in ,

A színészet gyönyörű hivatás – beszélgetés Szente Árpád Csabával

Szente Árpád Csaba
Szente Árpád Csaba

A Cervinus Teátrum fiatal, tehetséges művésze Szente Árpád Csaba, aki általános meghallgatásra érkezett Szarvasra és a Hotel Menthol Zsilett szerepében találta magát. De előtte a Twist Olivérben Grimwig szerepében láthatta a közönség. Az Örökösök Pista karaktere emlékezetes alakítása, azonban nem csak prózában, de hangjával is hódítja a szarvasi közönséget. Jelenleg, Belinszki Zoltán – Szekér Gergő – Varga Viktor Békési betyárok című folk musicalben Sándor betyár szerepét próbálja Varga Viktor rendezésében, mely előadás a Békés Megyei Önkormányzat kiemelt, „Hagyomány, Érték, Közösség Békés megyében” című projektjének keretében kerül megvalósításra. Két próba között beszélgettünk, hogy megismerjük, ki is Szente Árpád Csaba?

Árpád vagy Csaba?

Csaba.

Ha jól emlékszem, a Hotel Menthol Zsilett szerepére érkeztél Szarvasra?

Igen, az előző év nyarán játszottam először Szarvason a Vízi Színházban, előző nap pedig a Twist Olivért mutattuk be. Már előző évben felkínálták nekem a szerepet, de egyeztetési gondok voltak. A veszprémi Pannon Várszínháznál voltam, és egy esőnap miatt nem játszhattam. Keserédes volt, mert nem volt szükség az esőnapra, és végül Szarvason voltam és megnéztem az előadást. Már akkor teljesen „beszippantott” a szarvasi közönség. Jó érzés volt, jó energiákat éreztem a nézőtéren. Egy év múlva a színpadról ugyanezek az energiák csapódtak le, csak más formában, ott már részese lehettem játszóknak, ami jó érzésekkel töltött el.

Szarvason kívül milyen elfoglaltságaid vannak?

A Veszprémi Pannon Várszínházzal vagyok darabszerződésben. Itt voltam öt évig társulati tag. Amikor végeztem ide kerültem, öt év után lettem szabadúszó. Megmaradt pár futó előadásom, például, Dés László – Geszti Péter – Grecsó Krisztián Pál utcai fiuk című musicaljében Nemecsek szerepe. Már közelítünk a 180. előadáshoz. 2017-ben mutattuk be, a covid alatt nem volt teltház, de egyébként hónapokkal előtte nincs rá jegy. Mi a Vígszínházi bemutató után kezdtük próbálni, vidéki színházként az elsők voltunk, akik játszhatták, és játsszuk ma is, hatalmas sikerrel. Ezen kívül a Hairben Claude Bukowski szerepét alakítom és a Mici néni két életében is játszom, ott Borbás Lászlóként láthat a közönség.

Békési betyárok - folk musicalszo12márc19:0019:00 Cervinus Teátrum, Kossuth tér 3.Completed

Sándor betyárt alakítod, a Békési betyárok című folk musicalban, aki nem is annyira rossz fiú, sőt…

Igazából nincs kimondva miért lett betyár, a néző majd eldönti, miért. A darab során többször elhangzik Sándor neve, gyakran felmerül bizonyos események, történések során, hogy ott volt. Sok minden miatt lehetett valaki akkoriban betyár, de a lényeg, hogy nincs kimondva Sándor miért lett az.

Érdekes, hogy a szerelme neve Rózsi…

Igen, a két név érdekes. Rózsi és Sándor. Mindketten határozott, erős jellemek, mégis megtalálják a közös hangot, a lágyságot, a simulékonyságot egymás felé. Zenében a két fiatal szerelmét erősíti, és megoldásért kiált, hogy ők együtt lehessenek. Sándornak az egyetlen esélye, ha beáll a honvédseregbe, a betyárseregbe, hiszen akkor amnesztiát kap, élhetnének boldogan, nem kéne többé bujdokolnia.

Milyen Sándor karaktere? Szereted?

Igen, abszolút szeretem. Amiben hasonlítunk, az a következetesség. Ha én a fejembe veszek valamit, addig megyek, amíg meg nem csinálom. De én simulékonyabb vagyok, mert én a megoldást keresem. Diplomatikusan, kommunikációval, de a megoldásban hiszek. Sándor elmegy a csatába, ahonnan nem biztos, hogy visszatér, így kérdés, hogy megéri -e? Azért megy, hogy hazatérhessen – ez ellentétes dolog.

Az Örökösökben egy egészen más karaktert alakítasz, Pistát, aki nem hétköznapi alak…

(nevetés) Pista a falu önjelölt bikája. Őt küldik mindenhova, és azt hiszi, hogy azért, mert csak ő tudja megoldani, holott „nem a legélesebb kés ő a fiókban”. Nem egy agytröszt, nem az én karakterem a figura, emiatt izgalmas volt számomra az ő bőrébe bújni.
Szarvason szeretik kibillenteni a színészeket a saját komfortzónájukból. De, a színészmesterség erről szól…

A komfortzónából való kimozdulás már Zsilett szerepével kezdődött, én sokkal modorosabb vagyok. Az elmúlt évek alatt nem is próbáltak kimozdítani, nem próbálkoztak más karakterekkel, bonviván, jó fiú szerepeket kaptam. Talán csak a vizsgaelőadáson az Ember tragédiájában minden színt más-más játszotta, így lehettem Ádám, de Lucifer is, de ami nagyon izgalmas volt számomra, a Falanszter színben az Aggastyán szerepe, aki kiszólítja Michelagelót, akinek már csak száma van. Azért vagyok hálás a Cervinus Teátrumnak, mert itt olyan lehetőségeket kapok, amelyekkel eddig nem volt tapasztalatom. Ez sokat jelent nekem.

Beszélgetésünk során többször súroltuk, de ki is mondtad a szeretet szót. Számodra mit jelent a szeretet?

Szeretem a magyar nyelvet, mert nagyon beszédes, van víz-, föld-, tűz-, levegő elem, meg a „szer” elem. Az a szer, ami átitatja az embert, és azért van az, hogy ezt a szert meg kell etetni azzal, akiben nincsen benne. Mert a szeretet táplálja az embert, az életet. Szeretet nélkül nincs élet. Én ebben hiszek, hogy ott van igazán élet, ahol szeretet van. Hiszem, hogy előhozható az emberekből. Hiszem, hogy minden okkal történik. Vannak konfliktusok, de egy jól működő fogaskeréknél nincs megakadás, működtethető, kommunikáció kérdése.

Csaba, köszönöm szépen a beszélgetést, sok sikert a bemutatóhoz március 12-én.

Galambos Edit

A fotót Babák Zoltán készítette.

Tóth István és tanítványai

Jól szerepeltek a szarvasi taekwon-dosok a hétvégi országos bajnokságon

Molnár Ábel az Ojos del Salado 6893 méteres csúcsán a Szarvas feliratú nemzetiszín zászlóval

Molnár Ábel feljutott a világ legmagasabb vulkánjának tetejére