in ,

Márki-Zay Péter tartott lakossági fórumot Szarvason

Márki-Zay Péter lakossági fóruma 2022. szeptember 9-én Szarvason
Márki-Zay Péter lakossági fóruma 2022. szeptember 9-én Szarvason (Fotó: Babák Zoltán)

A szarvasi Kossuth Kör elnöke, Regős Mátyás köszöntötte azokat, akik Márki-Zay Péter lakossági fórumára érkeztek a Zenapavilonhoz pénteken. Az asztalok körül ülők között exjobbikosok, aktív és ex-MSZP-sek, és pártokon kívüli véleményvezérek mellett középiskolás korú fiatalok is feltűntek, de volt korábbi Fidesz-szimpatizáns is.

Az április választások ellenzéki miniszterelnök-jelöltje legelőször elnézést kért minden hibáért, amit elkövetett a kampánya során. A magyar választások történelmében először történt meg elszámolás a kampánypénzekkel, ez az MMM-é volt, ami 2,5 milliárdnyit tett ki, míg véleménye szerint a Fidesz százszor ekkora keretből gazdálkodhatott, aminek a forrásáról semmit sem tett közzé, állította Márki-Zay Péter.

A mintegy háromnegyed órás beszédében több témát is érintett, miközben többször tett összehasonlítást Ausztriával, illetve Lengyelországgal.

Soros

“Sorossal kapcsolatban mindeddig azt lehet tudni, hogy egy pártot támogatott eddig, a Fideszt”, jelentette ki. Amerikából számukra egy, első sorban ott élő magyarok körében végzett gyűjtésből befolyt összeget utaltak át a kampánya céljaira.

Demokrácia

A demokrácia az, ahol a választók a széles körben beszerzett információk alapján dönthetnek. Ott ahol nincs szabad információ, ott nincs demokrácia. Magyarországon ma “felteszik a kérdést, hogy akarja-e ön, hogy az óvodás kislányát átműtsék kisfiúnak azért, hogy utána elvigyék Ukrajnába meghalni, bolond lenne azt mondani, hogy igen”. Sokan azt hitték, hogy ez a kérdés április 3-án, erről szól a választás.

Róna Pétert idézte, miszerint “mindaddig nem lesz kormányváltás, amíg az a kultúra meg nem változik, hogy az embereknek minden jó”.

Oktatás

Sorra vette az oktatással kapcsolatos problémákat, majd kijelentette, “ha mi nyugati béreket és nyugati kultúrát akarunk, akkor nekünk nyugati oktatásra van szükségünk”.

Külföldre vándorlás

Matolcsy György egy évekkel ezelőtt tett kijelentésére alapozva, miszerint már akkor 600 ezerre becsülték a külföldön dolgozó magyarokat, Márki-Zay Péter mára ezt a számot már egymillió emberre teszi.

“Az elmúlt 10 év az elmúlt száz évre visszamenőleg a legnagyobb népességvesztése”, jelentette ki. Akik elmentek, képzett, dolgozni akaró, vállalkozó szellemű, nyelveket beszélő emberek. Ezzel szemben egy elöregedő társadalom maradt itt, az itt maradók egyre nagyobb arányban szorulnak szociális, egészségügyi, vagy valamilyen ellátásra, miközben egyre kevesebb ellátó van.

Korrupció

Vissza-vissza tért a lengyel példához, így a korrupcióhoz való hozzáállás kapcsán is. “Ott harcosan korrupcióellenes Kaczyński, az ottani Orbán, illetve az ellenzéke is. Na, nálunk egyik sem volt igazán”, fogalmazott az MMM elnöke.

Illiberalizmus

Magyarország nem a dél-koreai, vagy szingapúri modellt követi az illiberalizmus útján, hanem az orosz, török, belorusz vonalat. Az előbbivel nincs különösebb baja. Ott, ha szigorúbb is a rendszer, de van demokrácia, illetve fejlődés, de az utóbbiak mindig háborúznak valakivel, mert olyankor fel lehet sorakoztatni a társadalmat a vezető mögé, mondta.

Rezsicsökkentés

Ő kezdetektől azt mondja, hogy fenntarthatatlan a rezsicsökkentés. “Erre tessék, fél éve a kormány is azt mondja, hogy fenntarthatatlan a rezsicsökkentés.” Itt Ausztriát hozta ellenpéldának: “Ausztriában feleannyi az energiafogyasztás, mint nálunk, mert ott már leszigetelték a házakat, miközben háromszor-négyszer annyi a jövedelmük, ezért őket kevésbé érinti az energiaválság. Ha az ide címzett uniós forrásokat erre fordította volna a kormány, a magyarokat sem rázná meg most ennyire.”

Gyurcsány

Az ő elutasítottsága az ellenzék előtt tornyosuló legnagyobb akadály. Van egy erős DK sok támogatóval, de nyilvánvaló, hogy ők sosem fogják tudni leváltani a Fideszt. Van egy másik része az ellenzéknek, akit a Lendvay utcából maga Kubatov Gábor irányít, és vannak azok, akik szeretnének egy demokratikus jogállamot.

Összefogás

“Eddig az összefogásban hittünk, de április 3-án kiderült, hogy az nem elég. Továbbra sem mondom azt, hogy felesleges, de ezentúl nem az a kulcsszó, hogy összefogás, hanem az, hogy hiteles ellenzék”, jelölte ki a következő választásokra az új irányt Márki-Zay Péter.

“A kultúrát kell megváltoztatni és példával elöl járni. Lehet, hogy Hódmezővásárhelyet is el fogjuk bukni két év múlva – Lázár János szerint így lesz – de egy biztos, tisztességgel példát mutatunk. Az emberek előbb-utóbb rá fognak jönni – lehet, addigra fázni fognak és éhesek lesznek –de rá fognak jönni, hogy nincs más lehetőség ennek az országnak a felemelésére, mint becsületes politikusokat kell megválasztani.”

Zárásul: “Egyetlen rendszer sem tartott örökké.”

Visszakanyarodott 1989-hez, illetve az ellenzéki kerekasztalhoz, mikor az akkori kormánypárt belátta, hogy le kell ülnie az ellenzékkel, és meg kell egyezni vele, mert a hatalmuk vagy így, vagy úgy, de véges.

Márky-Zay Péter lakossági fórumának második részében az asztaloknál ülők kérdéseire válaszolt.

A találkozó résztvevői: Ülnek: Kasuba Judit, Szedmohradszky Judit, Tákos Éva, Gyurcsik Olga. Az álló sorban Nyári Mihály, Szakács György, Regős Mátyás, Czinkoczki Pál, Kutas Ferenc.

A Szilvanapok idején találkoztak az 1958-ban érettségizett Vajdások

Frankó Csilla (j3 kékben) negyedik lett 1500 méteren

Szép sikert ért el Frankó Csilla a BM-es atlétikai versenyen