in ,

Komolyzene – felső fokon

Tatai Nórát Szabó Ferenc János kíséri (Fotó: Babák Zoltán)

Szarvas zenei életében nem túl gyakoriak az ún. komolyzenei hangversenyek. Ennek igen egyszerű oka van: a címben említett „komolyzene” élvezetéhez nem kevés zenei műveltség szükséges. Ezért – ha ilyen hangversenyt hirdetnek – alapos szervező munkára van szükség, hogy legyen értő közönsége.

Az „idősebbek” (vagy inkább az idősek) még emlékezhetnek rá, hogy az egykori kultúrházzá átalakított Turul Mozi nagytermében az 1950-es években nem számított ritkaságnak, hogy a magyarnóta-, operett- és operaesteken országos hírű művészek léptek fel. E sorok írója kisiskolásként láthatta és hallgathatta a terem színpadán fellépő, az akkor még fiatal, operaénekesi pályájukon induló Melis Györgyöt, Simándy Józsefet, Ilosfalvy Róbertet, Sándor Juditot, Házi Erzsébetet szerepelni. Mindez régen volt, azóta ez az épület eltűnt a föld színéről.

Szerencsére ma is vannak tehetséges, feltörekvő, fiatal művészeink – köztük szarvasiak is – akik esetenként szereplést vállalnak városunkban; közülük leggyakrabban a Tatai Nóra – Szabó Ferenc János kettős.

Tatai Nóra Szarvason született, a Vajda Péter Gimnáziumban érettségizett. Már ekkor döntött a művészi pálya mellett, és ezen a téren tanult és tanul tovább.

Először a Zeneművészeti Egyetemen, magánének szakon végzett. Jelenleg az egyetem Doktori Iskolájának végzős hallgatója – doktorandusza.
Tanulmányai mellett operai szerepeket is vállal a Pécsi Nemzeti Színházban. Énekelt Puccini Bohémélet című operájában, Bizet Carmenjében, és Massenet Manonjában is szerepet kapott.

A szarvasi szereplésüket megelőzte a február 27-i fővárosi fellépésük: Régi és új dalok – „Ingres hegedűje” címmel állították össze kamaraestjüket. Ezt a műsort mutatták be április másodikán a Tessedik Múzeum nagytermében.

Jól szervezett bemutató volt. Az érkező nézők kézhez kapták a műsor részletes programját, így a művészi hatás mellett didaktikus jellege is volt az estnek: akit érdekelt, elolvashatta a dalok magyar nyelvű címét és szövegét. A műsorvezető és a zongorakísérő szerepét Szabó Ferenc János zongoraművész vállalta, aki évek óta kamarapartnere Tatai Nórának, most egyedül – zongoraművészként – is előadott egy darabot.

Nóra idei szereplésének sajátossága volt, hogy több nyelven énekelt a koncerten. A kamaraest műsorán klasszikus és mai szerzők művei szerepeltek, többek között Roger Quilter, Jeney Zoltán, Rebecca Clarke; Liszt Ferenc, Barta Gergely és Balogh Máté műveiből hallhatott a közönség.

A mintegy 90 perces hangversenyt a nézők hosszan tartó tapssal jutalmazták.

Kutas Ferenc

Fotó: Babák Zoltán

Virág Imre 37 góllal járult a Pro Gym első helyéhez

Virág 37 góllal járult a Pro Gym első helyéhez

Hévizi Róbert és Dankó Béla az átadót követő bejáráson

Átadták a szentandrási helytörténeti egyesület új székházát