarvasi Vízi Színház 2021. évi előadássorozata, amelyet a Magyar Teátrumi Társaság szervez, vasárnap este a Díjkiosztó gálával ér véget, ahol neves művészek lépnek fel. Gyorsan elrepült a hatvanhat nap.

Galambos Edit

A fotókat Kepenyes Balázs készítette.

Pulykamelltekercs fehérboros salsával

Pulykamelltekercs fehérboros salsával

A góllövőlista eleje: Bakos Krisztián (Szia Uram!, zöldben) és Szécsi Gábor (Blue Gym, türkiz)

Hooligans fordított, Pro Gym lelépte a Szia Uram!-ot