in

Óvodát és játszóteret adtak át Csabacsűdön

Átadták a megújult Hársliget Óvodát
Átadták a megújult Hársliget Óvodát (Fotó: Babák Zoltán)

A Magyar Falu Program Óvodaépület felújítása alprogramjának keretében energetikai felújításon esett át a Hársliget Óvoda.

Az ünnepi eseményen megjelent Dankó Béla országgyűlési képviselő, és a szomszédos települések polgármesterei, Brlás János, Kardos, illetve Sinka Imre, Békésszentandrás első embere, valamint a kivitelező és a csabacsűdi intézmények képviselői.

“Ünnep ez a mai nap számunkra, mert egy olyan felújítással gazdagodik településünk, amire már régóta nagy szükség volt”, mondta Molnár József, Csabacsűd polgármestere köszöntőjében.

Felelevenítette a családi háznak induló, egy hangulatjavító egységgel kiegészített épület történetét. A nyolcvanas évek elején nagy népszerűségnek örvendő ingatlant az önkormányzat a kétezres évek elején vásárolta meg. A felújítása utána a korábbi óvodából 2004 őszén kerültek ide a gyerekek. 2014-ben a nyitott emeleti terasz beépítésével egy tornaszoba került kialakításra, majd tavaly díszburkolatot kapott az udvar egy része, illetve szabadtéri játszóeszközöket szereztek be.

A mostani energetikai korszerűsítés során a pincétől a padlásig történt valami: külső homlokzati hőszigetelést kapott, nyílászárócserét hajtottak végre, megvalósult a pince alsó, illetve a padlás felső szigetelése. Kondenzációs gázkazánra cserélték a régit, 48 óvodai széket és 12 asztalt, 40 óvodai fektetőt, edénytároló szekrényeket, a nevelők szobájába tárgyalóasztal, valamint hat széket szereztek be.

“Teljesen hozzászoktunk már az elmúlt hónapokban ahhoz, hogy jönni kell, és át kell adni valamit”, mondta Dankó Béla országgyűlési képviselő. Reményét fejezte ki, hogy ez a jövőben is így fog maradni, mert még mindig van mit fejleszteni.

“Csabacsűd mára egy élhető, szép, olyan szolgáltatásokat nyújtani tudó település lett, ami itt tudja tartani, sőt vonzza a környező településekről az embereket, mert látják, jó itt élni” fogalmazott.

A szalagot Dankó Béla, Molnár József és Skorka Pálné intézményvezető vágta át.

Innen a pár méternyire levő játszótéren fejeződött be az arra a napra jutó átadók sora.

Szintén a Magyar Falu Programban került sor az óvoda melletti játszótér eszközeinek a felújítására. Erre 2,386 milliót nyertek, ami nyolc új játék telepítésére volt elegendő.

A korábbi szereket a nyolcvanas évek első felében, a Lenin téesz gépműhelyének szocialista brigádja készítette. Ezekből mára csak a hinta tartószerkezete maradt. A területen kötélpiramis, kétüléses mérleghinta, T-rex rugós játék, kötélhíd, négyülőkés rugós békát, vár őrtoronnyal és csúszdával, mókuskereket, illetve egy kosárlabdához hasonló játék lett elhelyezve.

A telepítést az önkormányzat karbantartó brigádja végezte, akiknek Molnár József hálás köszönetet mondott a hasznos és értékteremtő munkájukért. Reményét fejezte ki, hogy a játszótér és a mellette levő sportparkot mindenki balesetmentesen használja.

Sokat változott a világ, kezdte Dankó Béla, aki mint elárulta, a kondorosi gépjavítóval szemben lakott, ahol az üzemben használatos anyagokból alakítottak ki játszóteret, amikor az ide vonatkozó szabványoknak, biztonsági előírásoknak híre-hamva sem volt.

A nemzeti színű szalagot Dankó Béla és Molnár József vágta át.

Mind a négy gyertya ég Szarvason

Gyertyák meggyújtva, jöhet a karácsony

Aszalt áfonyával sült pulykamell

Aszalt áfonyával sült pulykamell a karácsonyi menübe