in

A HAKI-ba látogatott az Európai Bizottság Tengerügyi és Halászati Főigazgatóságának főigazgatója

Charlina Vitcheva, az Európai Bizottság Tengerügyi és Halászati Főigazgatóságának (DG MARE) főigazgatója, és Halasi-Kovács Béla, a HAKI intézetvezetője
Charlina Vitcheva, az Európai Bizottság Tengerügyi és Halászati Főigazgatóságának (DG MARE) főigazgatója, és Halasi-Kovács Béla, a HAKI intézetvezetője (Fotó: Babák Zoltán)

Az Agrárminisztérium meghívására az elmúlt három napot Magyarországon töltötte Charlina Vitcheva, az Európai Bizottság Tengerügyi és Halászati Főigazgatóságának (DG MARE) főigazgatója. Itt tartózkodása alatt találkozott Navracsics Tiborral, mint területfejlesztésekért felelős miniszterrel, valamint a halgazdálkodásért felelős szervezeti egységek vezetőivel.

Vidéki útján meglátogatta a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézetének (AKI) szarvasi Halászati Kutatóközpontját (HAKI), ahol egyeztetéseket folytatott annak vezetésével, valamint több hazai szakmai szervezet (Magyar Akvakultúra Technológiai és Innovációs Platform, Közép- és Kelet-európai Akvakultúra Központok Hálózata) képviselőivel.

Vitcheva főigazgató asszony a bolgár EU-csatlakozási tárgyalásokon a mezőgazdasággal és halászattal kapcsolatos kérdéseknek volt a felelőse. Az Európai Bizottságban 2009-től 2016-ig a Regionális és Várospolitikai Főigazgatóságon (DG REGIO) dolgozott, 2016-tól 2020-ig a Bizottság Közös Kutatóközpontjának (Joint Research Centre) főigazgató-helyettese, és 2020 óta a Halászati és Tengerügyi Főigazgatóság (DG MARE) főigazgatója.

Halasi-Kovács Béla, a HAKI intézetvezetője elmondta, hogy felvázolták az édesvízi akvakultúra fejlesztésének a lehetőségeit egészen az uniós szintig. Gyümölcsözőnek tartja a Vitcheva asszonnyal folytatott konzultációt, mert nagyon sok olyan információt tudtak megosztani egymással, ami segítheti ezt a fejlődést.

“A mai megbeszélés mindenképp egy mérföldkő abban a tekintetben, hogy ténylegesen olyan információkat tudtunk kicserélni, amik mind a mi gondolkodásunkat, mind a bizottsági gondolkodást közelebb hozza egymáshoz”, összegezte a megbeszélések egyik eredményét Halasi-Kovács Béla.

Charlina Vitcheva nagyon hasznosnak minősítette magyarországi látogatását, valamint a szektor képviselőivel folytatott megbeszéléseit. Nagyon jó és részletes összképet kapott a
magyar akvakultúráról, ami jó alapot teremt arra, hogy további lehetőségeket keressenek az ezekben rejlő kiaknázatlan potenciál fejlesztésére.

Charlina Vitcheva megerősítette azt, amit Halasi-Kovács Béla is említett, miszerint a nap főbb gondolatai között szerepelt az, a HAKI hogyan tud még jobban bekapcsolódni az európai tudományos és kutatómunkába, valamint hogyan tud ezen hálózatok előnyeiből profitálni.

A megbeszéléseket követően a delegáció megtekintette az intézet recirküzemét, illetve a HAKI halastórendszerét, valamint meglátogatta a Szarvas-Fish Kft. halnevelőtelepét.

Nyári diákmunka

Diákként dolgozni, diákként adózni

A Kuli István-Csizmadia Kolos-duó

Kuli Istvánék nyerték a négyesek 500-as válogatóját tegnap