in ,

Egy férfi háromszor… vagy négyszer?

A Kecskeméti Nemzeti Színház 1×3 néha 4 című vígjátéka a Szarvasi Vízi Színházban 2022. július 2-án
A Kecskeméti Nemzeti Színház 1×3 néha 4 című vígjátéka a Szarvasi Vízi Színházban 2022. július 2-án (Fotó: Babák Zoltán)

Szombaton este ismét megtelt a Szarvasi Vízi Színház, a nézők kíváncsiak voltak a Kecskeméti Nemzeti Színház előadására, Ray Cooney – Tony Hilton 1×3 néha 4 című vígjátékára, Hamvai Kornél fordításában, Szerednyey Béla rendezésében.

Véletlen, hogy az egyeztetések miatt a pénteki és a szombati darabban vannak közös vonások. Mindkettőt játszották a Madách Színház színpadán, mindkettőt évekig. A tegnapi és a mai előadást rendező színművész, szereplője volt az eredeti bemutatónak. Az 1×3 néha 4 – et 2012-ben – tíz éve – mutatták be Szenet Vajk rendezésében. Akkor Billy, Hickory és Wood szerepét Nagy Sándor, Charlie-t, az álügyvédet Szerednyey Béla játszotta.

A történet egyszerű, mégis nagyon bonyolulttá válik. A dúsgazdag Jonathan Hardcastle (Varga Zoltán) Piper ügyvéd (Hegedűs Zoltán) segítségével hirdetést ad fel, melyben keresi volt üzlettársa fiát, Billyt. A fiú apja régen segített az üzleti életében, ami sikeressé tette és Billy valamikor dolgozott is nála, ezért szeretne komoly összeget ajándékozni neki azzal az egy feltétellel, hogy a fiún kívül ne legyen más örökös. Billy (Járai Máté), eléggé egyszerű, nem túl okos férfi és a főnöke Charlie (Fazakas Géza) gardírozza, aki ügyvédnek adja ki magát (egyébként szobafestéssel foglalkoznak), és éppen akkor jelennek meg, amikor a Hardcastlec házában, az üzletember lánya, Cynthia (Horváth Alexandra) születésnapját készülnek megünnepelni egy parti keretében. Hardcastle testvérét, Amyt (Danyi Judit) valamikor gyengéd érzelmek fűzték Piper ügyvédhez, ami most újra fellángolni látszik.

Nem sokat várat magára Hickory (Járai Máté), Billy ikertestvére sem, aki szintén megjelenik, és azonnal beleszeret Cynthiába, amit a lány viszonoz. Hickory intelligens, de ő is kicsit határozatlan, a két férfi megszólalásig hasonlít egymásra, de nem tudtak egymásról. Clifton (Koller Krisztián) galériatulajdonos és szeretné elvenni Cynthiát, így néha összezavarja az eseményeket. Charlie, a lakáj Jugg (Ferenczi Bálint) segítségével, aki keresetkiegészítésért mindenben segít, megkezdi azt a műveletet, hogy eltüntesse Hickoryt, ám ő sok mindenhez ért, amihez Billy nem, így néha „besegít”. De a szálakat Charlie tartja kézben mindvégig, bár néha mintha kicsúsznának a kezei közül és egyre több az a szál, de Jugg, jó lakájként mindenre figyel. Megérkezik Billy felesége Winnie (Jankovics Anna), aki még jobban összekuszálja az eseményeket. De ez még mind semmi, az első felvonás végére megjelenik a harmadik ikertestvér, a határozott, mindenkit elsöprő Wood (Járai Máté).

Ray Cooney és Tony Hilton vígjátéka megmutatta, hogy a legnagyobb nevetés is fokozható újabb helyzetekkel, újabb félreértésekkel, hogy a néző felocsúdni sem tud, az ismétlődő nevetés között. A Kecskeméti Nemzeti Színház olyan darabot választott, amely három színész számára biztosította a bravúros játéklehetőséget, elsősorban Járai Máté számára, aki három, sőt az előadás végére a negyedik ikertestvért is megjeleníti, de Fazakas Géza számára is jutalomjáték lehetett az előadás, mert amit tett a színpadon, az nem semmi. A harmadik a lakájt alakító Ferencz Bálint, aki jóval nyugodtabban követte az eseményeket, és tette, amit tennie kellett. A többi szereplő is aktív részese a sikernek Danyi Judit, aki az elmúlt évben a legjobb női főszereplő díját kapta, itt a Vízi Színházban, Hegedűs Zoltán, Varga Zoltán, Horváth Alexandra, Jankovics Anna és Koller Krisztián is remek játékkal segítették a főszereplőket. Járai Máténak volt három dublőre, akik azokban a jelenetekben segítették, amikor pillanatokra ketten voltak színpadon, így szükség volt rá, akik csak hátulról voltak láthatóak, de a színlapon csak két név szerepelt Bacsa Norbert és Puskás Gyula. Hogy a közönség honnan tudta, hogy éppen melyik figura volt színpadon? Részben a jellem, amit a színész kiválóan játszott el, részben volt egy kellék – sapka, szemüveg, pipa – ami megkülönböztetővé tette a karaktert.

A szép díszlet Rákay Tamás, a jelmezek Kovács Yvette Alida munkája. Zenei konzultáns Weil Róbert volt. Koreográfus és a rendezőasszisztense Frigyesi Tünde.

Kacagtató, izgalmas estének lehettünk tanúi, a színészek játéka briliáns, a közönség hálásan köszönte meg tapsaival az élményt. A taps végén Járai Máté felkonferált egy nézőt, egy fiatalembert, aki tört magyarsággal kérte meg szerelme kezét. Megható pillanat tette még emlékezetesebbé az estét.

Az előadás a XI. Magyar Teátrum Nyári Fesztivál 6. versenyprogramja.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

A Zenthe Ferenc Színház Apácák című darabja a Szarvasi Vízi Színházban

Apácák a színpadon

Szarvasi versenyzők a Simon Fialán: Harsányi Botond, Velenczei Boldizsár, Karai Kornél és Huszárik Gergő

Még a Dunántúlról is érkeztek az idei Simon Fialára