in ,

Megújult a Szent Klára templom, a hálaadást Kiss-Rigó László celebrálta

Kiss-Rigó László püspök a Szent Klára római katolikus templomban hálaadó szentmisét celebrál 2022. július 2-án
Kiss-Rigó László püspök a Szent Klára római katolikus templomban hálaadó szentmisét celebrál 2022. július 2-án (Fotó: Babák Zoltán)

Hálaadó szentmisére jöttek össze a szarvasi katolikusok szombat délután. Ahogy azt Kiss Imre plébános felsorolta, a Bethlen Gábor Alapkezelőnek köszönhető 15 millió forint fedezte a tervezett felújítási munkákat, aminek része volt a vizesedés elleni falszigetelés. A hívek további adományainak köszönhetően megújult a sekrestye, a kórusfeljáró és a Szent Klára római katolikus templom főbejárata feletti Jézus szíve ólomüveg ablak.

Mindig van okunk hálát adni, mondta a plébános. Köszönetet mondott, Varga Júlia tervezőnek, Dér István épületszigetelő szakmérnöknek, Gombár Pál festő-vállalkozónak, valamint a gyülekezetből Varga Rezsőnek, Pintér Tibornak, valamint Paraszt Attilánénak, Csillának, akik tevékeny részt vállaltak a munkálatok során.

A hálaadó szentmisét Kiss-Rigó László püspök celebrálta. Elmondta, hogy az elmúlt időszakban sokszor ünnepelhettek, mert az egyházmegyében sok templomot sikerült felújítani a kormány támogatásával. Szentmiséjében Jézus és az apostolok munkáját öltöztette kicsit mai köntösbe.

Dankó Béla a példás összefogást emelte ki, aminek köszönhetően adományokból, a mérnökök és az építő szakemberek tudásából megújult a templom.

“Az állam partnerséget ajánlott az egyházaknak, hogy a társadalmat jobbá tegyék. Az egyházak nyitottak voltak erre. Felsorolta szerepvállalásukat a szociális, a gyermekvédelem, valamint az oktatás területén”, fogalmazott országgyűlési képviselőnk. Ennek megfelelően a kormány keresztény-konzervatív alapokon alakította ki a családtámogatások rendszerét a gyermekvállalások ösztönzésétől a nyugdíjtámogatásokig.

Számszerűsítette az állam és az egyházak együttműködésének eddigi eredményeit. Elmondta, hogy a 2014-ben indult fejlesztési ciklus kezdete óta közel 25 milliárd forint érkezett Szarvasra. A választókerület egyházaihoz 2010 óta 1,4 milliárd, ebből a szarvasiakhoz 303 millió forint került. A Kárpát-medencében 3000 templomot tudtak felújítani, amihez egy tavalyi döntés értelmében újabb 1400 fog csatlakozni. 200 új templom is épült. 1500 közösségi tér és közel 500 oktatási intézmény újulhatott meg. Utóbbiakból több, mint 160 új létesült.

Babák Mihály polgármester az ünnepek és az összefogás fontosságát hangsúlyozta. Reflektálva az előtte szólóra kijelentette, hogy nagy szükség van a konzervativizmusra, a hitre és a nemzeti öntudatra is.

Birkózóink a Strandbirkózó OB sorozat első állomásán Soltvadkerten 2022. június 2-án

U20-as Európa-bajnokságon és strandbirkózó versenyen küzdöttek a szarvasiak

Fotó: Szojka Cinthia

Jókai Mór regénye színpadon