in , ,

Két dudás is elfért egy csárdában

Két dudás is elfért egy csárdában, pontosabban a Cervinus Teátrum kamaratermények színpadán
Két dudás is elfért egy csárdában, pontosabban a Cervinus Teátrum kamaratermények színpadán (Fotó: Babák Zoltán)

Tavaly kezdett hozzá Szokolay Dongó Balázs egy olyan népzenei koncert összeállításához, ami Bartók Béla Békés megyei gyűjtésén alapult, vezette be Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója tegnap este azt a programot, amin ebből a gyűjteményből mutatott be epizódokat a zenész Helkával, azaz Debreczeni-Kis Helgával, illetve Téglás Ferivel és barátaival, azaz a Téglás Zenekarral.

A koncertsorozat annak a „Hagyomány, Érték, Közösség Békés megyében” pályázatnak a része, aminek célja a Békés Megyei Értéktár elemeinek megismertetése az itt lakókkal, és a Békés Megyei Önkormányzat a gesztora. A nyitóelőadáson Zalai Mihály, a megyegyűlés elnöke is köszöntötte azokat, akik eljöttek meghallgatni ezt a zenei gyűjteményt.

Több ilyen esemény is lesz Szarvason, ígérte Zalai Mihály, amin a megyei értéktár többi elemét is megismerhetik majd az érdeklődők.

A koncertsorozat ötlete onnan jött, hogy két-három évvel ezelőtt a kezébe adtak egy olyan füzetet Bartók megyei népzenei gyűjtéséről, amit még a nyolcvanas években a békéscsabai Ifjúsági Ház adott ki, és ő abból ő, aki zenei általánosba járt, vagy harmincat, negyvenet ismert.

“Nem gondoltam volna, hogy abban a Békés megyében, amit a 1700-as évek elején kezdtek el újratelepíteni, az ide érkezők ilyen gazdag népdalkincset hoztak magukkal”, fogalmazott Zalai Mihály. Az “Elindultam szép hazámból” kezdetű népdalt is itt gyűjtötte Bartók Béla.

A kapcsolat Szokolay Dongó Balázzsal orosházi gimnáziumi éveiig nyúlik vissza, ahol a zenész kollégiumi nevelőtanár volt, így ő tizenhét éves kora óta hallgatja őt.

A népzenéhez méltóan improvizálták a műsor programját, mondta Szokolay Dongó Balázs, és elárulta, hogy az első számot pont nem Bartók, hanem Vikárd Béla gyűjtötte még 1896-ban a pusztaföldvári tanyavilágban. Ezt Debreczeni-Kis Helga végzős zeneakadémistával adták elő, aki énekelte és citerán kísérte az “Amerre én járok” kezdetű dalt.

A program során dalonként váltották egymást a Téglás Zenekarral, akikkel olykor közösen adtak elő egy-egy számot. Egy tánc erejéig fellépett a Tessedik Táncegyüttes két párja, Gácsi Gergő és Liska Janka, valamint Juhász Áron és Teremy Dorka is. A zenekar névadó vezetője elárulta, hogy olyan számot is előadtak, amit Bartók be akart gyűjteni, de nem tudott, hiába “nyelte három napig a gyulai vásár porát”, nem tudott találkozni a vágási dudással.

Csipai Maja Dorka a hétvégi Beer-lak sakkversenyen

Jól szerepelt a hétvégi sakkversenyen Csipai Maja Dorka

Hazai pályán szerepelt U12-es korosztályunk

Hazai pályán szerepelt U12-es korosztályunk