in ,

Néha a hazugság valóra válik

A Cervinus Teátrum felolvasószínházában Oscar Wilde Bunbury-ja volt látható
A Cervinus Teátrum felolvasószínházában Oscar Wilde Bunbury-ja volt látható (Fotó: Babák Zoltán)

Oscar Wilde Bunbury című 1984-ben írt vígjátékával kezdte meg a Cervinus Teátrum a felolvasószínházi évadot, amely immár nyolcadik éve örvendezteti meg a nézőket.

A Bunbury igazi angol humorral megírt vígjáték, nem kell izgulni, csak élvezni az előadás humorát, figyelni a társalgást, mosolyogni, kuncogni a történteken és örülni a színészi játéknak.

„Hazudj igazat” – mondja Oscar Wilde. Két férfi főszereplője, hogy kimozduljanak londoni, illetve vidéki házukból egy-egy barátot hazudnak a családnak. A Londonban élő Algernon Moncrieff (Timkó János) „Bunbury” nevű barátot talál ki magának, ha sok neki a család, vagy nincs kedve a társasági életet képmutató estélyeihez. Bunbury gyakran betegeskedik, így Algernon gyakran utazik barátjához. Algernon, Lady Bracknell (Dósa Zsuzsa) nénikéjével és Gwendolen Fairfax (Szemerédi Bernadett) unokahúgával él.

John Worthing (Boronyák Gergely) vidéken lakik, ő Earnest nevű testvéréhez utazik gyakran Londonba, (ahol ezen a néven ismerik Johnt), aki szintén nem létezik, mégis oly sok gondot okoz Johnnak, akinek van egy nevelt lánya Cecily Cardew (Eva Javorská), akit Miss Prism (Jónás Gabriella) nevelőnő oktat. Gyakori vendégük dr. Chasuble kanonok (Szemán Béla).

Algernon és John barátok, és egy párbeszédükből kiderül, hogy mindketten nem létező emberek „segítségére” sietnek a család elől. Ám az élet nem sima, John beleszeret Gwendolen-ba. Gwendolen viszonozza az érzelmeket, de a lány a fiú nevébe is szerelmes, ami ugye Earnest. John, Lady Bracknell kíváncsi kérdéseire válaszolva, kiderül, tatált gyermek, akit örökbe fogadtak, sőt gyámleánya van, a Lady nem tartja megfelelő férjnek.

Algernon lemegy vidékre Johnékhoz, mit Jonhn testvére, Earnest, ahol Cecily közli vele, hogy annyit hallott róla, hogy beleszeretett és már el is jegyezték egymást. Algernon kicsit meglepődik, de tetszik neki a lány, így belemegy a „játékba”. Cecily az Earnest név hallatán szintén lázba jön.

Egyik lány sem tudja elképzelni szerelmét másik néven…

Megérkezik a vidéki házba Gwendolen is és Cecilyvel igazi női párbajnak lehetünk szemtanúi, hiszen a két nő szerelmének neve Earnest, azt hiszik ugyanarról a férfiről beszélnek. Ez a bonyodalom közepe, mert megérkezik Lady Bracknell és a vége tartogat még meglepetéseket. Mindezt igazi angol viselkedéssel, angol humorral fűszerezték, és aki ezt szereti annak igazi csemege volt az előadás.

A színészek a helyzet magaslatán voltak, remek humorral, kiváló rendezéssel, bravúros színészi játékokkal ismét egy olyan előadás részesei lehettünk, amit ugyan olvastak a színészek, de érzelmileg mindent megmutattak a közönségnek.

A nyolc évad alatt sokat fejlődött a szarvasi felolvasószínház, Dósa Zsuzsa rendezéseivel az évek során magasra tették a mércét, egy igazi előadás részeseivé tették a közönséget. A színészek számára lehetőség, hogy ha csak egy alkalommal is de elvarázsolják a nézőket, és egy újabb karakter bőrébe bújjanak, ami ugyan nem hosszú próba eredményeként születik meg, de a színház lényege szerintem a pillanatnyi varázslat, amit a Cervinus művészei profi színészként űznek és mutatnak meg a nézőknek.

A közönségnek pedig egy újabb előadás, amit örömmel, hálás szívvel fogadnak és tapsolnak meg az előadás végén.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

A MOL békési régiója bekapcsolódik a duális képzésbe

Karatésok a karateakadémia előtt a támogatóknak köszönhetően megvásárolt kisbusszal

Köszönjük, Szarvasiak!