Menu
in ,

Ez egy tipikus osztrák-magyar szerelem első látásra sztori

Alexander Lorenz Szputnyikkal és Jirivel

Alexander Lorenz Szputnyikkal és Jirivel (Fotó: Babák Zoltán)

75 ország 300 nagyobb városában járt, mégis Szarvason érzi magát a legjobban. 2006-ban egy baráttal érkezett a városba. Nagyjából ekkortól ismerem Alexander Lorenzet, vagy ahogy mi a családban hívjuk, az osztrákot.

Akkoriban internetkávézót üzemeltettünk, ahová előbb-utóbb minden külföldi becsapódott. Az, hogy beszéltem angolul, nekik is nagy segítséget jelentett a városban való eligazodásban.

Első benyomásait az országról Szombathelyen és Budapesten szerezte, de Kecskeméttől keletre még átutazóban sem volt. Szarvas annyira bejött neki, hogy még 2006-ban vásárolt egy tanyát Siratóban, így Ausztráliában a német RTL-nek és az osztrák sajtónak és az ORF állami csatornáknak sportújságíróként, majd újságíróként, tudósítóként dolgozó bohéméletű osztrákunk időről időre belépett a kávézó ajtaján.

Egyszer egy magyar vizsla kölyökkel, Piroskával érkezett, de tőle egy idő után a vadászösztönei miatt meg kellett válnia. Piroska egy osztrák vadászhoz került. Nyár elején, amikor Szarvason járt, szeretett volna ismét egy vizslát. Elment egy tenyésztőhöz, de ott két nyolchetes kölyök volt. Nem volt szíve elválasztani a testvéreket egymástól. Ők Szputnyik és Gyuri, vagy Jiri, Jürgen vagy George, éppen attól függően, milyen nemzetiségű szólítja meg őt.

Nincs rossz dolga a két magyar vizslának (Fotó: Babák Zoltán)

Imádja Magyarországot, de leginkább Szarvast, a Siratót.

Mikor szóba került, hogy készítenék vele egy cikket erről a furcsa magyarok iránti vonzódásáról, hívott, hogy menjünk ki Palermóba, nézzük meg, hogyan él most. Másfél év bezártság után nekünk sem kellett több, tudni lehetett, hogy vége a vadászkiállításnak, Békemenetnek, szigorítások jönnek, találtunk két jóárasított jegyet a RyanAirnél, és repülőre ültünk. Ottlétünk alatt politikától a gasztronómiáig minden szóba került.

Miért pont Magyarország, miért pont Szarvas?

A klímát említi elsőként. Szereti, hogy Magyarország dél-keleti részén májustól szeptemberig garantáltan nyár van. A teniszlehetőségek Szarvason és Békésszentandráson verhetetlenek. A magyar ételeket, ízeket, a konyhánk változatosságát nagyon szereti. Nem hagyja ki a felsorolásból a szarvasi piacot a lángosossal. A Napestig fantasztikus, mondja, csakúgy mint a Mini Magyarország, ami azokat a területeket is bemutatja, amik már többé nem tartoznak Magyarországhoz.

Alexander Lorenz kedvenc szarvasi lángosáért áll sorba (Fotó: Babák Zoltán)

“Az az egyéni mód, ahogy a magyarok a dolgaikat csinálják, elbűvölő”, foglalja össze rólunk alkotott véleményét.

Alexander jelenleg Palermóban él. Ott vásárolt a város főutcájának egyik bérházában egy ötszobás, tizenhárom ágyas kis panziót, aminek a neve Due Cani, azaz Két Kutya panzió. Igazi kutyabolond. Nála meg lehet szállni kedvenc négylábúnkkal is. A Bookingon itt lehet megtekinteni, de ha közvetlenül keressük meg valamelyik elérhetőségén (xandi.lorenz@me.com vagy a Whatsappon +436705534433), vagy szólítsuk meg lángosozás közben a piacon, akkor a szarvasiaknak jobb árat ad, mint a szállásfoglaló oldalon kapnának.

A ház, amiben a Due Cani is van a via Román (Fotó: Babák Zoltán)

A panzió körüli feladatok ellátásban, illetve az olasz bürokrácia útvesztőiben való tájékozódásban egy olyan született szicíliai hölgy segít, aki életének 28 éve során még sohasem hagyta el a szigetet.

Ha már ott voltunk feltettük a “Miért pont Palermó???” kérdést is Alexandernek. Európában akart maradni, mert az elmúlt év megmutatta, milyen nehézkessé tud válni az utazás egyik pillanatról a másikra. A hideget nem szereti, észak kilőve. A görögök – véleménye szerint – csak akkor barátságosak, ha akarnak valamit. Portugáliában még nem járt. A spanyolok valamiért nem szimpatikusak neki. Kizárásos alapon maradt Olaszország déli része. Ott is biztosra ment. Palermót választotta, ahol tavaly karácsonykor 25 fok volt.

Na, meg elérhető távolságban van Szarvas és a magyar konyha.

Néhány hónapnyi ottléte alatt némi párhuzamot vél felfedezni köztünk és a szicíliaiak között. Mindkét nép határozott identitástudattal rendelkezik, ami manapság nagyon fontos, mondja. Mindkettőnek saját kultúrája van, a dolgaikat a maguk módján egyéni tempójukban csinálják. A különbség a klímában van, ami Szicíliában egy kicsit melegebb, ami könnyebbé teszi ott az életet. Az ételek tekintetében felénk billen a mérleg nyelve. Magyarországon sokkal változatosabbak az ételek, sokkal ízletesebben, fűszeresebben főznek, állítja.

Három évet élt Indiában, 25-öt Ausztráliában, járt 75 országban, igazi világpolgár. Megkóstolta már pár konyha ételét. Mindezek ellenére azt vallja, a magyar konyhánál nincs finomabb. Már tervezi, mikor megy ki a nagynénje felügyelni a panzióját, és ő mikor tud végre Szarvasra jönni, hogy pacalozzon egy jót.

Palermóhoz egy pici kedvcsinálót egy következő cikkben olvashatnak.

Exit mobile version