in , ,

Két év kihagyás után ismét összeszedték a szemetet a 44-es mentén

Egy kupac szemét a 44-es főút mellől (Fotó: Babák Zoltán)

2005-ben gyűjtöttek először, azóta majd minden évben kezébe veszi a dolgot Major Attila, és megszervezi, hogy az 44-es főút Békésszentandrás külterületére eső szakaszain összeszedjék a szemetet.

Először kisebb csoportban zajlott a művelet, majd csatlakoztak hozzájuk a szentandrási civil szervezetek. Később egyre több magánszemély is érkezett, de a társaság gerincét a kezdetektől fogva a Békésszentandrási Tessedik Sámuel Vadásztársaság adja, emlékezett vissza Major Attila.

Az elmúlt két évben ez a koronavírus miatt elmaradt, de szombaton újraélesztette a hagyományt. Egy hét alatt megszervezte az akciót a közútkezelővel való egyeztetéstől kezdve az akció híreléséig. A zsákokat is a Magyar Közútkezelő biztosította, csakúgy, mint a teltek elszállítását.

Szombaton reggel nyolc órától a vadásztársaság tagjai már kint voltak a területen. Megtakarítottak három igazi gócpontot, mondta a főszervező a délutáni tisztogatási akció kezdetén. Mire a 14 órára meghirdetett közösségi szemétszedés kezdetét vette, ők már ötvennél is több zsáknyi hulladékot össze is hordtak a Fehér rámpához.

A három hulladéklerakót is felszámoltak. Ezek jellemzően a nyaralósorok kezdeténél voltak. Arra a kérdésünkre, hogy akkor ebből az következik, hogy azok a nyaralókból származnak-e, meglepő választ kaptunk.

“Sajnos ezek nagyobb részükben békésszentandrásiak lakossági hulladéka, megtaláltuk a nyomokat”, mondta Major Attila.

Az akcióra több, mint húsz főt várt, és úgy gondolta, hogy mire végeznek, meglesz a száz zsák. Azt nem tudja, hogy lesz-e még hasonló az év során, de a szilveszteri szemétszedést már most biztosra mondta.

Szendrői Csabával Bődi Etelka beszélgetett az Íróklub szombati eseményén

Az Elefánt frontembere, Szendrői Csaba volt az Íróklub vendége

Kecskesajtos-céklás pulykaburger

Kecskesajtos-céklás pulykaburger