in ,

Így néz ki a Körös rekordalacsony vízállása a levegőből

A békésszentandrási duzzasztómű 2022. július 27-én hajnalban
A békésszentandrási duzzasztómű 2022. július 27-én hajnalban (Fotó: Babák Zoltán)

40 éves rekordot döntött meg a Hármas-Körös vízszintje július 21-én, amikor Békésszentandrás duzzasztó alsó vízmércénél -201 centimétert mutatott a vízállásmérő.

Árvizet többet láttunk már, volt, hogy mentünk homokzsákot pakolni, amikor áradt a Körös, de ilyet még nem, pedig 40 éve Szentandráson éltünk, gimisek lehettünk. Igaz, akkor nem volt mindenki zsebében egy fényképezőgép, illetve Facebook sem. A hírek a piacon és a női fodrásznál terjedtek

Szenzációs képeket készített dr. Jakab Gusztáv, aki egyúttal felhívta a figyelmünket, hogy némelyik meglehetősen hatásvadász. Fotói bejárták az országos sajtót.

Apokaliptikusabbnál apokaliptikusabb fotók születtek. Mad Max is otthon érezné magát némelyiken.

Tegnap a vízszint -195-ön állt. Látványban nagyjából ugyanazt nyújthatta, mint pár centivel alacsonyabban. Sokan ki is mentek megnézni. Számukra annyit, hogy a Szarvas és Békésszentandrás közötti gátszakasz gépjárművel csak a KÖVIZIG engedélyével járható, és jelen sorok írójának már tett fel rendőrjárőr kérdést ezzel kapcsolatban,

Ottjártunkkor épp egy család kelt át gyalog a Körösön. Drónról szerettünk volna képeket készíteni, de az emberi órákban szinte mindig le van zárva felettünk a légtér a nem állami feladattal megbízott repülni szándékozók elöl. Kivéve hajnalban, ezért ma 5 órakor visszamentünk, hogy felülről is meg tudjuk mutatni a rekordközeli helyzetet.

Szemerédi Bernadett a Psyché és Nárcisz című monodrámában

Az ellentmondásos Psyché

Fotó: Babák Zoltán

Egy kis esővel és egy nagy SL’UKkal zárt a CMF2022