in ,

A vasvilla is előkerült a szomszédok vitájában

Súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a Szarvasi Járási Ügyészség egy idős szarvasi pár – egy 76 éves férfi és egy 72 éves nő, mindketten büntetlen előéletűek – ellen, akik a szomszédban lakó férfit bántalmazták.

Az idős férfi és a nő élettársi kapcsolatnak nem minősülő párkapcsolatban élnek. A nő szomszédjába 2021 áprilisában új lakó költözött – a később bántalmazott férfi a családjával – , és a szomszédok között haragos viszony alakult ki. 2021. augusztus 25-én, az esti órákban a két szomszédos ingatlan közös kerítésénél szóváltás alakult ki az idős pár, illetve a sértett férfi között. A szóváltás során az idős férfi egy 115 cm hosszúságú, vékony fapálcával legkevesebb 4 alkalommal megütötte a szomszéd férfi fejét. Mivel a sértett aktívan védekezett, ezért a pálca kettétört a kezén. Ezt követően az idős nő egy közelben talált téglát dobott kb. 1 méter távolságból, közepes erővel, célzottan a sértett fejének irányába, amely elől a sértett félrehajolt, így az nem találta el. Mindezek után a 76 éves férfi a melléképületből magához vett egy vasvillát, majd azzal egy alkalommal a legalacsonyabb pontjánál 150 cm magasságú kerítés túloldalán álló sértett fejének irányába szúrt. A sértett oldalra hajolt el, majd megragadta a vasvilla fej részét, és azt kölcsönösen húzni kezdték, amíg a vasvilla feje le nem esett. Ezt követően a terheltek felhagytak erőszakos cselekményükkel, majd értesítették a rendőrséget. A bántalmazás következtében a sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, figyelemmel azonban az egymással szándék- és akarategységben cselekvő terheltek által megvalósított bántalmazás körülményeire – a bántalmazás eszközeinek jellegzetességeire, kialakítására, anyagára, valamint a célzott terület anatómiai elhelyezkedésére – fennállt a reális lehetősége súlyosabb, 8 napon túli gyógytartamú sérülés, így koponyatörés, fül- vagy szemsérülés bekövetkezésének. A súlyosabb sérülések elmaradása a véletlennek, valamint a sértett aktív védekezésének volt köszönhető.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a terhelteket tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján hozott büntetővégzésével pénzbüntetésre, a bűncselekmény eszközéül használt fa pálcát, téglát és vasvillát kobozza el, és kötelezze a terhelteket a nyomozás során felmerült, 155.000.-Ft-ot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére.

Fotó: Pintér Vince/BMKIK

Tangóztak a cserépgyárban

Szemerédi Bernadett a Psyché és Nárcisz című monodrámában

Az ellentmondásos Psyché