Menu
in ,

Az elmúlt 17 év harmadik legjobb közbiztonsági eredményét teljesítette a település

Molnár Sándor rendőr alezredes, kapitányságvezető mutatta be Békésszentandrás közbiztonsági helyzetét a képviselőknek

Molnár Sándor rendőr alezredes, kapitányságvezető mutatta be Békésszentandrás közbiztonsági helyzetét a képviselőknek (Fotó: Babák Zoltán)

A regisztrált bűncselekmények arányában Békésszentandrás tekintetében magasabb volt az emelkedés, mint a Szarvasi Rendőrkapitányság illetékességi területén, jelentette ki Molnár Sándor rendőr alezredes, kapitányságvezető a hétfőn, az önkormányzati ülés első napirendje során tett beszámolója során. A településen 18-ról 28-ra emelkedett ezek száma, de minden viszonylagos, mondta, mert ha a 2020-as bázisévnél messzebbre tekintünk, akkor ezzel az elmúlt 17 év harmadik legjobb eredményét teljesítette a település.

A statisztikát végigböngészve vannak növekedések, de ezek puszta számok alapján történő értékelésénél figyelembe kell venni, hogy sem a 2020-as, sem a tavalyi év nem illeszkedik a korábbiak sorába. Ahogy azt a kapitányságvezető ki is fejtette, a 2020-as bázisév adataiban a kijárási korlátozások, illetve a turizmus elmaradása is szerepet játszottak.

Egyedül a lakásbetörések száma nőtt százalékosan kifejezhetetlen mértékben: nulláról egyre.

A statisztikai minden növekedés ellenére Békésszentandrás továbbra is biztonságos településnek mondható. A kapitányságvezető az elkövetkezendő időre az illetékességi területén élő lakosság szubjektív biztonságérzetének növelését tűzte ki célul.

A településre bontott beszámolót itt, a mellékletet itt lehet megtekinteni.

A közbiztonságról szóló jelentést egyhangúlag fogadta el a testület (Fotó: Babák Zoltán)

A 2021-es adóbevételek alakulásáról Kis-Szujó Nikoletta pénzügyi csoportvezető számolt be a testületnek.

Békésszentandráson jelenleg a magánszemélyek kommunális adója, a telekadó, az építményadó, a helyi iparűzési adó és az idegenforgalmi adó képezi a bevezetett adótételeket, hangzott el. A pótlékokkal, bírságokkal és a talajterhelési díjjal megnövelt bevétel így 2021-ben 202,5 milliót tett ki.

Százalékos arányban a 2021-ben befolyt bevételek a következőképpen oszlanak el: a helyi iparűzési adó 54,69, az építmény adó 21,58, az idegenforgalmi adó 12,08, a magánszemélyek kommunális adója 5,99, a telekadó 4,47, míg a pótlék, bírság és talajterhelési díj befizetésekből származó bevételek összesen 1,18 százalékot tettek ki.

Hévizi Róbert a Gazdasági és Turisztikai Bizottság nevében megköszönte az adócsoport munkatársainak sokrétű munkáját, akik az adóigazgatási feladataik mellett a felderítéseket, végrehajtásokat, hátralékok behajtását is végzik. Nélkül a költségvetés nem úgy alakult volna, ahogy alakult, mondta.

Következő napirendi pontként a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról szóló beszámoló került a testület elé. Ebből egy 2015-től tartó adatsort kiragadva megállapítható, hogy a település enyhén, de folyamatosan csökkenő lélekszáma ellenére nő az 6 év alattiak száma, ami ellentétes tendenciát mutat a 6-18 éves korúak – lakosságfogyási arányt jó négyszeresen meghaladó – csökkenési rátájával.

A testületi ülés napján már beiratkozás volt. 15 szülő jelezte, hogy gyermekét szeretné bölcsődébe adni, tájékoztatta a testületet Yetik-Takács Éva bölcsődevezető. Nagy az érdeklődés, sok család meglátogatta nyílt napjukat, mindenki jól érezte magát. “Van jelentkezőnk bőségesen”, jelentette ki az intézményvezető.

A két napirendi pontban elhangzottak, valamint a számok mentén talán nem alaptalan feltételezni, hogy a koronavírus járulékos pozitív hatása lehet, hogy a fiatal, kisgyermekes családok felfedezték Békésszentandrást, mint gyermeknevelésre tökéletesen alkalmas települést.

Elfogadták a Gyermekjóléti Intézmény Védőnői Szolgálatának, Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatának, valamint a település egészségügyi alapellátásáról szóló 2021-re vonatkozó beszámolóit.

Két bejelentés szólt a nemrégiben megszerzett honvédségi üdülő felújításával kapcsolatban. Az elsőben a tervezői szerződést módosították, a másodikban azt a koncepciót fogadták el, ami a honvédségi üdülőnek a Kiserdőre is kiterjedő horgászturiszikai fejlesztéseit körvonalazta.

A honvédségi üdülő tervezett helyszínrajza

A Településüzemeltetési és Projektelőkészítési Bizottság 2022. április 20-i nyílt ülésén megtárgyalta, és a következő műszaki tartalom elfogadását javasolta: recepció épületének felújítása, a kiszolgáló épület felújítása, annak teljes területén vizesblokk és pelenkázó kialakítása, a konyha épületének kialakítása mosogatókkal, tűzhellyel, előkészítő pulttal, móló, járdák, parkoló készítése.

Szúnyoggyérítéssel kapcsolatban 1,065 millióval magasabb árajánlat érkezett. “Felelősséggel tartozunk mind a lakosság, mind az ide érkező turisták felé” hangsúlyozta Sinka Imre polgármester, illetve Hévizi Róbert, a Gazdasági és Turisztikai Bizottság elnöke is. Ezzel az összeggel együtt az idén a település 7,280 milliót állított csatasorba a szúnyogok ellen.

A járdaépítések során felszedett járdalapok összetörve remek alapot biztosítanak a további útépítésekhez. 200 köbméternyi betonlap törésére 500 ezres keretösszeget különítettek el egyhangúlag.

Utolsó bejelentésként a Greksza-iskola megvételére tett javaslatot utasította el a testület 6-1 arányban.

A képviselői bejelentések között elsőként Hévizi Róbert a szokásos nyári csángó táborral kapcsolatban az javasolta, hogy az eddigi feltételekkel biztosítsák a 20. ilyennek támogatásként a kis tornatermet. Sinka Imre egyrészt az ukrán helyzet miatti esetleges szállásbiztosítás, másrészt a szálláson való mozgás miatt nem merne ígérni semmit.

Ismét előkerült a megyehatáron levő parkolók, illetve az oda rendszeresen lerakott hulladékhegyek ügye. Ennek megakadályozására korábban Öcsöddel egyezett meg a település, hogy közösen veszik fel a harcot a lerakókkal. Kamerák kihelyezése volt tervben. Békésszentandrás teljesítette is a vállalt kötelezettségét, kihelyezte a karókat a kameráknak, ám a közútkezelő párhuzamosan szintén kihelyezett két karót Öcsöd területén két parkolóba, és be is kamerázták azokat. Békésszentandrásra nem jutottak még el, de konkrét időpont megjelölése nélkül ígéretet tett a közútkezelő. A testület úgy döntött, hogy –miután a közútkezelő egyébként is a sajátjaira helyezte a kamerákat – a karót beveteti, és azt a település más pontján fogják elhelyezni.

Major Attila képviselő nem elégedett az új kerékpárút minőségével. Sokkal jobb lett, mint volt. Az útról nézve sima, de kerékpárral érződnek a hullámok. A padka több helyen meg van süllyedve. Ő nem venné át, jelentette ki.

Másképp vélekedik erről Sinka Imre. Míg Major Attila bringázik, a polgármesternek kerékpárja sincs. Abban konszenzusra jutottak, hogy egyikük sem ért hozzá. Sinka Imre felhívta a figyelmét, hogy ez nem egy új kerékpárút, hanem egy rossz alapúnak a felújítása, de a projekt költségvetése tartalmazza műszaki átvétel költségét is, amit szakember fog végezni.

Hévizi Róbert felhívta a figyelmet, hogy a hulladéklerakónál minősíthetetlen mintát vettek az egyik kútból. A cső külső behatás hatására eltörhetett. Javasolt, hogy ismeretlen tettes ellen tegyenek feljelentést a monitoringkút megrongálása miatt.

Végezetül elhangzott: április 30-án fáklyás felvonulásra várják a település lakóit. Május 12 lakossági fórumot tart az önkormányzat. Június harmadik hétvégéjére, pontosabban péntekre és szombatra tervezik szokásos elektronikai hulladékgyűjtés, amin csak ép és sértetlen eszközöket tudnak átvenni.

Exit mobile version